Sumeye

Böbrek Tümörüne Akıllı Bomba Tedavisi

Önerilen İletiler

Böbrek tümörüne akıllı bomba tedavisi

314020100309080238979.jpg ''Akıllı bomba'' olarak isimlendirilen hedefe yönelik tedavi seçeneği, özellikle daha önceden tedavi alan ve tedaviden başarılı sonuç elde edilemeyen metastatik böbrek tümörü hastaları için umut oldu.

''Akıllı bomba'' olarak isimlendirilen hedefe yönelik tedavi seçeneği, özellikle daha önceden tedavi alan ve tedaviden başarılı sonuç elde edilemeyen metastatik böbrek tümörü hastaları için umut oldu.

Uzmanlar, tedaviyle, böbrek kanserinde hastalığın ortadan kalkmadığını, ancak tümörün büyümesinin kontrol altına alınabildiğine dikkati çekiyor. Bu tedavi öncesinde söz konusu hastalara daha öncesinde bir şey yapılamazken, şimdi hastalığın kronikleşebildiğini ve hastanın yaşam süresinin önemli ölçüde uzayabildiği müjdeleniyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı, İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, moleküler biyoloji ve genetik kodun çözülmesi sayesinde kanser hücrelerinde yeni moleküller keşfedildiğini ve özellikle bunlara yönelik tedaviler geliştirildiğini söyledi.

Halk arasında ''akıllı bomba'' olarak bilinen hedefe yönelik tedavilerin, ''sinyal ileti mekanizmasını değiştiren, uyarıcı molekülleri önleyen, damar gelişmesini engelleyen'' üç farklı yapıda olabildiğini anlatan Çelik, akıllı bomba tedavisinin özellikle kronik myeloid lösemi, gastrointestinal stromal tümör, lenfoma, ileri evre barsak kanseri, ileri evre meme kanseri, ileri evre baş ve boyun kanserleri, ileri evre akciğer kanseri, ileri evre böbrek tümörü ve ileri evre karaciğer kanserinde kullanıldığını bildirdi.

Çelik, yöntemin özellikle böbrek kanseri hastaları için bir umut olduğunu vurgulayarak, ''Daha önceden tedavi alan ve tedavisinde başarısız olunan metastatik böbrek tümörlerinde uygulanmaktadır'' dedi. Akıllı bomba tedavi yöntemiyle, ''böbrek kanserinde hastalığın ortadan kalkmadığını, ancak tümörün büyümesinin kontrol edildiğine'' dikkati çeken Çelik, ''Daha öncesinde bir şey yapılamazken, şimdi hastalık kronikleşiyor ve hastanın yaşam süresi uzatılabiliyor'' diye konuştu.

-''UYGUN ENDİKASYONLARDA SGK TARAFINDAN GERİ ÖDEME KAPSAMINDA''-

Çelik, yöntemin Türkiye'de medikal onkoloji uzmanlarının olduğu hastanelerde, hekimin öngördüğü tümörlerde uygulanabildiğini belirterek, tedavinin uygun endikasyonlarda SGK tarafından geri ödeme kapsamında olduğunu söyledi.

Yöntemi, diğer tedavi metotlarından ayıran özellikler hakkında bilgi veren Çelik, şunları kaydetti:

''Kemoterapi, tümörü DNA sentezi düzeyinde yok etmeyi hedefler. Hedefe yönelik tedaviler ise standart kemoterapinin aksine, kanser hücrelerinin vücutta büyüme, bölünme ve yayılma süreç ve yolağında yer alan spesifik molekülleri ile etkileşime geçmek üzere dizayn edilirler. Hedefler çok dikkatli bir şekilde seçilir.

Araştırmacılar, kanser süreci veya yolağında yer alan yeni bir molekül bulduklarında daha detaylı çalışmalarla bu molekülün geçerliliğini tespit ederler. Daha sonra ise bu molekülün aktivitesini bozacak yeni tedavileri geliştirirler.

Bu ajanlarla tedavide klasik kemoterapi alanlarda sık gördüğümüz saç dökülmesi, bulantı ve kusma, kemik iliği süpresyonu gibi yan etkiler olmaz. Sinyal ileti mekanizmasını değiştirenler ishal, cilt döküntüsü, damar gelişmesini engelleyenler ise hipertansiyon öncelikli bir tabloya yol açabilmektedirler.

Bu ilaçların bazıları tablet şeklinde, bazıları da damardan uygulanıyor. Uygulama yolu ilacın etkisini en üst düzeye çıkaracak şekilde belirleniyor.''

-''AKCİĞER KANSERİ HASTALARI İÇİN DE UMUT VERİCİ''-

Akıllı bomba tedavisinin böbrek kanserindeki mucidi ABD'deki Cleveland Klinik Kanser Merkezi'nden Prof. Ronald Bukowski de Hacettepe Üniversitesi'nde verdiği konferansta yönteme ilişkin şunları söyledi:

''Teknik, tümörü küçültme, tümörü durdurma ve gerçekten de hastanın yaşam süresini uzatan tek seçenek. Hipertansiyon gibi yan etkileri olabiliyor ama bunlarla mücadele kanserle mücadeleden daha kolay.

Özellikle böbrek kanserinde belli bir aşamada bir şey yapılamaz durum söz konusu olabiliyor. Artık bir iki aylık ömürden bahsettiğimiz bir dönemde, akıllı bomba diye isimlendirdiğimiz ilaçları kullanıp bir seneden daha uzun yaşattığımız hastalarımız mümkün olabiliyor.''

Akıllı bomba teknolojisinin geliştirilerek, böbrek kanserinin kronik bir hastalık şeklinde tedavi edilmesine imkan verebileceğini, bu yönelik araştırmaların yapıldığını anlatan Bukowski, ''Şeker hastalığını nasıl kontrol altında tutmak için her gün düzenli tablet ya da insülin alınıyorsa, kür şeklinde bu ilaçlar da kanser tümörünü kontrol altına alıyor. Tümör yerinde duruyor, büyümüyor. Kronik hastalığın da tanımı bu zaten. Bunun mümkün olması için çalışmalar yapılıyor'' diye konuştu.

Bukowski, akıllı bombanın akciğer kanseri hastaları için de umut verici olduğunu belirterek, ''Bu kanser çeşidinde kullanılacak yeni ilaç da ruhsat aşamasında. Ancak, bu ilaç, sigara içen ve akciğer kanseri olan erkeklerde kullanılamıyor. Sigara içen erkeklerde değil, sigara içmemiş genç bayanlarda uygun oluyor. Çünkü hedefe yönelik tedavinin reseptörü olan EGF reseptörü kadınlarda saptanırken sigara içen erkeklerde bu reseptör yok'' dedi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap