Dogru_Yol

Temizlik, Dürüstlük Ve Motivasyon

Önerilen İletiler

İnsanlar motive olabilmesi için hedefe kilitlenmesi şarttır. Hedefe yönelik davranışlarını ayarlayamayan veya ayarlamakta zorlanan kimselerin motivasyonu düşük olacaktır. Sonuçta bıkkınlık ve başarısızlık olacaktır. Bunu önüne geçebilmek için doğru, güzel, temiz davranışlar gerekir.

Temizlik sadece çevrenizdeki pisliklerden kurtulmak demek değildir. Temizlik çevremizde ve beynimizde işe yaramayan ne kadar duygu düşünce davranış , çevremizde de işimize yaramayan eşya, pislik varsa onlardan temizlenmektir. Çevreyi temizlemek çok kolaydır. Fazlalıkları atarsınız veya işe yarayanları başka bir yere koyarsınız sade temiz bir ortamı bu şekilde oluşturursunuz. Bu size ne kazandırır, dikkatiniz kesinlikle artar, çünkü dikkati dağıtacak unsurlar ortadan kaldırılmıştır. Çalışmaya kolay başlarsınız bu durumda amaca yönelik davranışları kullanırsanız başarınız kendiliğinden yükselecektir. Bunları yapıyorum ama olmuyor diyen bir sürü insan vardır. Öğrenci, öğretmen, işçi, memur, iş veren, ve diğer çalışanlar ?? o zaman devreye farklı bir değer giriyor. O da dürüstlüktür.

Bugün, dünün öğrencisidir(Syrus)

Dürüstlük nedir? İçi dışı bir olmak, kişinin bilmesi gerektiği kadar bilgi vermek, yetkisi olduğu alanlarda yetkisini kendine zarar vereceğini bilse dahi kullanmak, ?. Diye çeşitli tanımlar yapılabilir. Mevlana OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN YADA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL demiştir. Örneğin üniversiteye hazırlanan öğrencisiniz. Dürüst müsünüz dediğimizde evet ben çok dürüst bir insanım diye cevap verirsiniz. Doğru da olabilir. Ama dürüstlük değerini herkes bildiği kadar yaşar, bazıları ise dürüstlüğün ne olduğunu bilir ama işine gelmediği için dengesi, tutarsız, dangalakça davranır. Bu tipler belirli bir zamanda çıkarlarını koruyabilirler ama uzun vadede kaybederler. Üniversiteye hazırlanan bir öğrencinin dürüstçe olmayan davranışlarından bazılarını inceleyelim.

Bir soruyu ilk uğraşmada çözemeyince hemen öğretmenine sormak; Yanlıştır dürüstçe değildir. Çünkü gerçek sınavda öğretmenine sorma şansın yok gereken beceriyi kendin kazanmalısın yani uğraşarak tüm bilgi ve becerilerini kullanıp çözmelisin, bu halde çözemezsen o zaman öğretmenine sorabilirsin

Akıllı insan güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabileceğini söyleyen insandır.(Konfüçyüs)

Bir soruyu ilk uğraşmada çözemeyince hemen çözümüne bakmak; Yanlıştır. Çünkü gerçek sınavda sorunun çözümüne bakamayacaksınız. Uğraşarak çözmenin yollarını aramalısınız, gerekirse konuyu tekrar çalışmalısınız, en son çare olarak çözümünü incelemelisiniz

Bir soruyu ilk uğraşmada çözemeyince hemen doğru şıkkına bakmak ve çözümü doğru şıkka göre düşünmek, Yanlıştır. Gerçek sınavda doğru cevabı bilmiyor olacaksın bildiğin bilgi ve becerileri kullanacaksın. Neden soruyu çözemediğini inceleyerek gerekli çalışmaları yapmalısın.

İnsan acı içinde dilsizleşir(Goethe)

Bir soruyu ilk uğraşmada çözemeyince öğretmene sorup ana fikri yakaladıktan sonra çözümü kendisi yapmak, yanlıştır çünkü esas olan soruyu anlayıp çözümü tasarlamak ve başlangıç noktasını bulup çözüme geçmek en büyük marifettir. Bu marifetiniz yoksa ilkokul düzeyindeki dört işlem becerinizle bir şey yapamazsınız, gerçek sınavda sorunun çözümü için görmeniz gerekeni siz göreceksiniz, başkalarının görmesinden yararlanamayacaksınız

Deneme sınavlarında sorunun cevabını atarak doğru şıkkı bulup işaretlemeyi kar sayma. Yanlıştır. Gerçek sınavda bu şansınız olmayabilir. Bilmediğiniz konuları çalışmalısınız. Nasıl olsa yeteri kadar net çıkarabiliyorum diyerek çalışmayı gevşetmek aleyhinizedir.

Deneme sınavlarında veya konu sonu testlerinde çözümün bir yerinde atmasyon yaparak doğru çözüme ulaşmayı kar saymak yanlıştır. Çünkü atmasyon yapma ihtiyacındaysanız eksikleriniz var demektir. Bunları gidermeye çalışınız.

Sadece dershane ve yayınevlerinin kitaplarından çalışmak. Yanlıştır. Çünkü ÖSYM soruları tüm lise müfredatından hatta ilköğretimin müfredatında hazırlamaktadır. Söz konusu yayınlar sadece önceki sınavlarda çıkmış soruları düşünerek hazırlanmıştır. Sadece onlara çalışmak kendini aldatmaktır.

Sınavlara hazırlanırken sadece ÖSS sorularını çözmek yanlıştır. İlköğretim ve ortaöğretime yönelik yapılan tüm sınavlar ve soruları incelemek benzer konuları çalışmak adayın kendi yararınadır.

Çok bilen, ne kadar az bildiğini çok iyi bilir.(Thomos Jefferson)

Adaylar kendilerini kandırmadan yanlış düşünce ve davranışlardan uzak kalarak üniversiteye hazırlanmanın yollarını aramalıdır. Duygu ve düşünce temizliği başarıyı kendiliğinden getirecektir. Çünkü kendisi temiz olan kimsenin çevresindeki her türlü kirlilikten rahatsız olur.

Çalışma Odası ve Sınıfın Temizliği: Toz, kirlilik, çöp vb her türlü gereksizliklerden temizlemek gerekir. Her iki saatte bir havalandırılarak içeride oksijen olması sağlanmalıdır. Sınıf veya çalışma odası kalabalıksa her saat başı havalandırmak gerekir. Çünkü azalan oksijen miktarı çalışma verimini azaltacak hatta çalışma isteğini toptan yok eder. Karbondioksitin yükselmesi kişide fizikse yorgunluk başlar bu şekilde verim düşer. Çalışma odasında koku olup olmadığını anlamak için ya ara sıra dışarı çıkılır yada dışarıdan gelen sorulur belirli bir çalışma sistemi oluşturularak bu tip kirlikten uzak durulması çalışma verimini arttıracaktır.

Isınma; Oda sıcaklığı 18 -20 derecenin altına düşmemelidir. Aksi halde vücut enerjisini savunma amacıyla kısar ve damarlar büzülür, beyne kan gitmesi azalınca verimli çalışma azalır. 25-30 derecede ise terleme başlar, bu halde de beyine gider damarlar genişler ve kan dolaşımı yavaşlar ve uykuya eğilim artar. Bu durumda verimli çalışmayı azaltır,Isıtıcılarla ısıtılan odalarda radyasyon doğrudan organizmaya ulaştığında önce rahatlık oluşturur ardından güneş çarpmasına benzer sersemlik oluşur, tansiyon düşer ve beyine giden kan azalır böylece verimli çalışma ortadan kaybolur. Çalışma odası ya önceden ısıtılmalı ya da ısıtıcılar sürekli kullanılmamalıdır.

Başkalarında iyilik, kendinde kötülük ara.(Benjamin Franklin)

Aydınlanma: Doğal ışık kaynağına uygun lambalarla çalışma odaları aydınlatılmalıdır. Çalışma sırasında kitaba, deftere, bilgisayara 25-35 cm den daha kısa mesafeden bakmak zorunda kalıyorsanız yetersiz aydınlanma vardır. Bunun sonunda baş ağrısı, göz kızarması, zihinsel yorgunluk, sakarlık, iş kazaları, depresyon gibi durumlarda artış olur. Çalışan kimseler bu hijyene dikkat etmelidir.

Kişisel Temizlik: Kişi rahatlamak için en çok üç günde bir duş alması şarttır. Elbiselerin tamamını uzun süre giyme alışkanlığından vazgeçilmelidir. Üç günde bir tüm giysiler değiştirilmesi kişiyi moral açısından olumlu etkiler. Giyimde estetik ve zevke önem verilmesi çalışma verimini aynı oranda etkiler. Ancak dikkat dağıtıcı tarzda çok canlı renkler olmamasına dikkat edilmelidir.

Kişisel Stres; Her yaşam biçiminin kendine özgü stresi vardır. Sizin yaşam biçiminiz eğer stresinizi arttırıyorsa stresi en aza indirecek düzenlemeleri yapmalısınız. Bunu yapabilmek için stres kaynaklarını belirlemek gerekir. Çevresiniz de sürekli karamsar olanlar, dedikoduyu yaşam biçimi haline getirenler, fesatlar, kıskançlar, şüpheciler?vb kimselerle ilişkilerinizi azaltmanız sizinde stresinizi azaltacaktır. Stresi azaltmanın diğer bir yolu da affedici olmak, hareket etmek, gerektiğinde hareketli danslar ve oyunlar stresi azaltan etkinliklerdir. Eğer içinden çıkamadığınız konular, sıkıntılar, düşünceler?vb. durumlar varsa profesyonel yardım almaktan çekinmeyiniz.

Mutluluğun iki düşmanı vardır acı ve sıkıntıdır.(Schopenhauer)

Kendine inanmak başarıyı garantilemez, inanmak ve çalışmak başarıyı garantiler, kendine inanmamak ise başarısızlığı garantiler. Hayatta sadece istiyorum, demekle istekler gerçekleşmez belirlenen hedef doğrultusunda uygun çalışmalar yapılmalıdır. Kendinize bakım yapın, emek verin, geçmişinizdeki olumsuzlukları düşünerek vakit kaybetmeyin, başarıya odaklanın başarırsınız.

Beklenen gün gelecekse çekilen çile kutsaldır.(Victor Hugo)

Bir başka yazıda görüşmek ümidiyle?..

Öner ÖNDER

Psikolojik Danışman-Yazar

Kaynak Aktuel Eğitim

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap