Sumeye

Kadın Hastalıkları Burun Kanaması Yapıyor

Önerilen İletiler

Kadın hastalıkları burun kanaması yapıyorBurun kanamasına yol açan pek çok neden var.

23.02.2010 15:31kanama.jpgHER yıl 100 kişiden 10’u burun kanaması problemiyle karşı karşıya kalıyor ve bunların ancak yüzde 10’u doktora başvuracak kadar yoğun kanama yaşıyor. KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Seçil Totan, “Burun kanamasının çok sayıda nedeni olabilir” diyor ve buruna darbe gelmesinden tutun da içini kurcalamaya, kuvvetli sümkürmeden sıcak çarpmasına, yüksek tansiyondan kan sulandırıcı ilaç kullanımına, gebeli teki hormonal değişikliklerden sinüzite, burun ve sinüs tümörlerinden geniz tümörüne kadar pek çok nedenin burunda kanama meydana getirebileceğini söylüyor.

ÂDET ÖNCESİ GÖRÜLÜR

“Bazı kadınların âdet kanamaları öncesinde burunları kanar” diyen Op. Dr. Seçil Totan, bunun 3 nedeni olduğuna dikkat çekiyor: “Endometriosis, rahim içini örten zar tabakasının olması gereken yerin dışında (yumurtalıklar, karın içi, akciğer, deri, beyin vb.) bulunmasına deniyor. Bu tabakanın burun içinde yer aldığı kadınlarda,

nadir de olsa östrojen hormon değişikliklerinde, özellikle âdet öncesi dönemde rahim içinden gerçekleşen kanamaya benzeyen burun kanamaları oluyor. Bunun

dışında kadınların âdet dönemlerinde, hormonlardaki farklılıklara bağlı olarak

pıhtılaşma fonksiyonlarında değişiklikler olur. Bu durum adet döneminde kadınların

karşısına ciltte morarmalar, aşırı menstrüel kanama ve burun kanaması olarak çıkabilir. Ayrıca adet dönemlerinde artan östrojen seviyesi, özellikle geniz bölgesindeki mukozada kızarma ve şişmeye yol açarak, burun kanamasına zemin oluşturur. Bu duruma daha yumurtlamanın hemen öncesinde östrojen en yüksek seviyedeyken rastlanır.”

Burnu kanayanın, beyni de kanar Halk arasında “Burundan kan aktığına göre

artık beyin kanamaz” inanışı olduğunu söyleyen Op. Dr. Seçil Totan, bunun çok yanlış olduğunu söylüyor: “Burun kanaması aslında vücudun kişi ye bir uyarısı. Vücut ‘Tansiyonun yükseliyor, beynin kanayabilir. Önlem al’ diyor.”

Kanadığında ne yapmalı?

Burun kanaması durumunda ilk yapılması gereken, her 2 burun kanadını baş ve işaret parmaklarıyla tutup 5 dakika boyunca eli hiç kaldırmadan sıkmaktır.

Küçük parmak büyüklüğünde bir pamuk parçasını damar büzücü burun spreyi ile ıslatıp kanayan tarafa burun ön kısmından yerleştirip sonrasında burnu 5 dakika boyunca sıkmak daha etkili olacaktır.

Burnu kanayan kişi dik oturmalı, boynunu sıkan kravat, gömlek yakası, boyunlu kazak vb. çıkarılmalı.

Durum kontrol altına alındıktan sonra kişinin tansiyonu ölçülmeli ve yüksekse tansiyon düşürücü ilaç verilmelidir.

Eğer olay sıcakta kalmaya bağlıysa kişi serin ve gölge bir alana alınıp bol su içmesi sağlanmalıdır.

Tüm bu önlemlere rağmen kanama devam ediyorsa, zaman kaybetmeden bir hastanenin acil servisine başvurulmalıdır.

GAZETE HABERTÜRK

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap