Dogru_Yol

Azmi Hayran Bıraktırıyor

Önerilen İletiler

3482.jpg

Konya'da doğuştan iki bacağı ve bir kolu olmayan kaporta ustası Halil Kart (69), 45 yıldır başarıyla sürdürdüğü mesleğindeki azmi ve başarısıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Konya'nın Sarayönü ilçesinde oto sanayi bölgesindeki iş yerinde oğlu Mehmet Kart (42) ile kaporta tamirciliği yapan Halil Kart, doğuştan iki bacağı ve sağ kolu olmadığı için ilkokulu okuyamadığını anlattı.

Bunun üzerine ailesinin kendisini sanayideki bir otomobil tamircisinin yanına çırak olarak verdiğini anlatan Kart, "18 yaşında bir ustanın yanında 5 yıl boyunca çırak, 2 yıl da kalfa olarak çalıştım. Engelli olmama rağmen azmim sayesinde işi kısa zamanda öğrendim. Daha sonra 1965 yılında kendi dükkanımı açarak çalışmaya devam ettim" dedi.

Tanımayan tedirgin oluyor

Kart, yaklaşık 45 yıl kaporta tamirciliği yaptığını, engeline rağmen kimseye muhtaç olmadan geçimini sağladığını vurgulayarak, "Bu yaşıma kadar kimseye muhtaç olmadan yaşamımı sürdürebilmek, kimseye avuç açıp ekmek dilenmemek için bıkmadan, usanmadan çalıştım. Azmim sayesinde de 69 yaşındayım ama hala çalışıyorum. İlk başlarda işimi yaparken iki bacağımın ve bir kolumun olmaması nedeniyle çok zorlandım ama zaman içinde tüm bu zorluklara alıştım. Engelimin dışında gelen bazı müşterilerimin de bana küçümseyici, tedirgin bakışlarıyla da mücadele etmek zorunda kaldım" dedi.

"İşimi iyi yapıyorum"

İşyerine gelen müşterilerinin, engelli olduğunu gördüğünde araçlarını tereddütle kendisine bıraktığını, bunun kendisini incittiğini anlatan Kart, "Beni tanımayan birçok müşteri ilk etapta, 'bu aracı bu mu tamir edecek?' diye söyleniyor ama daha sonra yaptığım işi görünce utanıyorlar. İşimi engelsiz meslektaşlarımdan daha iyi yaptığıma inanıyorum" diye konuştu.

Kart, halen iş yerinde oğluyla birlikte çalışarak ekmek parasını kazandığını belirterek, engelli olmasına rağmen azmi ve başarısıyla diğer engelli ve engelsiz herkese örnek olduğuna inandığını ifade etti.

Sarayönü'ndeki doğuştan veya sonradan engelli olan birçok kişinin kendisini gördüğünde moral bulduğunu ifade eden Kart, "Beni gören diğer engelliler hayata daha sıkı sarılıyorlar. Hatta engelsiz olup da iş güç sahibi olmayanlar da durumundan etkilenerek kendilerine ders çıkarıyorlar" dedi.

Kart, doğuştan engelli olduğu için malulen emekli olamadığını, yaklaşık 5 yıl önce Bağkur'dan normal şekilde emekli olduğunu belirterek, "Yüzde 74 çalışamaz raporum var ancak Bağkur kanunlarındaki 'işe girmeden önce doğuştan engelli olanlar malulen emekli olamaz' maddesi gereği malulen emekli olamadım. Ama kimseye kızmıyorum. Devletimiz bizden desteğini hiçbir zaman esirgemedi. Bana akülü araç verdi. Yıllardır onu kullanıyorum. Emekli olunca maaşa bağladı. Bu defa çocuğum ve okuyan torunlarımın geçimi için çalışmayı bırakmadım. İşler de düşük modelli araçların piyasadan çekilmesi nedeniyle adeta durma noktasına geldi ama yine de Allah'a şükürler olsun geçiniyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap