Dogru_Yol

Bağcılar Yeni Projelerle Şantiyeye Dönüşecek

Önerilen İletiler

1950'lere bir köy olan Bağcılar, bugün 724 bin 268 nüfusu ile İstanbul'un en büyük ilçesi haline geldi.

Tam donanımlı bir rehabilitasayon merkeziyle yıllardır hizmet veren Bağcılar Belediyesi’nin bu çalışmalarıyla engelliler artık eve mahkum değil

Marmara Üniversitesi ile işbirliği yapan belediye, ilçedeki engelli vatandaşları evlerinden alıp sinemaya, konsere, müzeye götürüyor Bağcılar Belediyesi, ilçede yaşayan engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak için tüm imkânlarını seferber etti. Tam donanımlı bir rehabilitasyon merkezinde hizmet veren Bağcılar Belediyesi, şimdi de Marmara Üniversitesi ile işbirliği yaparak engelli vatandaşları hayata kazandırıyor. Tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamlarını sürdüren ilk ve ortaöğretim seviyesinde eğitim gören engelli öğrenciler, artık evlerinde mahkum kalmadan İstanbul’un tarihini ve kültürünü keşfetmenin keyfini yaşıyor.

Engellilerin sosyal hayata adaptasyonunu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında engelliler, hayatlarında ilk kez İstanbul’daki üniversiteleri, müzeleri, sarayları, camileri, parkları ve ormanlarını görme imkanı bulurken konserlere, tiyatrolara, sinemalara ve konferanslara da giderek, İstanbul’un kültür ve sanat yaşamını da öğreniyor.

Artık eve mahkum değiller

Proje ile engellilerin sosyal hayata katılımını sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı “Engellilerin sosyal hayata katılımı için projeler geliştiriyoruz. Bağcılar’da artık evinde mahkum engelli kalmadı” dedi.

Başkan Çağırıcı, Bağcılar’da Hane Halkı Araştırması yaptıktan sonra bu araştırma sonucu ciddi engelli grubunu tespit ettiklerini ve bu nedenle engellilere yönelik çalışmalar yapmaya başladıklarını kaydetti.

ENGELLERİ KALDIRAN PROJE

Bağcılar Belediyesi tarafından Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin kurulduğunu hatırlatan Başkan Çağırıcı “Biz engellilerle artık bir aile gibi olduk. Bağcılar’da evine mahkum engelli kardeşimiz kalmadı. Engelliler Spor Kulübümüz var. Engelli vatandaşlarımız için içinde atölyeleri, satış merkezleri, sineması ve havuzu olan, 17 bin metrekare alana sahip Engelliler Sarayı’nı inşa ediyoruz” dedi.

ÇAĞIRICI’NIN EN BÜYÜK İDEALİ

29 Mart Yerel Seçimlerden sonra Bağcılar’da hayata geçirdiği projelerle adından sıkça söz ettiren Başkan Çağırıcı, engellilere yönelik sosyal projelerin dışında farklı projelere de imza attıklarını söyledi. En büyük idealinin Bağcılar’ı kültür, sanat ve kongre merkezi haline dönüştürmek olduğunu söyleyen Başkan Lokman Çağırıcı “Bağcılar’a yeni kültür merkezleri kazandırmak istiyoruz” dedi.

Örnek uygulama Halk Meclisleri

Halk Meclisleri ile, şeffaf ve birlikte yönetim anlayışının en güzel örneklerinden birini veriyor Bağcılar Belediyesi. 22 mahallesi olan Bağcılar’da Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ekibiyle her mahallede halkın sorunlarını dinliyor. Belediyenin örnek proje olarak başlattığı halk meclisleri 18 yıldır devam ediyor. Halk meclislerinde Başkan Çağırıcı, başkan yardımcıları ve birim müdürlerini de yanına alıyor. Mahalle sakinleriyle karşılıklı masalara oturan Başkan, çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra mikrofonu vatandaşlara bırakıyor. Söz alan vatandaşlar tek tek sorunlarını dile getiriyor. İlçedeki kamu kurumu temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantılarda, sorunları dinleyen Çağırıcı, ilgili başkan yardımcıları ve birim müdürlerine hemen talimat vererek sorunların çözümünü sağlıyor.

Aliya’dan Yesevi’ye...

Uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu, Bağcılar Belediyesi tarafından düzenledi. Sempozyuma, Türkiye’den 14, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Rusya ve Makedonya’dan 13 bilim adamı katıldı. Sonuç bildirisinde ‘Yesevilik Araştırmaları Merkezi’nin kurulması istendi. Hoca Ahmet Yesevi’nin izine dünyanın her köşesinde rastlamanın mümkün olduğunu anlatan Başkan Çağırıcı, önceki yıl Aliya İzzet Begoviç Sempozyumu’nu yaptıklarını hatırlatarak “Aliya’dan Yesevi’ye, Avrasya Kültür Köprüsü kurmuş oluyoruz” diye konuştu.

Üç kuşak oyuncak müzesi’nde

Yaşlılar Haftası dolayısıyla dedeler ve torunları İstanbul Oyuncak Müzesi’nde bir araya getirildi. Büyükler çocukluk dönemlerine gittiklerini ifade ederken, torunlar geçmiş dönem oyuncaklarını daha çok beğendiklerini söyledi. Amaçlarının dede ve nineler ile torunları zamanda bir yolculuğa çıkarmak olduğunu söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, benzer etkinliklere devam edeceklerini söyledi. Yurt içi ve yurt dışından toplanan oyuncakların en eskisi 1817’de Fransa’da yapılan bir oyuncak keman...

Dönüşüm kültürle başlar

Aylık kültür-sanat etkinlikleri, Bağcılar Belediyesi’nce düzenlemeye devam ediyor. Kültür Merkezi’nde organize edilen etkinlikler kapsamında, güncel konulara ilişkin, konunun uzmanları konferanslar verirken, sinema ve tiyatro gösterileri de gerçekleştiriliyor. Daha önce de Kültür Merkezi ve Halk Sarayı’nda benzer içerikli programlar düzenleyen Bağcılar Belediyesi, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla da kültür-sanat etkinliklerini daha da yoğunlaştırdı. Bağcılar’da en önemli önceliğin sosyal dönüşümü sağlamak olduğunu ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, bu dönüşümün yaşanmasında sosyal ve kültürel etkinliklerin büyük katkısının olacağını söyledi. Belediye ilçede tiyatro okulu da açtı. 115 öğrencinin kabul edildiği okul bir yıl devam edecek. Değişik yaş gruplarından 600 kişinin müracaat ettiği tiyatro okulu için yapılan sınavla 115 kişi eğitim almaya hak kazandı.

ÇEVRE ÖDÜLLERİ DE BAĞCILAR BELEDİYESİ’NE

Geri dönüşüm projelerini etkin olarak uygulayan Bağcılar Belediyesi, toplumsal bilincin artırılmasına yönelik de çalışmalar yürütüyor... Başkan Lokman Çağırıcı lisanslı firmalarla yaptığı protokollerle geri dönüşüm projelerini bir bir hayata geçiriyor. ‘Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü’, ‘Bitkisel Atık Yağların Geri Dönüşümü’ ve ‘Katı Atıkların Geri Dönüşümü’ projeleri ayrı ayrı uygulanıyor. En son ‘Elektronik Atıkların Geri Dönüşümü’ için Exitcom firması ile protokol imzalandı. Bağcılar Belediyesi ekipleri tarafından 2009’da 2 bin 977 ton ambalaj atığı ile 12 bin kilogram atık pil toplandı. Aynı yıl yemek üretimi yapan işyerlerinden de 55 bin litre bitkisel atık yağ geri dönüşümle ekonomiye kazandırıldı. Yine 2009 yılı içerisinde ilçede faaliyet gösteren lastik tamir ve satış alanlarındaki lastikler alınarak lisanslı geri dönüşüm firmalarına teslim edildi. Bağcılar Belediyesi geri dönüşüm faaliyetlerinin yanı sıra toplumdaki bilinçlenmeyi artırmaya yönelik de çok sayıda faaliyet gerçekleştiriyor.

Nostalji bahçeleri renk katıyor

Betona teslim olana kadar bahçeleriyle tanınan ilçe, Nostalji Bahçeleri’yle eskiyi yeniden yaşamaya çalışıyor

Üzüm bağının kurulmasıyla örnek bir proje olarak başlatılan Nostalji Bahçeleri’ne kiraz ve kayısı bahçeleriyle devam edildi. 3 bin 220 metrekare alana 88 kayısı ağacı dikildi. Belediye Başkanı Çağırıcı hedefin ilçede her mahalleye bir Nostalji Bahçesi kurmak olduğunu söylüyor. Bahçeler, Marmara Belediyeler Birliği’nin ‘Örnek Belediyecilik Projeleri’ yarışmasında ödüle layık görüldü. ‘Çevre ve Altyapı Projeleri’ kategorisinde Nostalji Bahçeleri ödüle layık görüldü.

Veren el ile alan el buluşuyor

Veren Ellerle Alan Ellerin Buluşma Noktası’ sloganıyla Bağcılar Belediyesi’nin oluşturduğu bu proje kapsamında hayırsever vatandaşlar imkanları ölçüsünde yardımlarda bulunuyor. Yapılan bu yardımlar, Bağcılar Belediyesi’nin hane halkı araştırmasına göre tespit ettiği ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. “Veren elle alan el” buluşması ise Güneşli Meydanı’nda oluşturulan Hayır Çarşısı’nda sağlanıyor.

Stadyum projesi yolda

Yapılacak yeni projelerle Bağcılar şantiyeye dönüşecek. Planlanan yeni yatırımlardan bazıları şöyle: Yıldıztepe Gençlik Merkezi, Fevzi Çakmak 5 bin kişilik stadyum ve spor kompleksi, Ebubekir Bölge Parkı Projesi, Yenimahalle Gençlik Merkezi, Avrupa Birliği Projeleri, Her Mahalleye Bir Örnek Sokak Projesi ve Yenimahalle Katlı Otoparkı ve Pazar Yeri...

İstanbul’un en büyük ilçesi

1950’lere kadar bağ ve bahçelerden oluşan bir köy olan Bağcılar, bugün 724 bin 268 nüfusu ile İstanbul’un en büyük ilçesi haline geldi

1992’de Bakırköy’den ayrılarak ilçe olan Bağcılar, bu yıldan itibaren hızla büyüdü. Anadolu’dan aldığı göçlerle İstanbul’un en büyük nüfuslu ilçesi haline geldi. İlçede son beş yılda yaşanan değişim ise adeta başdöndürdü. İşte o değişim:

Eğitim Hizmetleri

- İlçede yapılan bütün okullara arsa temin edildi.

- Okuma-Yazma Bilmeyen Kalmasın projesi kapsamında 20 bin kişi okuma yazma öğrendi.

- Yeni okulların yapımı için protokol imzalandı.

- Bütün okulların boyası, tamiratı ve tadilatları yapıldı.

- Okulların kütüphaneleri kitapla donatıldı.

- Her yıl binlerce öğrenciye eğitim yardımı yapıldı.

Sağlık Hizmetleri

- İlçe genelinde ilaç yardımı.

- Sağlık taramaları.

- Diyaliz hastalarına servis hizmeti.

- Öğrencilere sağlık ve hijyen eğitimi.

- Genel Hijyen eğitimi.

- Her mahalleye bir ‘Sağlık Ocağı Projesi’ gibi çalışmalar başarıyla uygulandı.

Altyapı Hizmetleri

- Yağmursuyu kanallarıyla su baskınları önlendi.

- İlçenin düzenini ve güzelliğini kalıcı hale getirmek için asfalt ve kaldırım çalışmalarına hız verildi.

- Kavşaklar ve yeni yollar açıldı.

- Araç trafiğine kapalı yürüyüş ve alışveriş mekanları oluşturuldu.

Sayılarla Bağcılar

Yüzölçümü 22 km2

Nüfusu (2009 Nüfus Sayımına Göre) 724 268

Sokak Sayısı 2.732

Cadde Sayısı 100

Mahalle Konağı 22

Kütüphane 23

İlköğretim 56

Lise ve dengi okul 19

Meslek Lisesi 6

Sağlık Ocağı 23

Bağcılar halkı metroyu sabırsızlıkla bekliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen metro çalışmaları 2010 yılı sonunda tamamlanacak. Yapımı hızla devam eden metro çalışmaları tamamlandığında metro, Bağcılar Merkez Mahallesi’nden geçerek Kirazlı Mahallesi, Halk Sarayı ve oradan da İSTOÇ’a ulaşacak. Buradan itibaren 2 ayrı yol izleyecek olan metro hattının birincisi Başakşehir Konutları’na, diğeri de Olimpiyat Stadı’na uzanacak. Metro en çok İlçede yaşayan vatandaşların hayatını kolaylaştıracak.

En önemli sorun trafik

Zöhre Çoban (43): Bağcılar eskisi gibi değil. Her şey çok değişti. Şimdi harıl harıl çalışmalar var metro için. Bağcılar’ın en önemli sorunlarından biri trafik biliyorsunuz. Metro gelince bu sorun ortadan kalkmış olacak.

Bağcılar çok gelişti

Salih Sarukulak (58): 20 sene önce metronun Bağcılar’a geleceğini söyleselerdi inanmazdım. Ama şimdi Bağcılar o kadar geliştiki ben bile tanıyamıyorum. Belediye Başkanımız Bağcılar’ı yaşanabilir bir ilçe haline getirdi.

Ulaşım sorunu azalacak

Sabiha Kaya (34): Metronun gelmesini çok istiyoruz

Ben 5 senedir Bağcılar’da oturuyorum. Trafik o kadar çok yoğun oluyorki Kirazlı’da oturan ablama bile gidemiyorum. İnşallah bu metro ile Bağcılar’ın ulaşım sorunu azalır. .

Belediye çalışıyor

Aslı Yılmaz (52): Bağcılar’da çok güzel işler yapılıyor. Bu metro da bunlardan bir tanesi. Belediye Başkanımız, metrodan sonra ilçeye büyük bir meydan yapılacağını söyledi. Bağcılar’da yaşamaktan çok mutluyum.

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

bir bağcılar lı olarak gerçek dende belediye çalışıyor

bilmiyorum ama engelliler başka hiç bir yerel yönetimde bu kadar sevgi saygı hoşgörü göremez ben denk gelmişdim

bir keresinde anadoludan bir il belediye başkanı gelmiş belediyeyi ve tesislerini geziyordu örnek almak için

ilk belediye başkanı feyzullah bey ve şimdiki başkan vizyonu olan çalışkan insanlar..

tşk paylaşımın için doğru yol

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap