Can Sengul

Kök Hücrelerini Çoğaltmanın Yeni Yolu

Önerilen İletiler

NYTmF.jpg

Göbek kordonu çok az sayıda terapötik kök hücre içermekte.

Göbek kordonu çok az sayıda terapötik kök hücre içermekte. Ancak Amerikalı bilim insanları şimdi doğal bir büyüme faktörüyle bu kan üreten kök hücrelerini çoğaltmaya başardı.

Bu şekilde üretilen hücreler uygun vericinin bulunmaması halinde kemik iliği yerine kullanılabilecek.

Pleiotrophin büyüme faktörü ayrıca farelere tüm beden ışınlamasından sonra enjekte edildiğinde kemik iliği kök hücrelerinin hızlı yenilenmesini sağlıyor. Pleiotrophin büyüme faktörünün organizmadaki kök hücrelerinin çoğalmasında ve gelişmesinde önemli bir rol üstlenip üstlenmedikleri diğer araştırmalarla ortaya çıkacak deniyor (Nature Medicine). Ne yazık ki halihazırda terapötik amaçta kullanılabilecek kök hücreleri için gerekli büyüme faktörleri bulunmamakta diyen Duke Üniversitesi bilim insanı John P.Chute, bugüne kadar sadece sinir hücresi uyarıcısı etkisi bilinen Pleiotrophin’in etkisini kontrol edince, göbek kordonundaki kök hücrelerin önemli ölçüde çoğalmasına neden olduğunu görmüş. Büyüme faktöre öte yandan ışınlanan farelerdeki kemik iliği kök hücrelerini on misli çoğaltmış.

Sonuçlar, Pleiotrophin büyüme faktörünün yaralanmalardan sonra, kök hücrelerini yenileyebileceğini kanıtlamakta. Bu etki, kemoterapi veya ışın tedavisinden sonra kemik iliğinde zarar gören kan üreten kök hücrelerin yenilenmesinde işe yarayabilir

Kaynak.cumhuriyet.com

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap