Dogru_Yol

Engelliler Camiasından Haberler

Önerilen İletiler

Sevgili okurlarım, bu hafta sizlerle engelliler camiası ile ilgili haberleri paylaşacağız.

www.bilyoner.com

Şans oyunları sitesi bilyoner.com , TESYEV Vasıtasıyla 50 engelli üniversite öğrencimize eğitim bursu veriyor. ‘’ Eğitim için el ele ‘’ projesi çerçevesinde yürütülen bu çalışma nedeniyle bilyoner.com her yıl burslu öğrencileri bir araya getiriyor. Bu yıl ki buluşma 26 Eylül Cumartesi günü Doğa Koleji Beykoz Kampüsü’ nda bir piknikte gerçekleşti. TESYEV sorumluları , bilyoner.com çalışanları , öğrenciler , aileler, basın mensupları düzenlenen aktivitelerle eğlenceli vakit geçirdi. Ve yeni eğitim, öğretim döneminin başında gerçekleşen bu piknikle gerçek anlamda moral buldular. Engelli öğrencilerimize verdiği destekten dolayı bilyoner.com’ a bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

www.engellihaberleri.com

İnternette dolaşıyorsanız www.engellihaberleri.com sitesine de uğrayın. Yaşam, sağlık, spor , ekonomi, teknoloji konularında , engellilerle ilgili duyurularda ilginizi çekecek birçok konu olduğuna eminiz. Özellikle yaşam ve sağlık bölümündeki en son haberleri , köşe yazarlarının yorumlarını ve görüşlerini okuyabilirsiniz.

İnternet melaneti

Bazı okuyucularımız hala telefon ederek , ‘’ T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Kaya ‘ nın geçtiğimiz yıl Spor Şurası’nda söylediği ‘’ İnternet melanettir ‘’ sözünün cevabı geldi mi ? İnternet gerçekten melanet midir ? Niye Milli Eğitim Bakanlığı bir açıklama yapmıyor ? ‘’ diye soruyorlar. Bu konuda söyleyebileceğimiz ‘’ Bize böyle bir açıklama gelmedi. Başka kanallar vasıtasıyla yapıldığını da duymadık ‘’ Eskilerin bir sözü vardır : ‘’ Sükut ikrardan gelir ‘’ derler. Yani susan insan kabul ediyor anlamına gelmektedir. Bildiğimiz kadarıyla müsteşar yardımcısı hala yerinde . Ne o bir açıklama yapıyor, ne Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu konuda bir açıklama geldi. Ne de herhangi bir soruşturmaya başlandığı yönünde bilgi aldık. Bilgilendirilirsek tabiî ki sizleri de bilgilendireceğiz.

Togay Bayatlı’nın özür borcu

Togay Bayatlı’ nın Yavuz Kocaömer'e bir özür borcu olmuş. Umarım borçlu gezmeyecek kadar olgundur kendisi. Bir gazeteci olarak yıllar önce Kocaömer’le ilk söyleşiyi yapan kişiydim. O zaman kendisi , Engelliler Spor Federasyonu Başkanı’ ydı. Ben de engellilerle ilgili bir derginin yayın yönetmeniydim. Kocaömer , o gün söyleşimizde ne söylediyse yıllar içinde verdiği sözleri fazlasıyla yerine getirdi. Engelli sporunu , kurduğu vakıfla destekledi ve layık olduğu yerlere taşıdı. Engellileri toplantıya çağırdığı zaman, kendi nerede kalıyorsa onları da oralarda ağırladı. Kendi arkadaşlarından onları ayırt etmedi.

Engelli kardeş

Spor sandalyesi alamadıkları için spor yapamayan kulüplere hiçbir karşılık beklemeden en kaliteli sandalyeleri yurt dışından getirerek spor yapmalarını sağladı. Sonrasında vakfın çalışmaları sadece spor kulüpleriyle sınırlı kalmadı. Ayrıca Kocaömer, ülkemizde bir sivil toplum kuruluşunun nasıl çalışması gerektiğini de , çalışmaları ile göstererek örnek olmuştur. Eğer engelli bir kardeşe sahip olduğu için bunları yaptıysa ALLAH HEPİMİZE BİRER ENGELLİ kardeş nasip etsin.

Engelli aileleri

Engelli aileleri, engelli yakınlarına baktıkları için zor zamanlar yaşarlar. Ama yüreklerindeki sevgi çektikleri sıkıntıyı unutturur . Kocaömer nitelendirildiği gibi ‘’ agresif " değildir. Sadece alışamadığımız ama olmamız gerektiği gibi açık sözlü, doğru bildiğini konuşan insandır. Böyle az bulunan doğru insanların , yaşarken kıymetini bilmemiz gerekiyor. Umarım Sayın Baytalı yaptığı yanlıştan bilgilenerek döner ve Yavuz Kocaömer' e olan özür borcunu ödeme erdemliğini gösterir. Bir özür de engelli aileleri için gerekiyor Sayın Bayatlı , bunu da hatırlatırım. Ve engelli kardeşlerime Yavuz abilerine hak ettiği desteği verdikleri için teşekkür ediyorum.

Not : Sayın Bayatlı, eğer bir insan hak etmediği bir yerde çalışıyorsa , onu yerinde kimse tutmaz. Sayın Kocaömer yazıları , araştırmaları ve cesur uyarıları ile engelli camiasına yazdığı köşelerden çok faydalı hizmetler sunmaktadır. Ne yapsın bu adam yaptığı her işi düzgün yapıyor. Sanıyorum tek suçu bu olsa gerek...’’

Alev Yorgancı

Engelliler Ve Aileleri Dayanışma Ve

Eğitim Derneği Başkanı

alevyorganci@gmail.com

Yavuz Kocaömer

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Engelliler Camiasından Haberler

Sevgili okurlarım, bu hafta sizlerle engelliler camiasıyla ilgili haberleri paylaşacağız.

Bakırköy’de engelliler yaya kalmıyor

Bakırköy Belediyesi, ilçede oturan omurilik felçlileri, kas hastaları ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan yurttaşlarına 2 adet engelli minibüsü tahsis ederek ulaşım engellerini ortadan kaldırıyor. Bakırköy Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Yunus Alışkan, engelli araçlarını engelli yurttaşlarımızın rehabilitasyon merkezlerine gidiş-gelişleri, okula, işe gidiş-gelişleri, eğitim merkezlerine gidişgelişleri sırasında kullandıklarını ifade etti. Yunus Alışkan, Bakırköy Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından sürdürülen engellilere kesintisiz ulaşım hizmetinden yararlanmak isteyen Bakırköylülerin (0212) 543 96 48 (0212) 543 96 48 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.

Rampalar

2005 yılında çıkan ‘Özürlüler Yasası’ dolayısıyla 2012 yılına kadar kamuya açık yerler ve devlet kurumlarıyla ilgili binalarda tekerlekli sandalyeli vatandaşlarımızın rahatça girip çıkabilmelerini sağlayacak önlemler alınmak mecburiyetinde. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da ne yazık ki sadece yasaların gereklerini yerine getirmek düşünülüyor. Ama yapılan rampaların uygun olup olmadığını kontrol etmek kimsenin aklına gelmiyor.

Mevcut rampalar

Bugün özellikle İstanbul’da başta Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi olmak üzere, otellerde, bazı binaların girişinde rampalar mevcut. Ancak Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ndeki rampadan tekerlekli sandalyeli bir vatandaşın çıkabilmesi için arkasından en az iki kişinin itmesi gerekiyor. Zira, eğimin yüzde 5 ila 10 arasında olması gereken rampa, belki de yüzde 30-40 eğime sahip. Bunu sadece bir örnek olarak veriyoruz. Ama gezin dolaşın İstanbul’u, benzeri örneklere çok rastlayacaksınız.

Koordinasyon

Yıllardır söylediğimiz bir konuyu yine yeri gelmişken belirtelim. Standartları tespit edip bunların uygulanmasını denetlemezseniz, aklına gelen rampa yapar ve o rampalar bir süs olmaktan öteye geçemez.

Yıllar önce

Yıllar önce Antalya’da yaptığımız bir klasifikasyon seminerini yönetmek üzere Almanya’dan gelen tekerlekli sandalyeli altın bröveli klasifikasyoncunun, o tarihlerde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait otelin rampasından 2 kişinin yardımıyla çıktıktan sonra, ağlayarak “Böyle bir rampa insan haklarına aykırı. Niçin ben buradan yalnız çıkamıyorum?” diye yakınmasını hala unutmuyoruz. Küçük adımlarla... İstanbul Büyükşehir Belediyesi yüzlerce aileye ‘Engelli çocuğuma nasıl davranmalıyım?’ eğitimi verdi ve vermeye devam ediyor. Çalışmalar ev merkezli uygulama şeklinde yürütülüyor. Yani küçük adımlar projesiyle İstanbul’da yaşayan ve engelli çocuk sahibi ailelere ev uygulamalarıyla, evde eğitim ve terapi hizmeti sunuluyor.

İstanbul ve Marmara Üniversiteleri

İstanbul ve Marmara Üniversitesi’nin danışmanlığını yaptığı projenin amacı ise İstanbul il sınırları içindeki 0-6 yaş arası gelişimsel geriliği olan çocukların erken eğitimini kademeli olarak sağlamak. Programın uygulanışı ise, İstanbul ve Marmara Üniversiteleri’nin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencilerinin ‘Küçük adımlar erken eğitim’ programına uygun bir şekilde, engelli çocuğu olan aileleri ziyaret ederek çocuğun gelişimini takip etmek ve ailelere danışmanlık yaparak onları eğitmek şeklinde gerçekleşiyor.

8 kitaplık set

Sidney Macquarie Üniversitesi’nin katkılarıyla hazırlanan kitaplar Türkçe’ye çevrilerek bu projede kullanılıyor. Adı geçen kitaplar son derece sade bir dille Türkçe’ye çevrilmiş. Konu ile ilgili bilgi almak isteyenler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na (0212) 528 00 05 (0212) 528 00 05 no’lu telefondan ulaşabilir.

Kerim ve Selim Altınok kardeşler

Her ikisi de görme engelli olan ikizler Kerim ve Selim birçoğunuzun tanıdığı kardeşlerimiz. Her ikisi de hukuk fakültesini birinci ve ikincilikle bitirdikten sonra, hukuk doktorası yapmışlar. Ayrıca Devlet Konservatuarı Batı şan bölümünü bitirmişler. Biri satrançta Türkiye birincisi, diğeri Türkiye ikincisiydi (Bendeki en son bilgilere göre). Şimdilerde yeni bir CD çıkartılar. ‘Yaşadıkça’ isimli albümde yer alan 10 parçadan 5 tanesinin müziği kendilerine ait. Albüme ismini veren ‘Yaşadıkça’ çok güzel bir parça. Ama benim favorim yıllardır olduğu gibi ‘Bir ağaç gibi.’

Bir Ağaç Gibi

Sen sevgi nedir bilir misin?

Hiç tattın mı?

Bir ağaç gibi, fidan gibi suya doymaz

Ne demekse bu onlar için işte böyle...

diye başlayan bu parçayı muhakkak dinlemenizi tavsiye ederim.

Sponsor

Kerim ve Selim albümlerini az sayıda bastırıp dağıtmışlar. Tanıtım ve dağıtım için sponsora ihtiyaç var. İlgilenenler bu harika ‘İkizlerimize’ kerimaltinok@gmail.com mail adresinden ulaşabilir.

ÇENGELLİ PANO

LÖSEV’le uğraşmayın

Biz 2002 yılında lösemiyle tanıştık. Çok zor günler geçirdik. Eğer Lösev olmasa o günleri geçirmemiz daha zor olurdu. Ama biz iyi şartlarla hastalığımızı atlattık. Kimsenin yapmadığı şeyleri gördük. Kısacası hayatı öğrendik. Artık çocuğum eğitimlere katılıp eğitim bursu alıyor. 2008 yılında benim asla yapamayacağımı Lösev yaptı ve kızımı Amerika’ya götürdü. Bana ne şanslar tanıdıklarını yazarak anlatmam mümkün değil. Hem moral olarak hem maddi yardımlarıyla hep yanımdalardı. Haklarını asla ödeyemem. Her ay aldığım Pınar ve gıda paketi, kızımı ve ailemi çok rahat ettiriyor. Tüm Lösev çalışanlarına ve en başta Sayın Üstün Bey’e saygılarımı ve sevgilerimi sunarım. Lütfen bizimle uğraşılmasın. Biz bunları hak etmiyoruz...

Elif Kocaman’ın annesi Nuray Kocaman qokce_06_ask@hotmail.com

Engelli motosikleti

Ben size 2 defa engelli motosikleti için başvurmuştum. Sadece birkaç kişi aradı ama olumlu cevap ve yardım alamadım. Ben özellikle eşim için bu motosikleti istiyorum. Çünkü eşim ortopedik engelli olduğu için yürümekte zorlanıyor. Yardım eli uzatan olursa memnun oluruz.

Mustafa Tapkı/Adana Tel: 0536 656 34 78 0536 656 34 78

Yardıma ihtiyacım var

4 Temmuz 1998’de düğünde ateşli silahla yaralandım. Omurilik felçlisi oldum. Yüzde 95 engelli raporum var. Sürekli sonda ve hasta bezi kullanıyorum. 12 senedir yatak yarası dahil pek çok rahatsızlık geçirdim. 4 kişilik bir aileyiz. Maddi sıkıntılarımız var. Evde bakım için başvurduk. Eşim çalışıyor diye ret cevabı geldi. Bir kişi kaç kişiye yetecek? Evli olduğum için engelli maaşı alamıyorum. Üstelik ‘Ömür boyu bakıma ve yardıma ihtiyacı vardır’ teşhisi konuluyor. Bu durumda çıkan özürlü yasalarında boşluklar var. Bazıları yararlanıyor peki yatalak olan bizlerin hakkı yok mu? Bu köşeden yetkililere sesleniyorum, “Yasalardan yararlanabilirsin” diyorsanız bana cevap verin, elimi tutun.

Azize Eryılmaz/Nazili-Aydın Tel:

Yavuz Kocaömer

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Yükleniyor ...