Dogru_Yol

Türkiye'de Engelli Olup da Alışveriş Yapmak Mümkün Mü ?

Önerilen İletiler

Türkiye'de engelli olup da alışveriş yapmak mümkün mü ?

Geçenlerde elime bir yazı geçti. Türkiye'de internet üzerinden alışverişin, özellikle de market alışverişinin büyük bölümü engelliler tarafından yapılıyormuş.

Memleketteki kaldırımların yüksekliğini, ortasından elektrik direği yükselen kaldırım rampalarını, azıcık toplu insanın bile arasından zor zar geçtiği market kasalarını, mağaza girişlerindeki basamakları hatırlayınca gayet normal buldum ve daha önce bu konuda kafa yormadığıma üzüldüm.

İnsanın bedensel engellilerin halinden anlaması için ya yaşlı bir insanı şehir sokaklarında gezintiye çıkarması, ya bebekli olup puset kullanması, ya geçici bir sakatlık yaşaması, ya da engelli bir yakınının olması gerekiyor maalesef.

Biraz araştırma yaptım ve konuyla ilgili daha önce kaleme alınmış raporlara, araştırmalara ve rakamlara ulaştım. UNESCO'ya göre Türkiye nüfusunun yüzde 14'ü engelli. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Engelliler Sempozyumu sırasında 80 kişi ile bir anket yapılmış. Katılanların yüzde 90'ı engelli oldukları için sokağa çıkmakta zorlandıklarını söylemişler. Dolayısıyla alışverişe de çıkamıyorlar. Oysa insan ürettiği kadar tükettiği ile de kendini toplumun işleyen bir parçası hisseder. Yine aynı 80 kişinin yüzde 75'i alışverişe ara sıra çıktığını, yüzde 13'ü hiç çıkmadığını belirtmiş.

Sonra bir de görme engelliler var. Onlar diğerlerine oranla çok daha rahat girip çıkabiliyorlar mağaza ve marketlere. Yüksek raflara uzanıyorlar, alışveriş arabalarını kendileri itiyorlar, raftan aldıklarını sepete kendileri atıyorlar. Atıyorlar atmasına da, ellerine aldıkları ürünün ne olduğunu bilmiyorlar. Çünkü körlere özel Braille alfabesi ile hazırlanan etiket ve ambalaj sayısı yok denecek kadar az. Ben sadece bir iki ilaç firmasını ve Anatolya maden sularını biliyorum.

Diyelim yakınlardaki bir görevliden yardım istediniz. Kimin sizinle birlikte dakikalarını harcayıp, tek tek tüm etiketleri size okuyacak veya yüksek raflardan ihtiyacınız olan ürünleri indirecek vakti var ki?

Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'ndan Doç Dr. Tülin Değer ile Prof. Dr. Hülya Kayıhan, 2001 tarihinde, tekerlekli sandalye kullanan kişiler için çevresel mimari engellerin incelenmesi konulu bir araştırma yapmışlar. Araştırma kapsamında Ankara'daki pek çok mekan ile birlikte 26 tane de alışveriş merkezi incelenmiş. Değerlendirmeler uluslararası standartlara göre yapılmış. Buna göre 26 alışveriş merkezinin sadece yüzde 19.23'ünün girişinde rampa bulunduğu, bunların da uygun eğimde olmadığı rapor edilmiş. Rapor park yeri, kapı genişliği, manevra alanı, zemin, tezgah, raf ve kasa yüksekliği gibi kriterlerin hiçbirinin uygun olmadığını ortaya çıkarıyor. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkez yöneticilerinden Hüseyin Eroğlu da engellilerin alışveriş yapamadığını doğruluyor.

Ben de kendi küçük araştırmamı yaptım ve Türkiye'de ilk kez engelliler için alışveriş aracı ve kasa kullanmakla övünen Migros'u aradım. Engelliler için mağazalarda alışveriş aracı bulundurduklarını ve MM ve MMM Migros'larda otoparkta özel park yeri ayırdıklarını söylediler. Ancak alışveriş aracı sadece altı mağazada var. Engelliler için bir şeyler yaptığından haberdar olduğum diğer firmalar ise M1 Tepe Alışveriş Merkezleri, Arçelik, Profilo Alışveriş Merkezi ile Carrefour. Arçelik 2002'de Körler Federasyonu ile işbirliği yaparak, körler için özel tasarlanmış fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi üretimine başlamış. Bu ürünler özel sipariş ile satılıyor. Kullanma kılavuzları da Braille alfabesi ile yazılmış.

Elbette artık hemen hemen tüm alışveriş merkezlerinde engelliler için özel yapılmış tuvaletler bulunuyor ama tuvalete gitmek alışverişe çıkmanın birincil amacı değil.

Eminim bu yazı üzerine, engelliler için düzenlemeler yaptığını söyleyen başka firmalar da çıkacaktır. Onların da isimlerini yazalım ki, engelliler hiç değilse arada bir alışverişe çıkabilsinler.

Banu Tuna

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Engelli genel tanım.Engel durumu belirtilmeli.

Örneğin Omurilik felçliyim,AVM lerden rahatlıkla alışveriş yapabiliyorum.

Tek başıma gidip bişeyler alabiliyorum.

Tekerlekli sandalye kullanıcıları için AVM ler en iyi çözüm.Çok rahat dolaşıp alışverişini yapabiliyorsun.

Tabi Bu düşüncelerim AVM olan şehirler için.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Antalya' da yaşıyorum ,

Omurilik felçliyim tekerlekli sandalye kullanıyorum..

Alışveriş yapmayı severim eşimle veya yalnız kendi ev ihtiyaçlarımızı ,

genelde büyük süper marketlerden temin ederim.

Görevliler eşya taşımakda da yardımcı olurlar,

Oto park , asansör ve wc hiç sorun olmaz..

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

kapyan gibi aynen bende kuşadasında yaşıyorum kapıda karşılar görevli =)ben derm o sepete koyar kasaya gecerim o poşete koyar dişarı çıkana kadar dışardada bağlar akülü arabamın kenarlarına poşetleri ve olay biter tabi küçük yerlerde yaşamanın avantaları

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bir çok engeller yüzünden sokaklarında rahat gezemediğimiz şehirlerin, değilki maazalarından alış

veriş yapacan bu mümkünmü.... Bu konuda henüz yolun başındayız bakalım zaman ne gösterir....

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Yükleniyor ...