Bybasri

Allah Kıskanır Mı ?

Önerilen İletiler

ALLAH KULUNU NASIL KISKANIR ...

Es-Selamun Aleykum Değerli dostlar Muhterem.

Belki duydunuz, belki duymadınız, mühim değil. Hiç düşündünüz mü acaba, "Allah'ın cc'da kulunu kıskanır." Ammaaa, Mü'min kulunu kıskanır. Belki bazılarınız şaşırabilir. "Kıskanmak mahlukata bir şey var değil mi?" diye.

Evet değerli dostlar! Allah cc kulunu kıskanır. Hemde mahlukatın birbirine olan kıskancından daha fazla kıskanır.

Ebû Hüreyre'den rivayet edildiğine göre Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:

"Şüphesiz ki Allah kıskanır (gayret gösterir). Allah'ın kıskanması, haram kıldığı şeyleri mü'minin işlemesidir. "Buhari / Nikah Bahsi 107

İmam Buhârî, "gayret" (Kıskançlık) diye koyduğu Bâb başlığı altında, Muğîre'den rivayet edilen şu hadis-i şerife yer verir:

Sa'd b. Ubâde (r.a.):

-Eğer karımla beraber bir erkek görürsem onu kılıcın keskin tarafı ile vurur öldürürüm. "Demişti. Bunun üzerine Rasulullah (sav):

-Siz Sa'd'ın kıskançlığına şaşıyor musunuz? Ben ondan Allah da benden daha kıskançtır "buyurmuştur. Buhari / Nikah Bahsi 107

Karı-koca arasındaki Kıskançlık, onların birbirleri hakkında duydukları heyecan demektir. Asalet ve safiyetini yitirmemiş insanda var olan bu duygu ve heyecan, makul ölçüde aranan bir özelliktir. Çünkü bu sayede karı-koca, kendilerine yönelen kötü niyet ve bakışlardan bir diğerini korumuş olur. Peki, karı-koca birbirlerini neden kıskanır? Mesela bir koca, hanımına iyilik yaparsa, ya da Hanımı beyine bir iyilik yaparsa kıskanır mı? Düşünün şimdi, koca akşam evine dönerken bir çiçek almış, eve girişinde, selam vererek, eli arkasında duruyor. E, haliyle birazda heyecanlı tabi ki. Eşi de kapıyı açmış, tebessümlü ve muhabbetli bir edayla:

-Hoşgeldiniz Efendi, derse. Bu kıskanılacak bir şey midir, yoksa sevinilecek, o evde huzuru arttıracak bir şey midir? Eşi de, eve girerken şöyle güzel bir Allahın selamını verse ve alnından öpse, emin olun sağ taraftaki sevapları yazacak melek sürekli takır takır sevap defterinizi dolduracaktır.

Evet, kıskanmak bu değildir. Bu olması gereken ve İslam'da övülen, Allah'ın da cc çok hoşuna giden şeydir. Kıskanmak, karı ve kocanın birbirlerinde görmesini arzu etmediği şeyleri görmesidir. Yabancılarla görüşmesidir. Teferruatlara girmiyoruz.

Geçenlerde sohbet esnasında benzer konu geçti de, bir kardeş sordu: "Yahu hocam! Hiç eşlerin birbirlerine olan muhabbeti ile sevap dolar mı defterlere. Bu Fitri birşey değil midir?"

Onu da yine hadisi şerifde geçen güzel bir sözle cevapladık Allah'ın izni ile:

Efendimiz sav buyurdular ki:

"Nasıl ki, Gayrı nikah olan kişilerin bir birbirleri ilen Münasebetleri haram ise, nikahlı Eşi ile olan Münasebetleri helâldir ve Allah onlara sevap verir."

Neyse, Konumuz bu olmadığı için asıl fasla dönüyoruz.

Oysa, Allah'ın kıskanması (gayretullah, gayret-i ilâhiyye) ise, kulunun haram ve gayr-i meşrû söz ve fiillerine rıza göstermemesi anlamındadır. Yüce Allah'ın kulunu kıskanması, onun sevap, Hidayet, Saadet üzere olmasına rıza gosterıp, günah, dalâlet ve şekâvetine razı olmamasından ve ona olan merhametindendir. Bu konuda Yüce Kur'an'ın beyanı açıktır:

"Eğer Küfre sapacak olursanız, bilesiniz ki Allah size, hiçbirinize muhtaç değildir. Fakat o, kulları için Küfre ve nankörlüğe razı olmaz. "Ez-Zümer Sûresi 7. Ayet

Şüphesiz Allah'ın razı olmadığı fiil ve davranışlar, O'nun irâdesi (meşîet) dışında Cereyan etmez. O, İmtihanın esprisi gereği, itaatkâr olsun, isyankar olsun kullarına fırsat TANIR. Hesap günü ise, herkes yaptığının karşılığını mutlaka görecektir.

"Kim Zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür. Kim de Zerre Miktarı Şer işlemişse onu görür." Zilzal Suresi 7-8. ayetler.

Buna göre Allah Teâlâ, kulunun açık veya kapalı olarak çirkin hareket ve davranışlarda bulunup günah işlemesi halinde, gayret ve hamiyet göstererek ondan memnun olmayacaktır. Düşünmek gerekir ki, Allah cc kuluna, faraza ceza vermese bile, böylesi bir hitap ile karşılaşmak ne kadar ağırdır dostlar:

"Ey kulum! Beni unuttun mu? Yoksa, o an seni görmediği mi sandın? Oysa, Ben seni bir dahi görmemezlikten gelmedim bir. Nerde olursan ol, Ben seninle beraberdim. Neden Benden gafil oldun?"

!!!!.........

Akşam oluyor işten dönüyoruz, zar zor akşam namazı kılıyoruz, yatma vakti geldi, öylesine kıldık kıldık; ya kılmadan yatmıyor muyuz? Al sana, mahçubiyet hali.

Değil ayda bir hatim indirmeyi, yılda bir dahi indirmekte güçlük çekiyoruz (! Güçlük neresinde, o belli değil Hatim!) Nerede kaldı Kur'ân sevgisi, Allah sevgisi nerede kaldı? Nerede kaldı, uğruna yaratılan alem, kainatın gözbebeği Efendimiz Hz Muhammede sav olan sevgi .......

Sevgi, sevgi, sevgi. Aaaah sevgi ..... Dillerimizden bir kalplerimize, aka aka, yaka yaka, arta arta .... insen

Bol ibadet yapmayı, sanki velilerin görevi olarak görüyoruz. Haftada bir hatim yapmak, gecelerde seherlerde onlarca rekatlik namaz kılmak, tesbihlerce zikretmek bize ait hal olmasa gerek! Sanki Allah cc, sadece veli kullarına emretmiş:

"Ey inananlar! Allah'ı çokça zikredin. Ve O'nu sabah-akşam tesbih edin." El-azhab Sûresi 41-42 ayetler.

Rabbim cümlemizi, kendi huzurunda ne cevap veremeyecek suallere maruz bıraksın, ne de utandırsın.

O halde mü'min, Allah'ın Müheymin (her şeye hâkim, görüp gözeten) sıfatını düşünerek her hâlükârda gayret-i cahiliyyeden kaçınmalı, gayretullâh'a dokunabilecek söz, fiil ve davranışlardan uzak durmalı ve şu âyetle hemhâl olmalıdır.

"..... Nerede olsanız, O, sizinle beraberdir. "El-Hadid Suresi 4. Ayet

"Ya Rabbi, cümlemize bu Düstur ile hassasiyetle yaşamayı, ahiretine böyle hazırlanmayı ihsan eyle. Mahçup eyleme Huzurullahta, huzur-u resulullahta kimseyi. Bükme boynumuzu, mahrum etme cemalini, cennetini. Sokma bizleri Cehennemine. Değil bir dakikasına, bir safra dayanacak gücümüz yoktur bir oraya. Gösterişten, desin'lerden, riyâdan, arızî gayretlerden muhafaza eyle cümlemizi. Sen bizi Seversen, ancak bizler seni sevebiliriz. Esirgeme sevgini bizlerden Allah'ım ... "

Selametle kalınız efendim.

Es-Selamun Aleykum ve Rahmetullahi ve berakatühü.

Kaynak

Sayın DOĞRU YOL Kardeşim kendi röportajında.!Allah'da kıskanır''deyince bana biraz abes gelmişti; araçtırınca buna benzer yazılarla karşılaştım, bende paylaşmak istedim.!

Herkeze Saygılar ....!

tarihinde Bybasri tarafından düzenlendi
Paylaşımlar altına alıntı yazısı veya kaynak linki ekleyin lütfen....

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sayın bybasri

Değerli paylaşımdı....emeğine sağlık....teşekkürler.....

Röportajımdaki yorumumu buraya alıntı yaptım ve ben yanlış bişey söylemedim değil mi ? smile.gif

Allahta kıskançtır....sevip seçtiği kulların başka kullara başka şeylere olan sevgisini kıskanır....insanlardaki sevgi kıskançlığı güzeldir ama mantıklı ve hayırlı bir düşünce duyguyla yaşanması doğru olur.....

Yani sevgi kıskançlığının haricinde diğer konulardaki kıskançlıklar insana yakışmaz....çünkü kıskançlık ruhta negatif şerli bir duygu düşünce oluşturur....

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sayın bybasri

Değerli paylaşımdı....emeğine sağlık....teşekkürler.....

Röportajımdaki yorumumu buraya alıntı yaptım ve ben yanlış bişey söylemedim değil mi ? smile.gif

Değerli Kardeşim DOĞRU YOL yanlış olan bişey yok sadece senin açıklamanda kavram yanlışlığı gibi algılanıyor....

Yukardaki yazıyı dikkatli okursan Allah kulunun doğru yaptığı şeyleri değil yanlış tercihler yapmasından dolayı

kıskandığı anlaşılır..... Seninde kasdettiğin buysa yanlış bişey yok kardeşim....

"Şüphesiz ki Allah kıskanır (gayret gösterir). Allah'ın kıskanması, haram kıldığı şeyleri mü'minin işlemesidir. "Buhari / Nikah Bahsi 107

Bu Hadis herşeyi açıklıyor sanırım..... Umarım anlatabilmişimdir KARDEŞİM.!

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap