Dogru_Yol

Engelsiz Üniversite Konferansı

Önerilen İletiler

3447.jpg

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Bulut, ‘engelli’ tanımından ziyade ‘özel gereksinimli insan topluluğu’ tanımının daha doğru olduğunu, bu insanların özel gereksinimlerinin hayatlarında belirleyici rol oynadığını söyledi.

OMÜ Özel Eğitim Öğrenci Kulübü’nün düzenlediği “Engelsiz Üniversite” konulu konferans, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Bulut, “ ‘Engelli’ tanımından ziyade ‘özel gereksinimli insan topluluğu’ tanımı daha doğrudur. Bu insanların özel gereksinimleri hayatlarında belirleyici rol oynamaktadır. Bu durum yalnızca söz konusu bireylerin değil, toplumun ve üniversitelerin de sorunudur” dedi.

Bu amaçla kurulan “Engelli Öğrenciler Birimi”nin faaliyetlerinden söz eden Bulut, 7 kişiden oluşan birimin öncelikle üniversitede engelli öğrenci taraması yapıp bu kişileri tek tek tespit ettiğini, bir sonraki adımın ise bu öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu kaydetti. Özel gereksinimli insanların yaşayışını kolaylaştırmak için üniversitede yapılan fiziki düzenlemeleri görsel bir sunum eşliğinde aktaran Prof. Dr. Ahmet Bulut, bu çalışmaların ilerleyen yıllarda artarak devam edeceğini dile getirdi. OMÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Barut ise “Engelsiz Üniversiteyi Gerçekleştirmeye Doğru” konulu bir sunum yaptı. Fiziki mekanlardaki dönüşümü sağlamanın, insan zihinlerindeki dönüşümü sağlamaktan kolay olduğunu vurgulayan Barut, hayata biraz da engelli insanların açısından bakılması gerektiğini belirtti. Barut, toplumu oluşturan her bireyin günlük hayatta çeşitli engellerle karşılaştığını, engellerin bulunmadığı bir yaşamın anlamını yitireceğini vurguladı. Engelli insanların hayatta karşılaştıkları zorlukları ve bu zorlukların üstesinden nasıl geldiklerini film gösterimleriyle zenginleştiren Yrd. Doç. Dr. Yaşar Barut, bu konuda Avrupa’da yaşanan gelişmelerin örnek alınması gerektiğine değindi. Barut, gereksinimlerin “Engelli Öğrenciler Birimi”ne aktarılması halinde bunlarla ilgileneceklerinin altını çizdi ve üniversiteyi oluşturan bütün katmanları aynı gemide yol alan yolculara benzetti. Engelli bireylerin değil, engelli toplumların olduğunu vurgulayan Barut’un kullandığı şu slogan, günün anlamını özetler nitelikteydi; “Siz engel olmazsanız, biz engelsiz oluruz.”

Üniversite öğrencilerinden Hasibe Aslaner’in “Engelsiz Dünya” adlı şiirini okumasının ardından Ondokuz Mayıs İşitme Engelliler İlköğretim Okulu Halk Oyunları Ekibi kısa bir gösteri sundu. Duyma engelli gençlerin, müziğin ritmine harfiyen uyarak sundukları bu halk oyunları gösterisi, seyircilerden uzun süre alkış aldı. Rektör Yardımcısı Ahmet Bulut, Okul Müdürü Ahmet Güner’e günün anısına plaket verdi. Konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Barut ise plaketini Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Şahin’den aldı.

SAMSUN (İHA)

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap