zekak1978

Odtü Omurilik Felçlileri için Kök Hücre Umudu

Önerilen İletiler

icon1.gif Omurilik felçlileri için kökhüçre umudu Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırmacıları, vücutta yenilenemeyen dokular arasında bulunan sinir dokularında meydana gelen iyileşemeyen hasarlarda, kök hücrelerin kullanımını içeren "sinir doku mühendisliği" çalışmalarında önemli başarı gösterdiler.

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vasıf Hasırcı başkanlığındaki ekip, kök hücreleri farklılaştırarak elde edilen sinir hücrelerini "fotolitografi" ve "elektroeğirme" yöntemlerini kullanarak organize doku olmaya elverişli bir biçimde yönlendirmeyi başardı.

Prof. Dr. Hasırcı, günlük hayatta rastlanan kazalarda sinir sisteminin alabileceği mekanik, ısıl ya da kimyasal darbelerin merkezi ya da periferal sinir sisteminde tedavi edilemez hasarlara yol açabileceğini bildirdi.

Bu gibi durumların sonucunda, pek çok insanın yaşam kalitesini etkileyen istemli hareket, hafıza, konuşma gibi yeteneklerini kaybedebildiğini aktaran Hasırcı, bunlar arasında bulunan omurilik yaralanmasının hasar boyutu ve derecesine göre kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bozukluklara neden olduğunu belirtti.

Merkezi sinir sistemi hasarlarının yanı sıra, periferal sinir sisteminde de travma sonucu oluşan hasarların oldukça yaygın olduğuna işaret eden Hasırcı, ABD'de periferal sinir sisteminde meydana gelen travmalar sonucunda her yıl 50 binden fazla nörolojik cerrahi işlem uygulandığını dile getirdi.

Sinir sisteminin yenilenmesi

Prof. Dr. Vasıf Hasırcı, merkezi sinir sisteminde, hücrelerin çoğalamamasından dolayı dokunun kendini yenilemediğini, periferal sinir sisteminde ise ancak bir santimetreden daha kısa olan sinir kopmalarında sinir uçlarını dikerek birleştirmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Periferal sinir dokusundaki hasarlarda dokunun yenilenmesinin mümkün olmadığını kaydeden Hasırcı, bu durumda yapılan uygulamalarla ilgili bilgi verdi. Hasırcı, "Şu günlerde ABD Gıda ve İlaç Yönetimi (FDA) tarafından onaylanan biyolojik kaynaklı çeşitli sinir yapıları 3 santimetreden kısa sinir boşluklarını doldurmakta köprü ya da kılıf olarak kullanılabilmektedir."

Sinir kayıpları için büyük adım

Hasırcı, laboratuvar ortamında yapay sinir dokusu çalışmalarında doğal sinir dokusunu taklit edecek boyutta lifler ve mikro-desenli polimerik zarlardan oluşan hücre taşıyıcıları kullanarak hücrelerin yönlenmesini sağlayıp, sinir kopmalarında oluşan boşluğu doldurabilecek bir doku oluşturma çalışması yürüttüklerini kaydetti.

Hücre kaynağı olarak mezenşimal ve sinir kök hücrelerinin alınıp sinir hücresine farklılaştırıldığını bildiren Hasırcı, elde edilen sonuçların topografik ipuçlarının yardımıyla hücrelerin polimerik desenli filmler ve liflerde çoğalıp, iyi bir şekilde organize olup yönlenebildiğini gösterdiğini belirtti.

Sinir dokusu oluşturma çalışmalarının doktora öğrencisi Deniz Yücel'in, bu yılın Ocak ayında doktora tezini tamamlamasıyla önemli aşamalar kaydettiğinin altını çizen Hasırcı, ürettikleri prototip yapının biyolojik ortamda davranışını sınayabilmek için tavşanlar üzerinde deneme çalışmalarını başlatacaklarını sözlerine ekledi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Anladığım kadarıyla zedeli kısmın yerine yapay sinir yerleştime yöntemi.

Bu yöntemden İran Da üniversite hastanesinde bir prof. yapıyordu. Sinir kılıfı diye adlandırmışlardı. Onda da zedeli kısımı çıkartıp yerine diz den alınan sinirleri naklediyorlardı.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Anladığım kadarıyla zedeli kısmın yerine yapay sinir yerleştime yöntemi.

Bu yöntemden İran Da üniversite hastanesinde bir prof. yapıyordu. Sinir kılıfı diye adlandırmışlardı. Onda da zedeli kısımı çıkartıp yerine diz den alınan sinirleri naklediyorlardı.

doğrudur hindistanda bu konuda çalışmalar yapıyor yalnız henüz bir sonuç alamadılar en kısa zamanda sonuç alınır

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

arkadaşlar iranlı doktorun yapmiş oldugu çalışmalar sonucunda ayaga kalkan varmı

iranlı hakkında bilgim yok ama hindistanda bir bayanın adım atmaya başladığını söylediler 2 seneye yaklaştı ama herhalde aslı olmadığı için bir daha ses soluk çıklmadı bilgi gelirse paylaşırım.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap