Dogru_Yol

Eşcinsellik Hakkında Sorularınız Ve Yanıtları

Önerilen İletiler

Eşcinsellik hakkında sorularınız ve yanıtları

Merhabalar, 36 yaşındayım, evliyim. Uzun zamandır eşimle kardeş gibi yaşıyoruz. 12 yaşındayken komşumuzun tacizine maruz kaldım, ardından devam eden süreçte erkeklere ilgi duymaya başladım. Ama yaşadıklarımdan rahatsızım ve bu durumdan kurtulmak istiyorum. Eşcinselliğin tedavisi olmadığını bir iki yerde okumuştum. Sizce bu halinden rahatsız insanlar ne yapmalı? Eşcinsellik tedavi edilebilir mi? Edilirse nasıl?

Rafet G. / İstanbul

Dünya kadar eski olan eşcinsellik; kişinin cinsel olarak kendi cinsine ilgi duyması olarak tanımlanabilir. Cinsel eğilimleri hakkında akılları karışmış veya eğilimlerini değiştirmek istediklerinde tedavi araştıran bireylerin sayısı, son birkaç yıldır etkileyici bir şekilde artmaktadır. Çünkü cinsel kimlik karmaşasının anlamı ülkemizde çok farklıdır ve bu nedenle kendini ifade etmiş lezbiyen, eşcinsel veya biseksüellerin, kendilerine ve diğerlerine, korku, utanç ve nefretle bakmaları sık rastlanan bir durumdur. Eşcinsel eğilim, dürtü, duygu ve davranışlarından acı çeken, bunaltı duyan, benliğe yabancı eşcinselliği olan kişiler inandıktan ve istedikten sonra bu durumlarını değiştirebilirler. Homoseksüel ve cinsel kimlik sorunları olan hastalara yapılan cinsel terapi, özünde normal hastalarla olan cinsel terapiden çok da farklı değildir. Cinsel terapistler; başvuranın o anda üstündeki baskıları ve neden başvuruda bulunduğunu ortaya çıkarmalı ve cinsel terapinin hedefini netleştirmelidir. Çünkü cinsel terapi ile benliğe yabancı eşcinsellik değiştirilebilir. Esas olan eşcinsel kişinin değişime olan inancı ve istediği kadar neden eşcinselliğin meydana geldiğidir. Öncelikle "neden?" sorusunun yanıtı cinsel terapist ve hasta tarafından ne olarak ortaya konur ve içselleştirilir. Ardından hastanın bu nedenselliği ortadan kaldıracak güçleri ortaya çıkarılır. Sonrasında hastanın "nasıl üstesinden geleceğim?" sorusuna cinsel terapist net bir yanıt verir ve hastaya rehberlik yapar. Cinsel terapist hastanın sonuca değil sürece odaklanmasını, kendiyle barışmasını sağlar. Cinsel terapi sürecinde eşcinselliği heteroseksüellikten daha az arzulanır hale getiren ya da eşcinsellikten alınan zevki azaltmaya yönelik olan ve hipnoz altında psikodrama çalışmalarıyla desteklenen teknikler kullanılabilir. İktidarsızlık, erken boşalma gibi diğer cinsel işlev bozukluklarına göre tedavide başarı oranı çok yüksek olmasa da zaman zaman yüz güldürücüdür. Diğer bir yaklaşım biçimi de özgüven arttırıcı çalışmalarla birlikte, heteroseksüel yeni bir ilişkiyi keşfetmelerine yardımcı olmak ve bu süre boyunca izlemektir. Hastayla ilk olarak fantezi çalışmaları yapılır ve cinsel ilişki kuran heteroseksüel bir çifti hayal etme gibi geçiş fantezileri kullanılabilir. Bu arada fanteziler sırasında ortaya çıkan iğrenme, kaçınma gibi davranışlar ve duygular, tartışılır ve gerekirse sistematik duyarsızlaştırma çalışmaları uygulanabilir. Diğer bir alternatif yaklaşımda, orgazmik yeniden koşullanma adını verdiğimiz; eşcinsel fantezilerle uyarıldıktan sonra orgazma yakın bir basamakta heteroseksüel bir fanteziye geçilmesi ve orgazmın sağlanmaya çalışılmasıdır. Bu teknikte heteroseksüel fantezi giderek daha erken canlandırılmaya başlanır. Fantezi safhasından sonra da karşı cinsten biriyle yemeğe gitme, yakınlaşma ve fiziksel temas kurmayla ilgili çalışmalara geçilir. Süreç uzun olsa da tedavi inandıktan sonra mümkündür, rahat olun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26 yaşındayım. Ergenlik döneminde yaşadığım birkaç eşcinsel deneyimden sonra kafam karıştı. Artık kadınlara ilgi duymuyorum. Bu durum inançlarıma ve ahlaki değer yargılarıma aykırı, çok rahatsız oluyorum. Ama yapmaktan da kendimi alamıyorum. Geçen yıl bir uzmana başvurdum. Bana "bu sizin cinsel tercihiniz" diyerek geri çevirdi. Aklımı kaçırmak üzereyim. Lütfen bana yol gösterin.

Aykut K. / Bursa

Eşcinsel eğilim, dürtü, duygu ve davranışlarından acı çeken, bunaltı duyan, benliğe yabancı eşcinsellik yaşayan kişilerin her geçen gün daha fazla artan bir oranla tedavi arayışına girdiğini görüyoruz. Eşcinsel hastalarla çalışacak cinsel terapistlerin sayıca az olması kadar, bu hastaları kabul etmeyen ve yaşadıklarını bir tercih olarak değerlendirip onları bu yaşantıya mahkum kılan hekimlerin ve cinsel terapistlerin varlığı da tedavi arayışındaki eşcinsel hastaların karşılaştığı engellerdir. Çünkü ruh sağlığı profesyonelleri de bu konuda ikiye bölünmüş durumdadır. Ne yazık ki eşcinsel yönelimi değiştirmeye yönelik herhangi bir tedavi girişimini etik bulmayan ve başarılı olma şansı olmadığını iddia eden bazı cinsel terapist veya hekim arkadaşlarımız; eşcinselliği normal bir durum olarak lanse etmekte, istemeyerek veya bilmeyerek eşcinselliğin yaygınlaşmasına zemin hazırlamaktadırlar. Bir cinsel terapist hastanın yürekten değişim isteğine kayıtsız kalmamalıdır ve "yeter ki inan ve iste, başarabilirsin" diyerek elinden geldiğince ona yardımcı olmalıdır. Cinsel terapistler için farkında olmadıkları homofobik tutumları kadar eşcinselliği 3. bir cinsiyet olarak tavsiye etmeleri de kaygı verici bir davranıştır. Ancak cinsel terapi ile benliğe yabancı eşcinsellik değiştirilebilir, rahat olun ve başka bir uzmana başvurun. İstedikten sonra başarabilirsiniz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oğlum 25 yaşında, eşcinsel olduğunu öğrendikten sonra dünyamız karardı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Kendini suçlu hissettiğini söylemesine rağmen ne yaptıysak sözümüzü diletemedik. Evlatlıktan ret etme tehdidinde bulunmamıza rağmen bizi dilemiyor. Tavsiyeleriniz nedir?

Aynur K. / Antalya

Öncelikle eşcinselliği çok ağır ruhsal bir hastalık olarak görmeyin. Kendini suçlu hisseden oğlunuza dünyada tek eşcinselin kendisi olmadığı söyleyin. Asla evlendirmeye ya da heteroseksüel bir ilişkiye zorlamayın. Çünkü bu onu geri dönülmez bir yola sokabilir. İsterse tedavi olabileceği konusunda açık bir kapı bırakarak, eşcinsellik hakkında daha ayrıntılı bilgi verilmesi, tıbbi ve ruhsal destek için profesyonel bir yardım arayışına girişin. Bu sizin ve oğlunuzun durumu net anlamasına yardımcı olacaktır. Dünyanın sonu gelmiş, oğlunuz korkunç bir suç işlemiş ya da yüz kızartıcı bir durum varmış gibi davranmayın, suçluluk, pişmanlık gibi duygulara kapılmayın ve bunu oğlunuza yansıtmayın. Eğer böyle davranırsanız onu kendinizden uzaklaştırabilir ve yanlış yönlere sapmasına yol açabilirsiniz. Cinsel yönelimi ne olursa olsun, oğlunuza sevgi gösterin, koşulsuz sevin ve destek olun, onu toplumdan koparmayın, toplumla saygın bir ilişki kurmasını sağlayın.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

