Dogru_Yol

Nisan Dünya Otizm Farkındalık Ayı-Otizmin Farkına Varın

Önerilen İletiler

3452.jpg

Gün Gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu temsilcisi Özel Eğitim Uzmanı Fatih Ekinci yaptığı basın açıklamasında : 2 Nisan tüm dünyada otizim konusunda farkındalık yaratmak ve otizmle ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmiş ve 2 Nisan’da başlayan "Otizm Farkındalık Ayı" çerçevesinde tüm Kocaeli genelinde Otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

Otizm, yaşamın erken dönemlerinde başlayan ve yaşam boyu süren, sosyal ilişkiler, iletişim, davranış ve bilişsel gelişmede gecikme ve sapma gibi özellikler gösteren nöropsikiyatrik bir bozukluk olarak kabul edilmektedir

Yaklaşık her 150 çocuktan birini etkilediği düşünülmekte, erkeklerdeki yaygınlığı kızlardan dört kat fazla olup sanıldığının aksine, otizm spektrum bozukluğu tanılı bireylerin çoğunda, farklı düzeylerde zeka geriliği görülür. Ayrıca, zeka testlerinde, belli alanlar, diğer alanlara kıyasla çok daha geri çıkabilir.

Otizm spektrum bozukluğu tanılı bireylerin pek azında (yaklaşık %10), çok güçlü bellek, müzik yeteneği vb. üstün özelliklere rastlanır ve yapılan bilimsel araştırmalar, otizm spektrum bozukluğunun çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin sosyo-ekonomik özellikleriyle ilişkisi olmadığını göstermiştir.

Otizm spektrum bozukluğunun kalıtsal olabileceği yönünde bulgular var olup ancak, buna yol açan gen ya da genler henüz bulunmuş değildir.

Diğer çocuklarla ilişki kurmada zorluk, her şeyin aynı olmasın istemek, rutin yaşama bağlılık- değişiklere aşırı tepki vermek, uygunsuz ve sebepsiz gülmek- ağlamak, tehlikeye karşı duyarsızlık, göz temasının çok az ya da hiç olmaması, sürekli aynı oyunları oynamak, acıya karşı duyarsızlık, ekolali (cevap verme yerine, kendisine söylenenleri tekrar etme), yalnız kalmayı tercih etme, stereotip hareketlerin olması (ileri geri sallanma, el hareketleri vb.), temastan (kucağa alınmaktan ya da sevilmekten hoşlanmama), objeleri kendi etrafında çevirme, seslere karşı aşırı duyarlılık ya da duyarsızlık, objelere gereksiz yere bağlanma, ihtiyaçlarını belirtme de zorluk ( konuşmak yerine hareketlerle ihtiyaçlarını belirtmeye çalışmak), aşırı hareketlilik ya da hareketsizlik, bir sebep olmadan strese girmek, üzüntü duymak, yemek ve uyku problemleri, motor hareketlerinin gelişiminde düzensizlik, normal öğrenme metodlarına karşı duyarsızlık Otistik çocukların özellikleridir.

2 nisan Dünya Otizm Günü nedeniyle "Otizmde farkındalık" kampanyası başlatan Gün gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye'de halen 500 bin Otizmli olmasına karşın bu hastalıktan etkilenenlerin sayısının 2 milyonun üzerinde olduğunu açıkladı.

Ülkemizde temel hakların “Herkesin Hakları” ve “Engelli Hakları”olmak üzere iki kategoride ele alındığına işaret edilen Gün Gelişim Rehabilitasyon merkezi Kurucu temsilcisi Fatih Ekinci’nin açıklamasında şöyle denildi:

"Daha bu aşamada ayrım başlayarak, “zihinsel engelli hakları”, “bedensel engelli hakları” şeklinde anlam bölünmesi ile devam ederek daha da karmaşık hale gelmektedir. Engelli bireylerin haklarını ayrı olarak değil, “Herkesin Hakları” seviyesinde ele almak, hem engellilerin haklarının sınırlarını genişletecek, hem de engelli bireyleri gerçek anlamda toplumla kaynaştıracak genel bir bakış açısı için gerekli platformu yaratacaktır.. Türkiye’de halen 500.000 otizmli birey olduğu varsayıldığında, 2 anne-baba – bir kardeş- bir bakıcı/eğitmen üzerinden yakın çevre sayısı ile dolaylı veya doğrudan otizmden etkilenen vatandaş sayısı 2 milyon kişiye yaklaşmaktadır.

Gün Gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Kurulduğu yıldan bu yana her yıl gerçekleştirdiği farkındalık kampanyaları ve farklı iletişim çalışmaları aracılığı ile Kocaeli’nde devlet ve kamuoyu nezdinde otizmle ilgili farkındalığın artırılması ve otizmli bireylerin sosyal yaşam hakları, eğitim, tedavi ve bakım gereksinimlerinin karşılanması için gerekli çalışmaların yapılması adına uğraş vermektedir. Bu tür konularda destek almak isteyenler Yavuz Sultan Mah. D100 Karayolu altı No:529 60 evler derince adresinde bulunan Merkezimize gelerek ya da 223 36 73 nolu telefondan irtibat kurarak bizlerle iletişime geçebilirler dendi.

Gun Gelişim Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Dünya Otizm Farkındalık Ayı

3431.jpg

Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarına göre daha fazla görülen bir hastalık. Otizm'in tetikleyicisi ise televizyon.

2 Nisan - 2 Mayıs Dünya Otizm Farkındalık Ayı nedeni ile Samsun Atakum Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi Okul Müdürü İrfan Yetik, Okul Aile Birliği Başkanı Ali Bülbül, Beden Eğitimi Öğretmeni Aytaç Yılmaz, Okul Öncesi Öğretmeni Eda Tezcan, Öğrenci Zeynep Yılmaz ve Haydar Kemal Tozkoparan Haberexen.com'u ziyaret ettiler.

Ziyaret esnasında toplumun yeterince tanımadığı Otizm hastalığı ile ilgili olarak bilgi veren Okul Müdürü İrfan Yetik, Otizm hastalığının temelde iletişim kurma ve sosyalleşme bozukluğu olduğunu bununda eğitimle normale yaklaştırıldığını ifade etti.

Yetik," Otistik çocukları iki gruba ayırıyoruz. Yüzde 30'u normal ve normal üstü, yüzde 70'i normal ve altı zekaya sahip. Doğuştan gelen bu rahatsızlığın ana tetikleyicilerinden ve belirginleşmesine neden olan faktörlerden bir tanesi ufak çocukların televizyon izlemesi, televizyon karşısında çok vakit geçirmeleri. Özellikle bu çocuklar müzik klipleri ve reklamlara daha fazla ilgi gösteriyor." dedi.

Doğuştan gelen bu hastalığın anlaşılmasında en büyük görevin aileye düştüğünü de hatırlatan Yetik, ailelere bu konuda şu ip uçlarını verdi: "Çocuk yürümeye başlaması gereken dönemde yürümüyorsa, kişilerle göz teması kurmuyorsa, aşırı sakin yada aşırı hareketli ise otistik olabilir. Bu durumu da aileler genelde çocuk üç yaşına geldiğinde anlayabiliyorlar."

www.haberexen.com

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap