Dogru_Yol

Tutuklu Bile Olsa Özürlünün Maaş Alması Engellenemez

Önerilen İletiler

Sevgili okurlar bürokratik engelleri aşmada zorlanan özürlülerden gelen şikâyetler bitecek gibi değil. Halbuki var olan yasalar adam gibi uygulansa mağdur insan sayısı azalır. Ama ne hikmetse yasalardan bihaber olanların inatla "ıhh" demesi yaşamı iyice zorlaştırıyor. Burdur ve Nevşehir cezaevinden mektup gönderen iki okurum mağdur olmuş soruyor:

Cemalettin Bey 18 yaşıma kadar yetiştirme yurdunda büyümüş hiçbir geliri olmayan biriyim. Şu an Burdur E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutukluyum. 2022 sayılı Yasa'dan maaş almak için valiliğe başvurdum. Durumum incelendi ve muhtaç olduğuma karar verildi. 23.06.2009 günü % 40 özürlü raporumla maaş için ilgili kuruma müracaat ettim. Ancak bir türlü maaş bağlanmadı. Zorunlu ihtiyaçlarımı karşılayabilmek için Fon'dan yardım talep ettim, olumsuz cevap aldım. Acaba tutuklu olmam maaş almama neden olur mu? Çok acil bu yazımı yayınlayarak karanlık dünyamızda bize ışık tutmanızdan dolayı teşekkür ederim. Ali DurakDeğerli okurum. 2022 Sayılı Yasa kapsamında özürlü maaşı alabilmeniz için, aylık gelirinizin 90 liranın altında, muhtaç durumda olmanız ve herhangi bir kurumda SGK'lı olmamanız gerekiyor. Zaten Burdur Valiliği 20.10.2009 tarih ve 470 sayılı yazıyla muhtaç olduğunuza karar vermiş. Tutuklu olmanız özürlü maaşı almanıza etki etmez. Muhtaç ve özürlü olmanız yeterli. Tüm şartları taşıdığınıza göre SGK'nın size özürlü maaşı bağlamaması tuhaf. Anlaşılan SGK engelliye engel olmaktan zevk alıyor.

Sayın Gürsoy, bu mektubu size Nevşehir Kapalı Cezaevi'nden yazıyorum. Yazılarınızı takip ediyorum ve birçok konuda sayenizde bilgi sahibi oldum, sağolun.

Ben % 54 oranında raporu olan özürlü bir kişiyim Abi, ben şunu merak ediyorum: Şu anda özürlü maaşı alıyorum. Hükümlü olursam (yani temyizdeki dosyam onaylanırsa) özürlü maaşı kesiliyormuş. Bu doğru mu? Cevabınızı bekliyorum. Rumuz Hümanist Öncelikle geçmiş olsun. Sizin gibi kader mahkûmlarının yaralarına yazılarımla merhem olabildiysem ne mutlu. Sorunuza gelince, hükümlü olmanızdan dolayı mevcut yasalara göre özürlü maaşınız kesilmez. Ancak, sağlamken sahte rapor alarak ve durumunuzla ilgili kuruma yanıltıcı bilgiler vererek maaş bağlatmanız ya da özürlü maaşı alırken SGK'ya tabi olarak çalışmanız halinde özürlü maaşınız kesilir.

'Kovulmak ağırımıza gidiyor'

Ben 1965 doğumluyum. 1985'in üçüncü ayından itibaren Bağ-Kur'a prim ödemeye başladım. Bu tarihten itibaren 21 yıl 9 ay prim ödedim. 2007'nin üçüncü ayından itibaren SSK'ya geçtim ve 1 yılda SSK'ya prim ödedim.

MS hastalığım nedeniyle çalışamadım ve % 63 özürlülük oranıyla (Hacettepe Üniversitesi'nden aldığım raporla) malulen emekli olmak için başvurumu yaptım. Ancak kabul edilmedi. Üst kurula gönderdim oradan da olumsuz cevap aldım. Artık yıllarca koşuşturmaktan ve modern şekilde kovulmaktan bıktım. Anlaşılan SGK yaşadıklarımızdan zevk alıyor. AB'ye girmeye çalışan bir ülkeye bu ayıp yakışıyor mu? Kadir Sarıdal

% 53 özürlüye 18 yılda emeklilik

53 yaşındayım ve yüzde 53 raporum var. SSK başlangıç yılım 1 Kasım 1998. Şu an 3 bin 682 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Bilgi verirseniz sevinirim. İstanbul

Değerli okurum. Şu an 11 yıl 24 gün sigortalısınız. Yürürlükteki mevzuata göre vergi muafiyet belgenizin olması şartıyla yüzde 53'lük oranla 17 yıl, 3 bin 840 günü tamamlamanız gerekiyor.

Şu an 134 gün daha prim ödeyip ve 6 yılı doldurduğunuz zaman emekli olabilirsiniz.

Cemalettin Gürsoy

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Yükleniyor ...