32 yaşındayım. Bir kamu kuruluşunda çalışıyorum. Kendimi bildim bileli erkeklere ilgi duyuyorum. Şimdiye kadar bir kadınla ilişkim olmadı. İçimde var olan bu duygudan ve yaşadıklarımdan pişman değilim. Ancak ailem beni evlendirmek istiyor. Türlü bahanelerle kaçıyorum. Sizce ne yapmalıyım?

Mehmet A. / Hatay

Eşcinsel yönelimiyle kendi benliği içinde uzlaşmış, eşcinselliğe uyum yapmış ama eşcinselliğini yaşama konusunda sıkıntı duyan gerçek eşcinseller için cinsel terapi seçeneği mevcuttur. Cinsel terapi süreci; sizin daha rahat konuşmanız konusunda cesaretlenmenize, yaşadıklarınızı, duygu ve düşüncelerinizi normalize etmenize ve eşcinselliği saygın bir seçenek olarak yaşayabilmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca eşcinsel duygular ve aşkla ilgili suçluluk duyguları, aynı cinsten biriyle beraber kapalı bir ilişki kurmanın yaratacağı zorluklar, eşcinsel ilişkideki güçlükler ve toplumla ilgili ortaya çıkabilecek çatışmalar cinsel terapide çalışılan diğer konulardır. Çünkü birçok eşcinsel, ülkemizde halen çok önemsenen evlilik, çocuk sahibi olmak, din ve ahlaki değerlerin baskısı altında ciddi içsel çatışmalarla ve sosyal baskılarla karşılaşmaktadır. Kişi kendisini eşcinsel olarak nitelemekte bile güçlük çekmekte, diğer bir deyişle kendini bulma süreci çok daha zor ve uzun olmaktadır. Bu nedenle bir cinsel terapiste başvurmanızda fayda var.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

34 yaşındayım. 10 yıl önce eşcinsel duygularımı paylaştığım için eşimden ayrıldım. Kafam çok karışık, kendimden nefret ediyorum, ne yapacağımı bilemiyorum. Ailemin yaşadıklarımdan haberi yok. Bu durumdan kurtulup, yeniden evlenmek ve çocuk sahibi olmak istiyorum. Sizce eşcinsellik bir ruhsal bozukluk mudur? Tedavisi var mı?

Mehmet Ç. / Ankara

“Eşcinsellik bir ruhsal bozukluk mudur?” sorusu genel hekimlik uygulamasında önemli bir sorundur. Çünkü ruhsal bozukluk veya anormal davranış, göreceli kavramlardır. Zira öncelikle normalin tarif edilmesi gerekir. Yaşadığı toplumdaki kişilerin çoğunluğunun değer yargılarını benimseyen ve toplumun geneline uygun davranan birey normal, aykırı hareket eden birey ise anormal olarak adlandırılabilir. Bu açıdan bakıldığında eşcinsellik anormal bir davranış olarak görülebilir. Ancak ruhsal bozukluk olup olmadığını belirleyen en önemli etken ise; kişinin kendini nasıl hissettiğidir. Eşcinsellerin kendilerini suçlu, huzursuz, yalnız, depresif, sıkıntılı ve gergin hissetmeleri sık rastlanan bir durumdur. Yani ruhuna ve benliğine aykırı olduğu halde eşcinsel eylemlerini sürdürmek zorunda kalmak veya dürtüyü kontrol edememek kişide ruhsal sıkıntı yaratabilir. Bu açıdan baktığımızda da eşcinsellik bir ruhsal bozukluktur, bir cinsel eğilim bozukluğudur, bir cinsel kimlik bozukluğudur. Ayrıca cinsel terapi ile benliğe yabancı eşcinsellik değiştirilebilir, rahat olun. Esas olan değişime olan inancınız ve istediğinizdir.

Psk.Dan.Dr. Cem Keçe

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap