Dogru_Yol

Engelliye Engelsiz Almanya

Önerilen İletiler

Almanya ausburg ulaşım: Ulaşım genelde şehiriçi taranvaylarla sağlanıyor.her tranvay da engelli bölümü var.engelliler tranvayın engelli kapısının düğmesine basınca kapı ve rampa otomotik açılıyor.engelli başkasına muhtaç olmadan rahat bir şekilde bir yerden bir bir yere rahat ulaşım sağlaya biliyor.trenvayın bulunmadığı yerlerde belediyenin rampalı otobüsleri mevcuttur.Buna engelliler yanlızca engelli düğmesine basarak otobüs şöförü yardımıyla rampadan cıkışı sağlanıyor.

Şöför engelliyi otobüse bindirdikten sonra engelliye hangi durakta ineceğini soruyor inecek durağa gelince şöför tekrar rampayı hazır hale getirip engellinin inmesinin sağlıyor.Görme engelliler için sesli bedensel engelliler için acil trafik ışıkları yapılmıştır. Bu nedenle karşıdan karşıya gece bilmek için hiçbir sorun yaşamamaktadır. Üst geçit yok buda engelliler için başka bir avantaj Ayrıca merkezi duraklarda yaşlı ve engelli vatandaşlarına yardımcı olmak amacıyla güvenlik görevlileri bulunmaktadır.Trafikte bile ambulas ve itfaye kadar engellilere öncelik ön planda ve bu sayede engelliler eve daha rahat ulaşım yapabiliyor eve mahkum kalmıyor toplum içinde bende varım diyor.Metrolarda ve alışveriş merkezlerinde engelli vatandaşlarımız için asansör ve tuveletler bulunmaktadır.Engelli tuvaletlerini sadece bir kişi girmek üzere yapılmıştır.

Engellilerin rahatsız ve özgürce hareket etmeleri nedeniyle birer kişilik yapılmış ayrıca hijiyeniktir.Merkezlerde kaldırımların hepsi standart yapılmış ayrıcan ışıkların bulunduğu alanlar duz bir zemin şeklinde buda tekerlekli sandalye kullanan bir kişi için çok rahat bir ulaşım sağlıyor.

Bina girişleri yola düz olduğu için binalara giriş ve çıkışta sorun yaşanmıyor.şehirler arası ulaşımda otobüs yerine tren kullanılmaktadır bu trenler basamaklardan çok düz bir rampa yapılmıştır.Bu nedenle yaşlı ve engelli trenlere biniş ve inişlerde sorun yaşamamaktadır.Engelliler için özel olarak bisiklet ve engelli oturma alanları mevcuttur. Almanyada gözlemlerim sonucuda hayat ve yaşamak çok rahattır.

Eğitim alanında almanyada doğuştan devlet güvencesi altında doğuştan itibaren kilse vakıflar dernekler ve devlet okullarıda engelliler eğitilirler.Okullar bina altlarında değil bağımsız büyük araziler üzerine kurulu içerinde her türlü sosyal donanımlar mevcuttur. Okullarda engellinin her türlü ihtiyaçları karşılanır.

Ayrıca yıllık istatistikler tutulur.Almanyada ayrımcılığı ortadan kaldırmak için engelsiz eğitim veren okullarda da ilkokul 1`den itibaren engelli dersleri vardır.Eğitim uygulamaları evlerde bile yapılmaktadır.Devlet podagog,odyololik,uzman eğitimcileri vatandaşın evine kadar götürür yerinde eğitim hizmeti sunar.Bu hizmet engelli için bir ayrıcalıktır.

Engelli vatandaşları doğuştan sağlık güvencesinde olduğu için devlet sağlığının iğleşmesi için hiçbir masraftan kaçmadan elinden gelen her türlü maddi manevi desteği sunar.Almanya bir istatistik devletidir hiçbir uygulama var sayımlara yönelik yapılmaz yıllık istatistiklere göre yapılır.Engellilerinde bu istatistiklere göre işe yerleşimi basittir iş yapacak hiçbir engelli işsiz kalmaz.Devlet kurumlarında ve özel sektörde korumalı işyerlerinde çalışırlar İş kurumu engellileri bazı uygulamalardan geçirerek ona göre bir meslek dalında o engelli yetişerek o mesleğe yerleştirilir.

Yüksek okul okuyan engellinin masraflarını devlet karşılamaktadır.Her insan gibi engelininde yasal hakları mevcuttur.Almanyada engellinin beyin gücünü ortaya cıkarmak için engelli el becerisi için eserler yaptırılır.Bu yapılan eserler acık artırmayla yada kermeslerde satılmaya sunulur.Elde edilen gelirin yarısı eser sahibine verilir diğer yarısıda engelliler yararına harcanır.

Bülent Altaç

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yaşadığım şehirde tranvayı denedim..Harikaydı..Unutulmaz bir anım oldu..

Zamanla bizde avrupa ülkeleri gibi bir konuma geleceğiz inancındayım..

Yeterki duyarlı yöneticilerimiz olsun..Unutulmuyalım..!!

Sağlık hizmetleri , iş imkanları isdihtam çalışma gerektiriyor..

Bu günkü şartlarda yetersiz..Kalıyor..!!

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bir gün bizdede olur.Ama biz görürmüyüz.Sanmam.

Mesela bizde Halk otobüsü düracak,engelliyi bindirecek,ineceği durakta yeniden indirecek.

Bir defa yapan bir şöför bi daha tekerlekli sandelyeli birini gördümü vınnnn.Soran olursa görmedim abi der gider.

Birde indirimli bineceksin.(Antalya için diyorum.800 otobüs olsun 8 şöför durup almaz.)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Yükleniyor ...