Dogru_Yol

ÖTV'den Muaf Araçla 'Engel'ler Aşılıyor

Önerilen İletiler

Geçen hafta "Engelli haklarına bürokrasi kösteği" başlıklı yazımdan sonra özel durumu nedeniyle hareket kabiliyeti kısıtlanan kişiler aradı. Sorular üç ana konuda yoğunlaştı.

1- 'H' sınıfı ehliyet nasıl alırım?

2- ÖTV'den ve KDV'den muaf özürlü aracına nasıl sahip olabilirim?

3- Organ nakli olanlar özürlü aracı alabilir mi?

Şimdi sizleri daha iyi aydınlatabilmek için konuyu soru cevap şeklinde ele alacağım.

'H' sınıfı ehliyet kimlere verilir? 18 yaşını dolduran ilkokul mezunu ve raporunda "H sınıfı ehliyet alabilir ve özel tertibatlı otomobil veya motosiklet kullanabilir" ibaresi olan özürlülere verilir.

Özel tertibatsız otomobil almak isteyen ÖTV indiriminden faydalanabilir mi? Hayır. Sakatlığı yüzde 90'ın altında olanlar sadece özel tertibatlı araçlar için ÖTV ödemezler. Otomatik vitesli araç alan kişi ÖTV öder.

18 yaşını doldurmamış ilkokul mezunu da olmayan, yüzde 90 üzerinde özrü olan kişi adına ÖTV indirimli araç alınabilir mi?Evet. yüzde 90 üzerinde özrü bulunanlar için yaş ve eğitim sınırı bulunmuyor.

Yüzde 90 üzerinde özürlü raporu olanların aldığı aracı kimler kullanabilir? Üçüncü dereceye kadar kan bağı olan akrabaları veya sigortalı çalıştırılan sürücü...

Engellilere ait taşıtlarda 5 yıllık süre dolmadan ÖTV'den faydalanılabilir mi?

Evet. Deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelir ve hurdaya çıkarılırsa 5 yılı beklemeden ve ÖTV ödemeden yeni araç alınabilir.

İstediğim otomobili ÖTV'den muaf alabilir miyim?

Hayır. Kanun açık: Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü aşmayan binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (steyşın vagon, arazi taşıtı ve cipler dahil), motor silindir hacmi 2800 cm3'ü aşmayan eşya taşımaya mahsus araçlar, motosikletler, mopedler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar alınabilir.

Yasadan zihinsel engelliler de yararlanabilir mi?

Evet. Özür durumunu gösteren sağlık kurulu raporu olan ve mahkemeden velayet alan zihinsel engelli yakını ÖTV indiriminden yararlanır.

ÖTV'siz alınan özürlü araçları KDV'den muaf mı?

Hayır. Sadece ÖTV indirimi var. Sakatlık oranı yüzde 89'u aşmayan kişi özür derecesine göre KDV öder. Ancak dışarıdan getirilen araçlarda durum farklı. Yukarıda anlattığım şekilde yasadaki şartları taşıyan özürlüler için alınan araçlar gümrük vergisine tabi değil.

Organ nakli olanlar ÖTV ve KDV'den muaf özürlü aracı alabilir mi? Yasaya göre, organ nakli olanlar (karaciğer, böbrek ve kalp gibi) özel tertibatsız araç kullanabildiği gerekçesiyle özürlü aracı alamaz. Ancak yine aynı yasaya göre kişinin özür derecesi yüzde 90 ve üzerindeyse adına (akrabalarından iki kişi ya da şoför tarafından kullanılması şartıyla) ÖTV ve KDV'den muaf araç alabilir.

Cemalettin Gürsoy

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Yükleniyor ...