Dogru_Yol

'Haydi Gülümse' Projesi

Önerilen İletiler

Proje ; özürlü ve özürlüler ile beraber yaşayan kişilerin bilinçlendirilmesi asıl sorunları gün yüzüne çıkarıp, özürlü bireylerin topluma uyum sağlamasını hedeflemiştir.

1998 Yılında kurulan “ÖZÜRLÜLER VAKFI”, kurulduğundan bu yana özürlüler ve özürlülük konusunda çalışmış, Türkiye’de yaşayan özürlülerin eğitimden sağlığa, ekonomiden sanayiye, siyasetten kültüre, sanata ve spora kadar her alanda var olmaları için çaba göstermiştir. Özürlüler vakfı tüm bu geçen seneler boyunca kongreler, etkinlikler ve aktiviteler ile kendini ispat etmiş önemli bir sivil toplum kuruluşudur.

2008 senesinden itibaren de sosyal gelişimi hızlandıracak ve bu gelişim süreci çerçevesinde özürlülerin yaşam kalitesini artıracak bir proje olan “ Haydi Gülümse” kampanyasını başlatmıştır.

Bu proje ile toplumun ilgili kesimlerini bir araya getirerek, özürlü bireyin normal günlük yaşam etkinliklerine özgürce ve tam olarak katılma olanağından mahrum bırakılması, hizmetlerden yararlanamama, ayrımcılık, haksızlığa uğrama, bina ya da tesislere fiziksel erişimin engellenmesi konularına çözüm getirmeyi amaçlamaktadır. 1400 çocuğun ameliyatı ise projenin somut yansımasını oluşturmaktadır. Proje kapsamında özürlülüğün önlenmesi, tedavi edilmesi için çeşitli alanlarda operasyonlar da gelen talepler doğrultusunda, kontenjan dahilinde ücretsiz olarak gerçekleşmeye başlamıştır. Projemizin ilk ayağı bitmiş durumdadır. Bu konuda ShowTv ve Kanalturk’te 4’er saatlik canlı yayınlar yapılmış,Türkiye’nin önemli kesimlerinden projemiz destek bulmuştur. Projemizin temsilcisi ünlü sanatçımız “Tan Sağtürk” ün de desteği ile projemiz çok daha fazla noktaya ulaşabilmiştir. PTT ile yapmış olduğumuz ortaklık sonucunda 3500 işyerine girerek hem projemize destek aramakta, hem de şimdiye kadar yapılmış özürlülük konusundaki en büyük araştırmaya başlamış durumdayız.

Şimdi projemizin ikinci etabına başlıyoruz. Bu noktada siz Türkiye’nin önde gelen firmaların desteği tartışılmaz. Ayrıca 2003,2006 ve 2007 senelerinde gerçekleştirdiğimiz,bu senede dördüncüsünü düzenleyeceğimiz ve artık bir marka olmuş “Özürlüler kongresi” için de çalışmalara başlamış durumdayız. Bu kongrelerde Özürlülük konusunda yurtiçinden ve yurtdışından olmak üzere uzmanları,konuyla ilgili kişi ve kurumları ortak bir platformda buluşturmak, sorunları tespit etmek ve çözüm önerilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bir başka projemiz ise gene özürlülük konusuna yönelik hazırlanacak olan “Mimari Kitabımız”,”Mevzuat Kitabımız”,”İlköğretim çağı çocukları için hikaye kitaplarımız” ve tekerlekli sandalye kullananlarda görülen ve maalesef ülkemizde sonucu ölümle sonuçlanabilen “basi yarası” hastalığını konu edinen kitapların basılması ve bu konuda halkı bilinçlendirmek bir başka önemli amacımızdır. Haydi gülümse projesi ve kongrelerimiz için hazırladığımız “afiş ve ilanların” yazılı ve görsel medyada yer alması için ayrıca bir desteğe ihtiyacımız vardır. Medyanın da yakından takip ettiği ve ilgilendiği bizler, amacımız olan özürlü sorun ve çözümlerini tüm kitlelere duyurmuş olacağız.

Yukarıda belirttiğimiz gibi başta “Haydi Gülümse” projesi,”Uluslar arası Özürlülük Kongremiz”,”Basılacak Kitaplarımız”,”Kongre,Outdoor Mecralar ve Haydi Gülümse Kampanya” afiş ve basılı ilanları” ve 20 ilde yapacağımız “Bilgilendirme Toplantıları” projeleri sosyal gelişimi hızlandıracak ve bu gelişim süreci çerçevesinde özürlülerin yaşam kalitesini artıracaktır, inancındayız ve biliyoruz. Amacımız bu anlamda bir kitle hareketi oluşturmaktır. Bu amaçlarımızı gerçekleştirmede bazı konularda maddi ve manevi desteğe gereksinim duymaktayız. Tam bu noktada özel sektör olarak sizlerden gelecek destekle çok daha büyük adımlar atabileceğiz. Bu hem firmanızın sosyal sorumluluk alanında ki gücünü gösterecek,hem de çok daha fazla iş gücünü kazanım yönünde büyük bir adım olarak görülecektir.

“herkes sevgi ve yardımlaşan bir toplumun oluşması gerektiğini dile getirir fakat herkes bu talepleri birbirinden bekler”.

HAYDI GULUMSE

Özürlüler Vakfı tarafından başlatılan ve projelendirilen “Haydi Gülümse” en az beş yıllık bir bilinçlenme ve tedavi süreci olarak düşünülmüştür. Proje ; özürlü ve özürlüler ile beraber yaşayan kişilerin bilinçlendirilmesi asıl sorunları gün yüzüne çıkarıp, özürlü bireylerin topluma uyum sağlamasını hedeflemiştir. Bu bilgilendirme ve bilinçlenme sürecini toplantı ve kongreleri araç olarak seçerek özürlü, özürlü bireylerin aileleri, kamu birim ve sivil toplum kuruluşlarını ortak ne yapılabilir sorusuna cevap aramaktadır. Yapılan ve yapılacak toplantı/kongreler genel hatları ile özürlülük kavramını, özürlü bireylerin yaşadığı sorunları, yaşanılan zorlukların nedenini tespit etme ve çözüm geliştirme ve sürdürülebilirlik olarak belirtilebilir. Sorun tespiti için ; bunu yaşayanlardan, çözüm ve sürdürülebilirlik için alanında uzman kişiler ile süreci beraber yürütmektedir. Proje kapsamında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantıları sadece İstanbul ile sınırlı kalmayıp Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinde bulunan özürlü ve ailesinde özürlü birey bulunan kişilere ulaşmayı başarmıştır. Bu kapsamda belirlenen 20 ilde istenilen hedeflere ulaşmıştır.

Verilere göre bölge durumlarına göre özürlü nufus oranı :

Akdeniz Bölgesi ( Adana,K.Maras,Mersin) : 9.90

Doğu Anadolu ( Erzurum,Mus,Agri) : 11.80

Ege ( Aydin,Afyonkarahisar,Denizli) : 11.86

Güneydoğu Anadolu ( S.Urfa,Diyarbakir,Adiyaman) : 9.90

İç Anadolu ( Kayseri, Nevsehir,Nigde) : 12.52

Karadeniz ( Samsun,Ordu,Tokat) : 12.98

Marmara ( Bursa,Balikesir) : 13.13

2008 Haydi Gülümse Projesi ile

1400 özürlü çocuğun ameliyatının gerçekleştirilmesi hedeflenmiş, proje kampanyasında yapılmış olan televizyon programlarında yapılan bağıs programları ile 1.000.000TL bagış ve 610 hasta başvuruları vakfımıza gelmiştir ve uzman tıp kurulumuz tarafından ameliyat tetkiklerinin yapılması kararlaştırılmıştır. Bahsedilen bu süreç içerisinde 67 ilden toplam 600 özürlü bireyin tedavisi üstlenilmiştir.

Gerçekleşen bu başarının ardından Özürlüler Vakfı projeye hız kazandırmak ve daha fazla kendinden söz edip “sürdürülebilirliğini” sağlamak adına bu yıl da başarı ile devam etmektedir. Yapılan toplantılara katılım ve görülen somut sonuçlara göre toplantılar farklı bir şekilde ilerleyip uluslararası bir platforma dönüşmüştür. Özellikle, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinden dolayı herkesin ilgi odağı olacağı düsünülerek, Haydi Gülümse’den yola çıkarak yapılan toplantılar uluslararası platforma taşınıp T.C Başbakanlık İnsan Hakları Başkanınında katılımı ile işkence ve kötü muamele yasağı, ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik, adil yargılanma hakkı, hassas gruplar, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, sağlik hakkı, insan kaynakları bağlamında özürlü hakları başlıkları temel alınarak uzun soluklu bir tartışma ve düşünme sürecine girilecektir.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap