k@lpsizim_85

Engel Tanımayanlar Tenisi

Önerilen İletiler

Engel Tanımayanlar Tenisi

Spor herkes için önemli ama bedensel engelliler için çok daha önemli.Onlar evlerinden çıkıp istedikleri gibi her yere gidemiyorlar , gitseler bile desteksiz dönemiyorlar.Toplu taşıma araçlarını kullanamıyorlar.Otobüse, minibüse yardımsız binemiyorlar.Her Türk vatandaşı gibi eğitim alamıyor , iş bulamıyorlar.Hükümetlerin verdikleri vaatler yıllardır, uygulamaya geçmeyen boş sözler olarak kaldı.Türkiye'nin nüfusunun yüzde 12'sinin yani yaklaşık 8,5 milyon insanın engelli olduğunu hep unuttular ve unutmaya da devam ediyorlar.Ancak onlar; “Bize acımayın , biz hayatımızı idame ettiririz” diyorlar, haklılar da.

Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu ve namağlup olarak Kıtalararası Dünya Şampiyonluğunu kazanarak ülkemize büyük bir gurur yaşatmanın yanı sıra, engelli vatandaşlarımız için de bir umut ışığı olmuştur.Türkiye’de zihinsel ve bedensel engellilere en büyük desteği veren kulüp olarak dikkat çeken Galatasaray Spor Kulübü, Türkiye'de yaşayan engelli çocuklar ve yetişkinler için , TESYEV (Türkiye Engelliler Spor Eğitim ve Yardım Vakfı) ile birlikte düzenlenen "Sözün Bittiği Yer" projesine sponsor olmuş ve bu projeden elde edilen para ile engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye alınması sağlanmıştı.

Ancak ben birçoğumuzun belki de ilk kez duyacağı bir engelli sporundan bahsedeceğim, tekerlekli sandalye tenisi. Sporcu sınıflandırması olmayan ve sporcuların tekerlekli sandalye üzerinde yaptığı bu spor dalının normal tenisten tek farkı oyuncuların topu 1 yerine 2 defa yere sektirme hakkına sahip olması. Dünyada bu spor dalının 30 yıla yakın bir geçmişi olmasına karşın ülkemiz bu sporla ilk defa 1997 yılında Alman engelli tenisçilerin gösteri maçı ile tanışmış. Daha sonra 2004 yılında Ankara’da Türk Silahlı Kuvvetleri (T.S.K.) Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi ile Omurilik Felçlileri Derneği’nin (OFED) düzenlediği turnuva’ya yüzlerce Ankaralı katılmış ve belki de bu şanslı topluluk ilk defa bu sporun tekerlekli sandalye ile bile yapılabildiğine tanık olmuşlar.

Tüm bu olumlu gelişmelere ve 2005 yılında Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun resmi olarak tekerlekli sandalye tenis branşını açmış olmasına rağmen, bu spor dalının ülkemizdeki gelişimi maalesef istenilen düzeyde değil.Aslına bakarsanız tenis sporunun gelişimi göz önüne alındığında durum birçoğumuza pek de şaşırtıcı gelmemiş olsa gerek. Ülkemizdeki birçok amatör spor branşında olduğu gibi tekerlekli sandalye tenisinde de sporcular sponsor bulmakta büyük zorluk çekiyorlar.Kimisi bireysel destek alırken, çok azı federasyon desteği alabilmiş durumda.Ayrıca bu sporun gelişmesi ve diğer ülkelerle uluslararası düzeyde rekabet edilebilmesi için sporcularımızın dünyadaki önemli turnuvalara katılabilmeleri gerekiyor. Yurt dışındaki tenisçiler, yılda 20-30 turnuvaya katılırken maddi imkansızlıklardan dolayı bizim sporcularımız en fazla 1-2 turnuvaya katılma şansı bulabiliyorlar.

Onlar için yapmamız gereken çok şey var.Bedensel engelli sporcularımızın bir elinde tekerlek, bir elinde raketle, topla, rakiple ve kendileriyle mücadelesine destek olmak, onlara yalnız olmadıklarını göstermek hepimizin görevi.Bir hatırlatma; ITF(Uluslararası Tenis Federasyonu) Dünya Kupası 2 - 9 Mayıs 2010 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek. Bu turnuvada, dünyanın en iyi engelli tenisçileri oynayacak olsa da, ev sahipliği yaptığımız bu büyük organizasyona katılıp, engelli tenisçilerimize destek olmak hepimizin görevi diye düşünüyorum. Gerçek Gündem Bora Beydoğan Yazısıdır...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap