Dogru_Yol

Ayrı Okul İstiyorlar

Önerilen İletiler

252.jpg

İletişim kuramamak, gözlerimizin içine bakamamak, cümle kuramamak, duygularını ifade edememek, otistik çocukların en belirgin özellikleri arasında. Bu çocuklar özel eğitim sayesinde hayatın içinde yer alabilirler. Kütahya Yavuz Sultan Selim Eğitim ve Uygulama okulu binasında eğitim gören otistik çocuklar bu nedenle ayrı bir okul istiyor.

Kütahya bulunan otistik çocukların her türlü ihtiyaçlarına cevap vermek için kurulan Otistik Çocuklar Sosyal Yardım ve Eğitim Derneği Başkanı Nigar Kale yaptığı açıklama da otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle yaşamın ilk iki yılında ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler.

Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklarda vardır. Ancak genel zeka seviyelerine olursa olsun, otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta zorluk çekerler. Araştırmalar devam etmesine rağmen çocukların otizm olma nedenleri tam olarak bilinmiyor. Bu nedenle de bugün için otizmin kesin bir tedavisi bulunmuyor. Bu yüzden en iyi tedavi iyi bir eğitimdir.

Kütahya'da otistik çocukların eğitimi ilk olarak 2005 yılında Tekel İlköğretim okulunda bir sınıfta başlamıştır. 2007 yılında Yavuz Sultan Selim Eğitim ve Uygulama okulu altında sınıf olarak devam etmiştir.

Nimet Çubukçu'nun gönderdiği eşyalar olmasına rağmen binamız olmadığı için kullanamıyoruz

Otistik Çocuklar Sosyal Yardım ve Eğitim Derneği Başkanı Nigar Kale açıklamasına şöyle devam etti: "2009-2010 Eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun her ilde bir OÇEM kurulması kararıyla Yavuz Sultan Selim Eğitim ve Uygulama okulu bünyesinde eğitim ve öğretime devam etmektedir. Bakanlıktan gönderilmiş ve Otistik çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak tam bir okul eşyası olmasına rağmen otistik çocuklar ayrı bir binaya yerleştirilmemiştir. Bu konuda isteklerimiz hem Valimizden hem de Milli Eğitim Müdürümüzden defalarca olmasına rağmen bir çözüm bulunamamıştır.

Otistik çocukların eğitiminde bir sınıfta en fazla 3 çocuk olabilir. Burada çocuklar iki sınıf birleştirilmiş halde ders görmekte, bir öğretmenin çocuğu ile eğitimi, diğer öğretmeni ve çocuğunu derse adapte etmekte sıkıntılar doğurmaktadır. Sınıf yetersizliği eğitime engel olmaktadır. Sınıf yeterli bile olsa bunlar özel eğitime muhtaç çocuklar oldukları için bireysel eğitim sınıfı, müzik odası, resim odası, sosyal etkinlik, gözlem odaları gibi sosyal faaliyet gösterebilecekleri sınıflar da olması gerekir. Normal öğrenciler gibi bir sınıf ve defter kalem onlara yeterli olmayacaktır. Bu ortamın yaratılacağı bir okula kesinlikle ihtiyaç duyulmakta, böyle devam ettiği taktirde eğitim, eğitim olmaktan çıkacaktır. Boşa geçen her gün bir kayıp ve geriye atılmış bir adım olmaktadır. Bize böyle koca bir yıl geçirilmesi, bekleyin seneye belki olur önerisi getirildi. Koca bir senenin boşa gitmesi kabul edilebilecek bir durum değildir.

Otistik bir öğrenciyi eğitebilmek her öğretmenin yapabileceği bir eğitim değildir. Bu konuda alanında eğitim almış öğretmenlerin yaptığı eğitimlerde çok olumlu sonuçlar alınmıştır. Biz çocuklarımızı okula öğlene kadar bakılsın oyalansın diye göndermiyoruz. Bir sınıf öğretmeni otistik bir çocuğa nasıl bir bilgi vereceğini bilemeden hatta onun daha iç dünyasına giremeden, ördüğü duvarları nasıl yıkacağını bilemeden eğitim konusuna geçemez. Çocuklarda var olan davranış problemleri artar. Bu konuda da Milli Eğitim Müdürünü daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Otistik çocukların etkili bir eğitim sistemi ile normal sosyal yaşama dönme ihtimalleri ve örnekleri olduğu için elimizden geleni toplum olarak yapmalıyız. Bir çocuğu bile normal yaşamına döndürebilmek toplum yararına kazanılmış en büyük zafer olacaktır."

Kaynak.akisgazetesi.com.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap