Dogru_Yol

Vancouver 2010 Kış Paralimpik Oyunları

Önerilen İletiler

12- 21 Mart 2010 tarihleri arasında Kanada’nın Vancouver kentinde Kış Olimpiyatlarından 4 hafta sonra Kış Paralimpik Oyunları yapılacak. İlk defa 1976 yılında Örnsköldsvik İsveç’te yapılan Kış Paralimpik Oyunlarına 16 ülke katılmış idi. Bu sene Kanada’daki oyunlara ise 64 ülkeden 600 sporcu katılması bekleniyor. Oyunlar sırasında binin üzerinde medya mensubunun gelmesi bekleniyor. 2006 Torino Kış Paralimpiklerinden beri neredeyse tüm dünya ülkeleri bu yarışmaları yayınlıyor.

Bizdeki durum

Elimizdeki bilgilere göre bugüne kadar Kış Paralimpik Oyunları’na Türkiye’den katılan sporcu yok. Bu durum 2010’da da bozulmayacak. Bunun en önemli nedeni ise, ülkemizdeki genel spor anlayışının engelliler Kış Sporlarına bire bir yansıması. Hani deveye “Boynun eğri” demişler de “Nerem düzgün ki ?” demiş. Bizimki de biraz o hesap. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu faaliyet gösterdiği 13 branşta bir yandan maddi olanaksızlıklarla uğraşırken, sponsor arama çabaları ülkenin bugünkü koşullarında sonuç vermezken, bir de Kış Paralimpik Oyunları’na katılacak sporcu yetiştirmelerini kendilerinden beklemek biraz haksızlık olur.

Uluslarararsı Paralimpik Komitesi Başkanı Sir Philip Craven, “Bizim olimpiyatlarla aynı değerde görülmemiz gibi bir iddiamız yok. Ama dünyanın ikinci büyük spor organizasyonuyuz. Bizim de kişiliğimiz belli ve hiç kimseden saklanmak mecburiyetinde değiliz. Kanada Paralimpik Oyunları’nda mükemmel pistlerde bu iddiamızı sergileyeceğiz” diyor.

2006 Torino Paralimpik Oyunları’nda Rusya’nın ardından madalya sıralamasında 2‘nci olan Almanya’nın bu sene Rus sporcuları çok zorlaması bekleniyor.

Bir diğer konu da dünyanın birçok ülkesinde yayınlanan bu oyunların TRT’miz tarafından yayınlanıp yayınlanmayacağı. Artık bir yerden başlamak gerekiyor. Belki TRT bu oyunlardan geniş özetler yayınlar da, insanlarımız da engelli sporcuların nasıl kış sporlarını yaptıklarını, hangi dereceleri tutturduklarını, ne zor şartlar altında nasıl profesyonelce yarıştıklarını görürler.

2014 Kış Paralimpik Oyunları Rusya’nın Sochi Kentinde yapılacak. Umarız o oyunlarda Türkiye’den de hiç değilse bir-iki sporcumuz katılır, büyük başarılar olmasa da bayrağımızı dalgalandırır ve ülkemizde engelliler kış sporu da böylece gelişmeye başlar.

Yavuz Kocaömer

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Yükleniyor ...