Sumeye

Kireçlenme Hayatımızı Zehir Etmesin

Önerilen İletiler

Kireçlenme hayatımızı zehir etmesin

382820091207080646223.jpg Diz sorunları özellikle kireçlenme nedeniyle yürümekte zorlanan ve ağrılardan dolayı hayatı tam bir işkenceye dönenlere önerilen en önemli yöntem ‘diz protezi’ ile ilgili tüm detayları ilgi hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doktor Barış Taner'e sorduk....

Özellikle kireçlenme nedeniyle yürümekte zorlanan ve ağrılardan dolayı hayatı tam bir işkenceye dönenlerin yıllar boyunca çektikleri sıkıntılarından kurtularak yaşlılıkta rahat etmesi için çok şey yapmasına gerek yok. Önerilen en önemli yöntem ‘diz protezi’ ile ilgili tüm detayları ilgi hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doktor Barış Taner'e sorduk.

Kireçlenmelerde uygulanan tedavi yöntemi nedir?

Dizde diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen kireçlenmeler artık diz protezi ile tedavi ediliyor.

Protez ilaç, diz içi enjeksiyon ve fizik tedaviye cevap vermeyen kireçlenmelerde diz artroskopisinden ve yönlendirme ameliyatlarından yarar görmeyeceği düşünülen ya da daha önce bu operasyonları geçirdikten sonra yakınmaları yineleyen hastalarda iyi bir seçenektir. Yukarıdaki alternatif tedavilere cevap yok ve diz sorunları hastanın hayat standartını bozuyorsa diz protezi gereklidir denebilir. Günümüzde protez ömrünün 20-25 yıla uzadığı düşünülürse yapım yaşı yerine hayat standartı kavramı daha önemli hale gelmiştir.

Kaç yaşında protez uygulaması önerilir?

Yine de 55 yaş altındaki kişilerde diğer tedavi yöntemleri sonuna kadar denenmelidir. 55-65 yaşları arası diğer tedavi yöntemleri avantajlı olabilir. 65 yaş üzeri rahatlıkla uygulanabilen bu yöntem ile hasta yaşam kalitesini de yükseltmiş olacaktır.

Diz protezi ameliyatlarına genellikle 60 yaş üzerinde, yaşa bağlı kireçlenmeler ve romatizmal hastalıklar nedeniyle başvuruluyor. Protez takılmasının en önemli nedeni ise hastalarda başlayan ağrı. Kişide ağrı varsa, hastanın günlük yaşantısı olumsuz etkileniyorsa, yürüme mesafesi çok kısalmışsa, evin içinde günlük işlerini bile ağrı nedeniyle yapamayacak duruma geldiyse diz protezi ile yaşadığı sıkıntıların da önünü alması sağlanmış olacak.

Diz protezi taktıran hastalar uzun süre istirahat mi etmelidir?

Diz protezi sanıldığı gibi korkulan ve aynı zamanda hastayı baskı altında tutan bir yöntem değildir. Hastalar operasyonun ertesi günü yürümeye ve ikinci gün de tuvalete oturmaya başlayabilir. Dikişler ortalama 15 günde alınır ve sonrasında hasta rahatlıkla banyosunu yapabilir. Genellikle 6. haftada tüm diz fonksiyonları eski haline geri döner. Dizde şişlik ve protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de yürüme ilk haftadan sonra ağrısız olarak gerçekleşir.

Protez ameliyatlarında sorun olan durumlar nelerdir?

Fazla kilolar diz ameliyatlarında da sorun yaratıyor. Fazla kilo dize zararlı ayrıca ameliyatında zor şartlar altında yapılmasına neden oluyor. Bu tür hastalarda ameliyat sonrası enfeksiyon gelişme riskininde daha fazla olduğuna dikkatinizi çekmek isterim. Kilo protezin ömrünü de kısaltıyor. Çünkü her adım atıldığında dize vücut ağırlığının 4-5 katı yük biniyor. Yani bir insanın 10 kilo fazlası varsa her adımda dizler 40-50 kilo fazladan yük taşımış oluyor. Bu ağırlık da en çok protezleri zorluyor. Kilolu insanlarda dize protez takılmasına yol açan kireçlenmeler de daha sık görülüyor. Kilosu olmayan hastalarda protez ameliyatlarının sonuçları da daha başarılı.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap