Dogru_Yol

'Okusa Ne Olacak' Sözüne İnat Okuyor

Önerilen İletiler

Rifat Yerlikaya - Konya'da spastik engelli 16 yaşındaki Mehmet Ali, anne ve babasının sırtında ilkokula giderken yaşlı bir kadının 'bu çocuk okusa ne olacak' sözünü gurur yaparak engelli olduğu için kendisini aşağılayanlara inat okumaya karar verdi.

Konya'nın Sarayönü ilçesinde 29 yıl önce hayatlarını birleştiren halen ilçeye bağlı Ladik beldesinde yaşayan Halime (50) ve Ahmet (51) Kabak çiftinin, mutlu süren evliliklerinden 5 çocukları oldu.

İlk 4 çocuğunda herhangi bir fiziksel ve zihinsel problem bulunmayan Kabak çifti, 5. çocukları Mehmet Ali'nin (16), 1 yaşına geldiğinde gelişiminin diğer çocuklarından daha yavaş olduğunu fark etti.

Bunun üzerine Mehmet Ali'yi doktora götüren Kabak çifti, vitamin yetersizliği teşhisi konulan çocukları için ilaç tedavisine başladı, ancak bundan sonuç alamayan aile Mehmet Ali'yi Konya ve Ankara'daki çeşitli hastanelere götürdü.

Aile, götürdüğü bir hastanede doktordan çocuklarının, doğum esnasında bebeğin yeterli oksijen alamamasına bağlı olarak spastik özürlü doğduğunu ve ilerleyen yaşlarında da bu şekilde kalacağını duyduğunda adeta yıkıldı.

Çocukları için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını, fizik tedavi merkezine başvurduklarını anlatan baba Ahmet Kabak, yüzde 76 özürlü raporu verilen Mehmet Ali'nin yürüyemediğini, günlük hayatta birçok işini başkalarının yardımıyla yapabildiğini belirtti.

Mehmet Ali'nin kendini geliştirebilmesi için SGK tarafından yurt dışından yürümeyi geliştiren bir cihaz alındığını anlatan baba Kabak, bu cihaz sayesinde çocuklarının bir yerden tutunarak da olsa ayakta kalabilmeyi başardığını bildirdi.

- YAŞLI KADININ 'BU ÇOCUK OKUSA NE OLACAK' SÖZÜNE İNAT OKUYOR-

Kabak, çocuklarının zihinsel engelli olmadığını ancak spastik engelli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Spastik engelli olmasına rağmen Mehmet Ali, çok zeki ve akılı bir çocuk. Küçük yaşlarında annesi, ablası ve ben her gün sırtımızda okula götürerek okutmaya çalıştık. Çevresindeki insanlar, okuldaki çocuklar ona bazen rencide edecek sözler söylüyordu. Onu okula götürüp getirirken bir gün yaşlı bir kadın arkamızdan 'bu çocuk okusa ne olacak, boşuna masraf etmeyin' diye alaycı bir laf etti. Onun bu sözünü duyan Mehmet Ali de çok üzüldü, ama bu sözü kendine gurur yaparak, o insanlara kendini kanıtlayabilmek için derslerine daha sıkı sarılmaya başladı. İlkokulu 8 yılda takdir ve teşekkürlerle bitirdi. İnsanlar onun bu başarısını duyduğunda hayrete düştü. Sonra liseye kaydoldu. Ancak yine rencide olmamak için liseyi dışardan okumayı tercih etti. Şu anda 4. dönemi okuyor. 2 yıl sonra liseyi de bitirecek.'

Mehmet Ali Kabak ise babasının sırtında ilkokula giderken yaşlı bir kadının kendisi için söylediği 'bu çocuk okusa ne olacak' sözüne çok üzüldüğünü, ama günden sonra fakülte mezunu olana kadar okumaya karar verdiğini söyledi.

- HEDEFİ, ÜNİVERSİTEYİ BİTİRDİKTEN SONRA MİLLETVEKİLİ OLMAK-

Liseyi okuduğunu, üniversiteyi de örgün eğitimde okumak istediğini ifade eden Kabak, 'Engelli olduğum için bana acıyan, sözleriyle beni rencide eden insanlara inat üniversiteyi de başarıyla bitirmek istiyorum. Sonraki hedefim ise parlamenter olmak. Bunu başarabileceğime inanıyorum' diye konuştu.

Kabak, insanlardan, çevrelerinde gördükleri engellileri küçük görmemelerini, onları rencide edecek davranış ve sözlerden kaçınmalarını istedi.

(RIF-ERS-NİS) - KONYA (Anadolu Ajansı)

Kaynak

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap