nasip53

Allah’ın Yaratma Sanatını Görebilmenin Yolu:

Önerilen İletiler

allah.gif’ın Yaratma Sanatını Görebilmenin Yolu: Tefekkür

Tefekkür etmek evrendeki herşeye allah.gif’ın üstün yaratma sanatının birer delili olarak bakmaktır. Sözgelimi pencereye bakmakla pencereden bakmak bir değildir. Pencereye bakanlar belki pencerenin üzerindeki lekeleri görür ya da pencerenin çerçevesivirgul.gif camı gibi bir takım yapısal özellikleri hakkında görsel bilgi sahibi olurlar. Pencerenin muhteşem bir dünyaya açıldığını düşünüp buradan dışarı bakanlarsavirgul.gif bu pencerenin ardındaki güzellikleri seyrederler ve bundan sonsuz keyif alırlar. Bu anlamda tefekkür etmekvirgul.gif çevremizdeki güzellikleri görebilmemize yarayan bir nimettir. Tefekkür sayesinde karşılaştığımız görüntülerin her biri bize Yüce Rabbimiz’in azametinivirgul.gif sonsuz rahmetini ve üstün yaratma sanatını gösterir.

İnsanlar gün içinde birçok konu hakkında düşünürler. Ancak bu düşüncelerin büyük bir kısmı ahireti için fayda vermeyecekvirgul.gif "boş ve gereksiz"virgul.gif insanı hiçbir sonuca vardırmayanvirgul.gif insana hiçbir şey kazandırmayanvirgul.gif yararsız düşüncelerdir. Oysa önemli olan insanın yaşamının her anında olayların sebeplerinivirgul.gif hikmetlerini araştırarak gerçek anlamda “derin bir şekilde” düşünmesidir.

“Derin bir şekilde” düşünmeyi başaran bir insanvirgul.gif bir meyvevirgul.gif örneğin bir portakal yerken bilevirgul.gif bu meyve hakkında tefekkür eder; portakalın kuru bir topraktan bu kadar lezzetli ve sulu bir meyve olarak hem de dilimlenmiş bir şekilde çıktığınıvirgul.gif insanın ihtiyaç duyduğu vitaminleri içerdiğini ve tam da insanların bu vitaminlere ihtiyaç duyduğu kış mevsiminde yetiştiğini düşünür. Bu şekilde derin düşünen bir müminvirgul.gif çevresindeki her incelikte allah.gif'ın kudretini ve sanatını görürvirgul.gif O'nu tesbih eder ve allah.gif'a yakınlaşmaya bir yol bulur. Müminlerin bu vasıfları Kuran'da şöyle haber verilmektedir:

“Onlarvirgul.gif ayakta ikenvirgul.gif otururkenvirgul.gif yan yatarken allah.gif'ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler. (Ve derler ki:) "Rabbimizvirgul.gif Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen pek Yücesinvirgul.gif bizi ateşin azabından koru." (Al-i İmran Suresivirgul.gif 191)

Düşünce Tembelliğinden Kurtulmak

İnsanların düşünmelerini engelleyen birçok neden vardır. Bunlar insanı düşünmektenvirgul.gif gerçekleri görmekten alıkoyabilir. Bu yüzdenvirgul.gif her insanın kendisine olumsuz yönde etki eden sebepleri teşhis etmesi ve bunların etkisinden kurtulması şarttır.

Derin düşünmeyi engelleyen en önemli etkenlerden bir tanesi düşünce tembelliğidir. Düşünce tembelliğinden dolayı insanlarvirgul.gif herşeyi hep gördükleri ve alıştıkları şekilde yaparlar. Örneğin;

Kişinin hep alıştığı şekilde hareket etmesivirgul.gif

Zor ve zahmetli bile olsa her konuda yalnızca bildiği yöntemleri uygulamasıvirgul.gif

Hiç yeni bir fikir getirmemesi ya da farklı bir yöntem denememesivirgul.gif

Eksik olduğunu bildiği konularda kişilik özelliklerini iyi yönde değiştirme ihtiyacı duymaması; gibi davranışlar yoğun düşünce tembelliğinin en belirgin göstergelerindendir.

Oysa insan tefekkür etmekle gelişir. Doğruları görebilme yeteneğinin artmasıvirgul.gif adalet duygusunun güçlenmesivirgul.gif her konuda akledebilme özelliği ve benzeri meziyetlerin kazanılması da tefekkür vesilesiyle gerçekleşir

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap