ahmet_t12

Kalbi Onarmak Mümkün...

Önerilen İletiler

Genç Türk doktor, kriz sonrası oluşan hasarı kök hücreyle tedavi etmeyi başardı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Sibel Bahçetepe'nin haberine göre ABD’nin Harvard Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren asistan Türk kalp doktoru Dr. Eliza Emel Kaplan’ın (29) hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmada, kalp krizi sonrası hasar gören kalp dokusunun kök hücre ile tedavi edilebileceği, bu sayede yıpranmış kalbin ve kalbin pompalama gücünün belirgin bir şekilde iyileştirilebileceği görüldü. Buluş, yurtdışında çok sayıda bilimsel dergide de yayımlandı.

Hollanda’nın Zwolle kentinde yaşayan Kaplan’ın 4 yıl önce başlattığı tez çalışmasında, Harvard Üniversitesi’nden ve Hollanda Üniversitesi’nden iki önemli profesörün de imzası bulunuyor.?

Kalp krizi atağında yetersiz kan dolaşımı nedeni ile kalp hücrelerinin büyük bir bölümünün öldüğünü ifade eden Kaplan, bu nedenle kalbin yeterli kan pompalayamadığı, daha önceki tedavi yöntemlerindeki anjiyo ve ilaç tedavisi uygulamalarının yalnızca kalp hasarının tespit edilmesine yönelik olduğunu, bugüne dek de ölü kalp hücrelerinin yeniden canlandırılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Kök hücrelerin hasarlı kalbe uygulanmasındaki etkisini ortaya çıkaran Kaplan, embriyo kök hücrelerinin, ana hücrelerin fonksiyonlarını alarak ölü hücrelerin yerini alabileceğini ve kalbe yeniden pompalama gücü verebileceğini bulduklarını söyledi.

kaynak : Kalbi onarmak mümkün - Hürriyet

kök hücre çalışmaları bitmek tükenmek bilmiyor ama kesin bir sonuç da vermiyor şimdiye kadar ama bilim insanları kararlı bu işi en yakın zamanda çözecekler gibi geliyor bana :)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap