Can Sengul

Sol Bacaktan Engelliler Tertibat Olmaksızın ÖTV'den Faydalanacak

Önerilen İletiler

201295.jpg

Gelir İdaresi Başkanlığı, sakatlık derecesi yüzde 90'ın üzerinde olan özürlülerin başka bir şart aranmaksızın, altında olanların da H sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla araç alırken ÖTV istisnasından yararlanacağını bildirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, ''Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulanması Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanmasına ilişkin ÖTV Sirküleri'' ile uygulamaya açıklık getirildiği belirtildi.

Buna göre, ÖTV istisnası için hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması gerekecek.

Sakatlık derecesi yüzde 90'ın altında olanların bu şekilde hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) ve tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçlarda istisna uygulanmayacak.

Sirküler uyarınca otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemekle birlikte, sol ayağında veya sol bacağında sakatlığı olanlar için otomatik vites, hareket ettirici özel tertibat olarak sayılacak.

Bu çerçevede, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan ''H'' sınıfı sürücü belgesine haiz malul ve engelliler, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araç alımında istisnadan yararlanabilecek. Sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı olanlar da, gaz veya fren pedalında sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmak suretiyle otomatik vitesli araç alımında istisnadan faydalanabilecek.

-5 YILLIK SÜRE-

Bu arada, ÖTV istisnası uygulanan araçların istisnadan yararlananlar dışındaki 3. şahıslar tarafından (bağış, hibe veya satış şeklinde) edinimi halinde, adına kayıt ve tescil işlemi yapılan alıcı tarafından ÖTV beyan edilmesi gerekecek. İstisnadan yararlanılarak alınmış olan araç 5 yıl geçmeden satılırsa, bu satış için ÖTV ödense dahi 5 yıllık süre içinde ikinci bir araç için istisna söz konusu olamayacak.

İstisnadan yararlanılarak satın alınan aracın iktisabından itibaren 5 yıl geçtikten sonra bir başka araç için de ÖTV istisnası uygulanabilecek. Bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılması zorunluluğu bulunmayacak.

İstisnadan yararlanarak satın aldığı aracı 5766 sayılı Kanunun 19/c maddesinin yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2008 tarihinden önce veya sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu hurdaya çıkaran malul ve engelliler, bu aracı iktisabından itibaren 5 yıl geçmemiş olsa dahi, söz konusu tarihten sonra yeni bir aracı satın alırken ÖTV istisnasından yararlanabilecek.

AA

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

sevidirici haber bu haberi bekleyen 1000 lerce sakat ama ötv den faydalanamayan engelli vardı

adaletsiz bir durumu düzeltmişler tertibat şartı aranmayacak artık

tşk bu sevindirci bilgi için can..

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap