Dogru_Yol

Köle'nin Sultan'a Verdiği Ders

Önerilen İletiler

Sultan Mahmut'un Ayaz isimli bir kölesi varmış. Öylesine itimadını kazanmış ki, onu Haznedar ilân etmiş. Birbirinden güzel mücevherleri, kıymetli taşları ona emanet etmiş. Kıskanç insanlar, hemen müzevirliğe başlamış. Bir saraylı, sultana demiş ki: "Köle Ayaz sık sık Hazine'ye gidiyor. Onun mücevherlerinizi çaldığından eminim." Sultan Mahmut inanmamış söylenene ama bir de kendi gözlerimle göreyim diye, Hazine'nin bulunduğu odanın duvarına bir delik yaptırmış. Ayaz'ın sessizce içeriye girdiğini, kapıyı kapattığını, Hazine sandığına gittiğini görmüş. Köle, orada sakladığı küçük bir bohçayı çıkarmış, bohçayı öpüp alnına koymuş; sonra da açmış. İçinde köleyken giydiği yırtık pırtık elbiseler varmış. Aynanın karşısına geçip, konuşmaya başlamış: "Bu yırtık pırtık elbiseleri giydiğin günleri hatırlıyor musun? Sen bir hiçtin. Allah, Sultan'ın eliyle sana belki de hiç hak etmediğin bu nimetleri verdi. Asla nereden geldiğini unutma. Mal, mülk, iktidar insanın hafızasını uçurur. Senden daha aşağı mevkide olanlara kibir ile bakma."

Ayaz, Hazine dairesinden çıkınca, Sultan Mahmut'la yüz yüze gelmiş; sultanın gözlerinden yaşlar akıyormuş. "Bana bir ders verdin" demiş Sultan Mahmut: "Ben de, aslında Allah'ın huzurunda bir hiç olduğumu unutmamalıyım ve insanlara kibirle davranmamam gerektiğini aklımdan çıkarmamalıyım."

ALINTI

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Eline sağlık çok güzel bir hikaya çok doğru hiç birzaman kibirle bakmamalı kiç kimseyi biden aşagı görmemeliyiz Allahın huzurunda hepimiz sadece kulu tşk Doğru yol paylaşımın için

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap