Can Sengul

Vajinismus :

Önerilen İletiler

Vajinismus : Vajinismus cinsel ilişkiye girmeye müsaade etmeyecek şekilde vajinal kasların dış 1/3 ünde gözlenen istem dışı oluşan şiddetli kasılmalarla ; kendini gösteren bir rahatsızlıktır.Vajinismusta oluşan kasılmalar o derece şiddetli olabilir ki genellikle ; ilişkiyi imkansız hale getirmektedir.

Vajinismus gibi ağrılı cinsel ilişkiye neden olan rahatsızlıklarda öncelikle temel kural jinekolojik muayene yapılarak ilişkinin oluşumuna engel olan organik bir bozukluğun olup olmadığının kesin olarak belirlenmesidir.

Bu tür rahatsızlıklarda belirgin bir fiziksel patoloji tespit edildiğinde etkene yönelik cerrahi uygulamalara nadiren gerek duyulabilinmektedir. Ancak yanlış bir kanı olarak genellikle eski bir yöntem olarak uygulanan hymenotomi adı verilen kızlık zarının kesilerek açılması konunun yeterince anlaşılamamasından kaynaklanmakta idi. Bu gün ise bu yöntemin ; sorunun çözümünde hiçbir değerinin olmadığı bilinmektedir.

vg.jpg

;

Soruna ; neden olan etkenler çoğunlukla ; genç kızlık yıllarından itibaren cinsellik ve kızlık zarı hakkında bilinç altına yerleşmiş yanlış bilgiler, cinsel eğitim eksikliği, yaşanmış kötü cinsel tecrübeler , ; toplumsal baskılar ; gibi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.

Hasta ve eş için oldukça sıkıntılı bir durum olan vajinismus vakalarında rahatsızlık, ; eşin duyarlı ve paylaşımcı yaklaşımı ile aile içerisinde yıllarca saklı kalabilmekte ve ; çiftin bir süre sonra cinselliğe duyarsızlaşmasına yönelerek cinsel soğukluk ve duyarsızlık çıkmazına doğru. İlerleyen komplike problemlere de zemin hazırlamaktadır.

Vajinismus ; sorununa sahip çiftlerde tedavi için yönelim, çoğu zaman artık aileye yeni bir bireyin eklenmesi gerektiği dönemlerde artmaktadır. Genellikle hanımlar bu olayın yakın arkadaş ve aileleri tarafından duyulmaması için büyük bir çaba içerisinde girmektedirler. Yaşanan tüm bu kısır döngüler tedavi ile rahatsızlığın çözüm sürecinde gecikmelere neden olabilmektedir.

Vajinismus tedavisi zor bir rahatsızlık mıdır?

Kesinlikle hayır, bu gün artık bu sorun hakkında doktorlarımızda yeterli bilgi ve deneyim kazanmaktadırlar. Uygun tedavi yöntemleri ve çalışmalarla artık sorunun çözümü ; oldukça kolay ve başarı şansı bir o kadar yüksektir.Yeter ki uygun metodlar ve doğru ekip çalışması yapılsın.Tedavide başarıyı arttıran esas unsur, bu tür hastalıkların tedavi basamaklarında olmazsa olmaz kuralı olan jinekolog-psikolog ; ikilisinin ortak çalışmasında yatmaktadır.

vg2.jpg

;

Vajinismus sorunu erkekte de ; problemlere neden olabilir mi?

Sorunun tedavisi süreci uzadıkça erkekte kendine güvensizlik, cinsellikten soğuma, ereksiyon problemleri gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalma riski de doğabilmektedir.

Ayrıca cinsellik gibi insan fizyolojsi ve aile içi bağlarda önemli bir role sahip doğal bir sürecin yaşanamaması psikolojik sorunlarla beraber aile içi sosyal sorunlara da neden olabilmektedir.

Tedavide değişik tedavi yöntemleri var mıdır. ? ;

Tedavinin belli bir süreci vardır ve ; uygun metodlar uygulandığı sürece başarı hemen hemen kesindir. Ana temadan uzaklaşarak ve kestirme yollara sapılarak yanlış uygulamalara yer verilmediği sürece başarının yakalanması ve tedavi sonrası kalıcı iyileşme ; sağlanmasını mucizevi bir sonuç olarak görmemekteyiz

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Vaginismus ( Kadında İlişkiye Girme Korkusu )

Toplumumuzda hala kadının cinsel istek ve canlılığını belli etmesi hoş karşılanmamaktadır. Çocukluktan beri ağır ayıp ve günah duygusuyla yetişen kızların evlenince kendilerini cinsel ilişkide zevk duymaya bırakması, doyuma, orgazma ulaşması güç olabilir. Kadının haz duyması erkeğin mekanik bir işlemi ile genellikle sağlanmaz. Okşanması, sevilmesi, rahatlatılması gibi etkenler ve kendi çekingenliklerini yenebilmesi son derece önemlidir. Bu bakımdan yaygın bir sorun olduğu düşünüldüğünde hekime başvuranların sayısı oldukça seyrektir. Vaginismus yani cinsel birleşme sırasında kadının kaslarının kasılarak cinsel birleşme olanağına kendini kapatması durumu Kadın Doğumcular ve psikologlarca oldukça sık görülür. Vaginismusun nedenleri de çocukluk çağından kalma korkular, suçluluk, ayıp ve günah duygularıdır. Korkular en çok kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma korkularıdır. Ayrıca gebe kalma korkuları da önemli olabilir. Bu durumun tedavisi için genellikle önce kadın doğumculara başvurulur ve genişletme denemeleri yapılır. Çoğu sonuç vermez. Hem erkek hem de kadın için önemli bir savaşım ortaya çıkar. Her ikisi de büyük bir sınavın içinden çıkmaya çalışırken heyecanlar ve korkular artar. Önce kadının ve erkeğin rahatlaması, gevşemesi, heyecan ve korkularının yatıştırılması gerekmektedir. Bu problemde çözüm kişinin eşiyle birlikte katıldığı psikologların uyguladığı seks terapi yöntemidir

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap