Dogru_Yol

Kendini Bilmek

Önerilen İletiler

KENDİNİ BİLMEK

İnsanın "kendini bilmesi" sorunu yüzyıllardır dile getirilmiş olmasına rağmen konunun bu yönü belli bir süre sonra unutulmaya baş­lanmış ve bu noktaya gerektiği kadar önem verilmemiştir. İnsanlığın unuttuğu bilgilerin başında, kendi kökeniyle ilgili bil­giler gelmiştir. Kendini tanımayan günümüz insanı başkasını tanımak için de çaba sarfetmemekte ve böylelikle insan, diğer insanlar başta olmak üzere bu dünyada yaşarken ken­di kendisine yabancılaşmaya başlamıştır.

Hep insanların birbirlerini anlayamadıklarından şikayet edilir ve bu şikayetlerin ardı arkası bir türlü kesilmez. Çocouk anne babasından, öğretmen öğrencisinden, amir çalışanından şikayetçidir hep. Bu gi­dişle kolay kolay kesilmesi de mümkün görülmüyor. Çünkü insan öncelikle kendisini anlayamamaktadır. Kendisini anla­yamayan bir insanın da, bir başka insanı anlayabilmesi bir tür­lü mümkün olamıyor.

İnsanın kendine yabancılaşması, beraberinde kendi yete­neklerine de yabancılaşmasını beraberinde getirmiş ve insan doğuştan gelen mükemmel yeteneklerini de kullanamaz bir hale gelmiştir. İnsanın nasıl büyük bir güce sahip olduğu ve bunu nasıl ortaya çıkartacağı meselesi üzerinde önemli çalışmalar yapan araştırmacılar klasik psikolojiye de bambaşka bir çehre getirmisler ve parapsikolojinin de katkılarıyla yepyeni anlayışların ortaya çıkmasına zemin hazırlamışlardır. Yurdumuzdaki psikolog ve psikiyatristlere de bu konuda büyük bir iş düşmektedir.

İÇ DEĞİŞMEDEN DIŞ DEĞİŞEMEZ

İçine düşülen bir başka yanılgı da, değişimin hep dışarıda aranmaya çalışılmış olmasıdır. Değişim hep dışarda aranmaya başlanmış ve asıl değişimin insanın içinde meydana gelmesi gerektiği üzerinde durulmamıştır.

İnsanın kendi potansiyelini farketmesi, kendi sırlarını anlaya­bilmesi için; öncelikle teorik bilgilere ihtiyaç vardır. Ancak bunları sadece zihnen bilmemizin yeterli olmadığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum: Neler yapılması gerektiğini bilmek bir alanda yeterli değildir. Kendini içsel güçlerimizi ortaya çı­kartabilmek için çalışırken; teorik bazda bilinenlerin, uygula­maya geçirilme mecburiyeti vardır. Yaşama geçirilmeyen ve kendi üzerimizde uygulanamayan pratik metodların, iç gelişi­mimizde bize hiç bir yararı olmayacaktır. İnsanın bu yolda ilerleyebilmesi için öncelikle kendisinde değiştirmesi gerektiği bazı yönlerin mevcut olduğunu farketmiş olması gerekir.

Gerek bireylerde, gerekse toplumlarda bu alanda görülen en büyük zorluk, değişimlere karşı gösterilen dirençlerdir. Ye­niliklere kolay uyum sağlayamayışımız ve gelen her bir yenili­ğe önce bir direnç göstermemiz; çoğunlukla eskide yaşamanın kolaylığını tercih etmemizden kaynaklanmaktadır. Çünkü eski­de yaşamak yeni bir araştırmayı ve yeni bir atılımı gerektirmediği için çoğunlukla daha kolaydır. Kendimize göre oluşturdu­ğumuz belli bir düşünce sisteminin gölgesindeki serinlik bize hep hoş gelir. Ama bu gölgedeki serinlikte uyukladığımız müddetçe, yeni yerler keşfedebilme imkanını da kendi kendi­mize kapatmış oluyoruz...

Bu hareketlerimizi haklı göstermek için de, şimdiki davra­nışlarımızın bizi bu günkü düzeyimize getirdiğini söyleriz. Bu kesinlikle doğrudur. Ama şimdi artık yeni düzeyde kişisel iç gelişimimizi gerçekleştirebilmek için yeni düzeye uygun şart­ları oluşturmamız gerekmektedir.

Bunu yapabilmek için önce korkularımızın tüm engellerini aşmak ve zihinsel konsantrasyonumuzun kontrolünü elimize almak gerekir. Eski alışkanlıklarımızın zihnimizin hakimi olmasına izin verişimiz, derhal kırılmalıdır. Onların yerine ömür boyunca sürecek yeni bir görüş açısı gerekmektedir.

O da: Çözümlere odaklanmak ve bu yolda yeni adımları cesaretle atabilme başarısını gösterebilmeye bağlıdır.

M.Burak OLGUN

Nlp Trainer & Master Certified Coach

www.degisimakademisi.net

Kaynak Kişisel Başarı

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap