k@lpsizim_85

38 Bin Engelliye İş Kapısı Açılıyor

Önerilen İletiler

38 Bin Engelliye İş Kapısı Açılıyor

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, kamuda 50 bin engelli kadrosundan sadece 12 bininin dolu olduğunu, geri kalanı için bu yıl atama yapılacağını belirtti

Hükümet emekliler ve 4-C'lilerin ardından bir müjde de engellilere vermeye hazırlanıyor. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, yıllardır boşta bulunan 38 bini aşkın engelli kadrosunun 2010 yılında mümkün olduğu kadar doldurulacağını açıkladı. Kamuda toplam 50 bin engelli kadrosu bulunduğunu, bunun 12 bininin dolu olduğunu kaydeden Dinçer, "Bütçe kanununda yapılan bir değişiklikle 38 bin kadronun tamamının kullanılmasına imkan sağlandı. Bakanlık olarak özellikle kamu kurumlarında engellilerin çalıştırılması için özel bir hazırlık başlattık. Kamudaki bu boş kadrolar mümkün olduğu kadar doldurulacak" dedi.

BAHANE KALMADI

38 bin engelliye devlet kapısında iş imkanı sağlayacak tasarının, yeni yılın ilk Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor. Hükümet engellilere tahsis edilen 38 bin kişilik kadroyu genel kadronun dışında tuttu. Böylece kadro sınırlamasını gerekçe göstererek engelli istihdam etmeye yanaşmayan kamu kurumlarının bahanesi de ortadan kaldırılmış oldu. Yasaya göre, tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 40 ve üzerinde olanlar, "engelli" olarak nitelendiriliyor.

YERİNE GELMEDİ

Türkiye'de kamu kurumları, dolu kadro sayılarının yüzde 3'ü oranında engelli personel çalıştırmak zorunda. Ancak, bu yükümlülük bugüne kadar çeşitli gerekçelerle yerine getirilmedi. Halen Milli Eğitim Bakanlığı'nda 16 bin, Sağlık Bakanlığı'nda ise 8 bin engelli kadrosu boşta. Kurumların olumsuz tavrı nedeniyle bugüne kadar 48 bin 549 kadrodan, sadece 10 bin 357'si engellilere istihdam edilebildi. Boştaki 38 bin 192 kadroya bugüne kadar atama yapılmaması, 8.5 milyon engelli ve aileleri tarafından sık sık eleştiriliyordu. Soruna bir çözüm bulmak için harekete geçen hükümet, ilk adımı bütçe görüşmeleri sırasında attı.

DOLDURULACAK

"2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı"nda bir değişikliğe gidilerek, ilk defa işe alınacak engelliler için ayrı bir hüküm konuldu. 1 Ocak 2010 itibariyle yürürlüğe giren düzenlemeye göre, kamudaki engelli istihdamı, kadro sınırlaması dışında tutuldu. Düzenleme bu yıl, 38 bini aşkın kadronun tamamına atama yapılabilmesinin önünü açtı. Ancak, bazı kadroların engellilerin çalışmasına uygun olmaması nedeniyle çeşitli yasa ve yönetmeliklerde de değişiklik yapılması öngörülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Bakanlar Kurulu'nun engelli istihdamı ile ilgili çalışmalara onay vermesi durumunda, bakanlar kendilerine bağlı ve ilgili kurumlara talimat vererek engelli personel alımına başlayacak. Emniyet, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı gibi çok sayıda personel istihdam eden kurumlarda da boşta olan engelli kadroları doldurulacak.

Erdoğan yarın açıklayacak

Kamuya 2010 yılında 80 bin yeni personel almayı planlayan hükümet, bu sayıyı engellilerle beraber 118 bine çıkarmayı hedefliyor. Partisinin yarınki grup toplantısında emeklilere zam müjdesi vermeye hazırlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, engellilerle ilgili çalışmayı da yetişmesi durumunda kamuoyuna açıklayabileceği öğrenildi.

Yeni Asır

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap