gokay

10 Yılımı Sgk Çaldı (İş Kazası Geçirenlerin Dikkatine)

Önerilen İletiler

Merhaba

Öncelikle bilmeyenler için şunu belirteyim. 10 sene önce iş kazası geçirip felç kalmam sebebiyle emekli edildim. Aynı zamanda kazadan önce eğer 1800 gün çalışmışlığım olsaymış 2 maaş alacakmışım bilgiside verildi.

Yıllar geçip engelli olarak yaşamaya alıştıktan sonra önüme evde iş imkanları çıktı. SGK yetkilileri bana çalışırsam emekli maaşımın kesileceğğini soylediler. Bende bazen evde iş yaptım fakat sigortasız çalışmayı tercih ettim.Çünkü maaşım kesilince tekrar bağlanmayacağınıda söylediler. Yinede araştırma için ayrı mali müşavirlere danıştım onlarda aynısnı söyledi. Bu şekilde sürüp gitti.

Geçen hafta internette engelliler.biz forumunda Antalyadan Ramazan Kurt adlı bir kişi bana bu konuda yanlış bilgiye sahip olduğumu söyledi. Beni hem aradı hemde internetten durumu anlattı. Saatlerce yaşanan durumu anlattı. Kendiside aynı dertten muzdarip, yılları boşa gitmiş. Bana söylediklerini onada zamanında söylemişler.

Aslında kanunda durum şöyle imiş; Biz aslında malulen emekli değilmişiz. Biz iş göremezlik geliri alıyormuşuz. Sonradan çalışmak isteyenlerin, 1800 iş günü doldurupda işgöremezlik gelirinin haricinde birde malulen emekli parası alanların "maluliyet emeklisi" kesiliyormuş. İş göremezlik geliri sabit kalıyormuş . Ben bunları hayretle dinlerken birde bana sonradan da çalışıp 1800 günü (5 yıl) doldurup malulen emekli maaşıda hak kazanacağımı, bu sayede çift maaş alacağımı duyunca başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Ama yinede çelişki içindeydim. SGK nın maddelerini yolladı 5510 - 25,26,27. maddelerini okuttu.

Bu bilgileri edindikten sonra hemen ertesi gün SGK ya gittim. Ordan oraya, o şubeden bu şubeye İstanbulu dolaştım. Bilirsiniz kör topal tekerlekli sandalyede dinlemezler dolaştırırlar. Net bilgi bulamadım. En sonunda kendimi Dosyamın orda olduğunu öğrendiğim Unkapanındaki maluliyet servisinde buldum. Oradaki çalışanlar ve şef çok yardımcı oldular. Durumu izah ettiler. Ben gerçektende işgöremezlik maaşı alıyormuşum. Bu bigi hatasına çok fazla rastladıklarını söylediler. Çalışırsam maaşım kesilemezmiş, aksine ek olarak 1800 günü doldurduğumda malulen emekli maaşına hak kazanacak ve çift maaş alacakmışım. Fakat dilekçe yollayarak "ben iş günümü doldurdum beni emekli edin" demeniz şartıyla (hak verilmez alınır gerçeği) smile.gif

İnanın neredeyse sinirimden ağlayacaktım. 10 yılım boşa gitmişti. Bilindiği üzere eskiden isteğe bağlı sigorta vardı ve iş bulamasam dahi prim yatırarak 5 senede ikinci emekliliğe hak kazabilirdim.

Zararın neresinden dönersek kardır diye kendimi teselli etmeye çalışıyorum.

Nasreddin hocanın fıkrası gibi oldu. Bana eşekten düşen birini getirin!.

Beni bilgilendiren Ramazan Kurt adlı arkadaşa tekrardan çok teşekkür ederim. Gece gündüz proje çalışması yaparken bana vakit ayırıp bilgilendirdiği için...

Bu yazıyı iş kazası geçiren tüm dostlarınıza iletin ki bilmeyenlere kaynak olsun.

Sevgiler

Gokhan Ayık

ayikgokhan@yahoo.com

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bilgilendirme için Tşkler gökhan

Bende seninle aynıyım fakat ben çalışmadım. 5yıl oldu prim yatırsaydım şuan malulende emekli olabilirdim. İlk İş göremezlik maaşı bağlandığı zaman unkapanından babamada söylemişlerdi "1800 gunu olsa 2 maaş alırdı diye"

O zaman ssk da isteğe baglı primde yatırılıyordu. Hata yaptık Yatırmadık :phil_15:.

Şuan istege bağlı bagkur a geçti ve 3 yıldan fazla yatırılmıyor.

Bende 3-4 aya kadar çalışırsam kesilir diye biliyordum :bilgisayar_basinda_:

Öğrendikten sonra iyice pişman oldum

Prim yatırmayı filan araştırıyorum halen ya iş bulup evden calışırım yada isteğe bağlı yatırıp 3 yıl sonra işe girerim kafam karışık :iyimisin: Yapacağım artık birşeyler :)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İnanın yazık oldu geçen günlerimize. Bir an önce sgk kurumunuzdaki maluliyet bölümüne gderek dosyanızı çıkarın ve inceleyin. İş imkanı bu ara bayağı fazlalaştıu. Ama önce tedbir olarak dosyanızı inceletmenizi öneririm.

Not: ne kadar yüksekten prim yatarsa o kadar yüksekten emekli oluyorsunuz bilginize.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Önce geçmiş olsun..Gokay..

Ne geliyorsa başımıza bilgisizlikden geliyor..

Konunun uzmanları zamanında seni bilgilendirseydi veya sen bireysel

bir araştırma yapsaydın konu hakkında daha bir bilgili olurdun..

Kaybedelin zaman ve imkan olmuş.. Hayırlısı diyelim..

Sağlıklı güzel günlere..

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Gökhan aramıza hoşgeldin.

''Damdan düşenin halini ,damdan düşen anlar'' sözü boşuna söylenmemiş kardeşim.

Sana söylediğim gibi burası Damdan düşüp Omurilik felçi olanların çoğunlukta olduğu,O.Felci olmayıpda burada üye olanlarında O.Felçliler sitesinde olduğunu bilen arkadaşlarla dolu bir site.

Kendi adıma burda olmaktan mutluluk duyuyorum.Zamanım müsait oldukça sitede aktif olmaya çalışacağım.Bildiklerimi ve yaşadıklarımı herkesle paylaşırım.

Tekrardan hoşgeldin.

Sende de olduğu gibi,sorunun kaynağı bağlanan maaşın işgöremezlik değilde emekli maaşı diye söylemelerinden kaynaklanıyor.

Malul sayılanlar için,Eğer 5 yıl üstüste 180 gün yada 10 yıl sigortalılık ve Toplam 1800 günü olanlar için

haksahibi olanlara yüksek olanın tamamını diğerinin yarısını birleştirip bir maaş olarak bağlıyolar.Bizede diyolarki maaşınız bağlandı.

Günümüzde teknoloji sayesinde haklarımızı öğrenebiliyoruz.Bundan 20 yıl ve öncesi bu duruma düşen kişileri düşünmek vile istemiyorum.

İnsana maaş cüzdanı verilirken adam gibi bilgilendirme yapılsa hiçbir sorun kalmaz.

Kardeşim sen iş kazasından dolayı iş göremezlik maaşı alıyorsun,Eğer şu şartlarıda yerine getirirsen maaşın şu olur diye bilgi verilse,meseleler kökten çözülür.

Tekrar aramıza hoşgeldin.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Aramıza hoş geldiniz .. Paylaştınız bilgiler için çok tşkler...

Bu sadece sistemsiz bir ülkenin sistemsizce çalışmasından oluyor. Bunu emekli olurken söyleseler emekli değil iş görememezlik parası denilse, ne kişilerin zamanları boşa gidecek nede mağdur olacaklar...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Aramıza Hoşgeldiniz ..

Paylaştığınız Bilgiler Çok Önemli Boşa giden Yıllara yazık Olmuş Vardır Bir hayır ..

Tekrar Teşekkürler ..

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap