zeynepkrtas

21. Yüzyıl Tıbbı Yedek Parçaya Dayanacak...

Önerilen İletiler

21. Yüzyıl Tıbbı Yedek Parçaya Dayanacak

Bilimin hızla ilerlediğini ve 21. yüzyılda kanser dahil pek çok hastalığa çare bulunacağını söyleyen Prof. Dr. Çolakoğlu...

Bilimin hızla ilerlediğini ve 21. yüzyılda kanser dahil pek çok hastalığa çare bulunacağını söyleyen Prof. Dr. Çolakoğlu, "50 yıl sonra therapeutic kolanlama dediğimiz 'yedek parça'cılık yaygın hale gelecek" dedi.

Türkiye'nin sağlık pastasının 10 milyar dolar olduğunu ve bunun yüzde 80'inin döviz olarak yabancıya gittiğini belirten Prof. Çolakoğlu, sağlıkta büyük işlerle uğraşılmasını ve yerli sanayinin desteklenmesini istedi.

Konya Aydınlar Ocağı'nda 21. Yüzyıl Tıbbı'nı anlatan ve son gelişmelerle ilgili bilgiler veren Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fak. Kadın Doğum Adabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çolakoğlu, "21. yüzyıl tıbbında yedek parçacılık başlayacak" dedi.

Tarihî Sille Konağı'nda düzenlenen Salı Sohbetleri'nin şubat ayının son konuşmacısı olan Prof. Dr. Mehmet Çolakoğlu, tüp bebekten klonlamaya ve sağlık politikalarından kök hücrelere varıncaya kadar pek çok konuya açıklık getirdi.

Klonlamayı "therapeutic klanlama" ve "reprodüktif klonlama" olarak iki ana grupta ele alan Prof. Dr. Çolakoğlu, erkek koyun olmadan dişi koyundan klonlama metoduyla üremenin 1997'de doly adlı koyunla gerçekleştirildiğini belirterek "Şimdi insanın klonlanması gündemde. Kadın veya erkeğin tıpkısı klonlanabilir mi? Hadi kadını anladıkda erkek nasıl klonlanacak? Çünkü yumurtaya ihtiyaç var" diye konuştu. Hayvan ve insan klonlamasıyla ilgili bazı devletlerin gizli çalışmalar yaptıklarını belirten Prof. Çolakoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın 2005/141 nolu genelgesini hatırlatarak şu sorusu yöneltti: "Sağlık bakanlığı bu genelgesiyle bu sahadaki araştırma yapılamayacağını ifade ediyor. Peki, o zaman Türkiye'de bilimsel araştırmalar nasıl yapılacak?"

İnsan veya hayvandan bir yumurta hücresi alınarak bundan çekirdeğin çıkartıldığını, bununla vücudun herhangi bir yerinden alınan kök hücreden elde edilen çekirdeğin döllenmesi sonucu oluşan bu embriyonun, iç hücre tabakasından da istenilen dokuların üretilebileceğini dile getiren Çolakoğlu, erkeğin üreme hücresinde de birçok hastalığa deva olabilecek bulgulara rastlandığını ifade etti.

İNSAN KLONLANABİLİR Mİ?

Bilimin hızla ilerlediğini ve tıbbı alanda pek çok gelişmeler kaydedildiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Mehmet Çolakoğlu, "Şimdi insanın klonlanması gündemde. Kadın veya erkek klonlanabilir mi? Hadi kadını anladık da erkekte nasıl olacak? Çünkü yumurtaya ihtiyaç var. Burada bir çıkmaz sokak var. Din ve ilahiyatçılar bu konuda ne diyor? Bazı devletler insanın klonlamasıyla ilgili gizli çalışmalar yapıyorlar. Zaman zaman açıklamalarda yapılıyor. İnsanın klonlanması henüz yok. Yani bilimsel olarak insan klonlanamıyor" dedi.

Tıp bilimindeki yeni arayışların hızla devam ettiğini ve ölüm ile ihtiyarlığın haricinde sütün hastalıklara çare bulunacağını öne süren Prof. Dr. Çolakoğlu, "Bilim baş döndürücü bir şekilde ilerliyor. 50 yıl sonra kanser diye bir hastalık kalmayacak. Genetik ve kök hücreler sayesinde kansere çare bulunacak. Yani hastalıklı hücrelerin bozulan DNA yapısı düzeltilerek kanserli bölge tamir edilecek. 21. yüzyılda şu hastalıklara çare bulunacak: Felç, Diabet, Kalp ve Parkinson. Şeker hastalığında pankreastaki beta hücrelerinin tamir edilmesiyle ünsilin salgılattırılacak" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE SAĞLIK PASTASI 10 MİLYAR DOLAR

Bu arada "Embriyonal kök hücrelerinin tıpta kullanılması caiz mi, değil mi?" sorusunun da gündeme geldiğini, Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilâhiyatçıların, bu konularla ilgili yeterince bilgiye vakıf olmadıklarını kaydeden Prof. Çolakoğlu, "Amerika'da vatandaşlara "Tedavi amaçlı klonlamaya nasıl bakıyorsunuz?" diye bir soru yöneltilmiş. Yüzde 58'i "evet" demiş. Yüzde 18'i de "hayır". Therapeutic klanlama (yedek parça) ile ilgili olarak Amerikan toplumunun yüzde 59'u "yapılmasın" diyor" diye bilgi verdi.

Türkiye'nin sağlık pastasının 10 milyar dolar olduğunu ve bunun yüzde 80'inin döviz olarak yabancıya gittiğini kaydeden Çolakoğlu, sağlık ve medikal alanında yerli sanayi ile firmaların desteklenmesi gerektiğini belirterek "Sağlıkta büyük işlerle uğraşalım. İlaç ve medikal alanda yerli sanayimizi geliştirelim" dedi.E-Haber Ajansı

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

50 yıl sonra yedek parçam mevcut olacakmış..Çok sevindim..

Şimdiden bir omurga siparişim olsun..Ne Olur ne olmaz...!!

100 yaşımı geçmiş olsamdaaa..

Emeğine sağlık ..Zeynep..

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap