Dogru_Yol

THY' da Engelsiz Uçuşlara Doğru

Önerilen İletiler

Saatler gece yarısını gösterdiğinde, gecenin sessizliği ve sakinliğinden yararlanıp hemen karmaşık soruları birbirinden ayırmak ve doğru cevabı bulmak için telefonu çevirmeye başladım. Telefona ilk önce her zaman olduğu gibi otomatik sesli yanıt sistemi cevap verdi ve uzun bir yönlendirme sonrasında, konuşmak için THY’nin müşteri hizmetleri yetkilisi çıktı.

Önceden hazırladığım sorularımı tek tek sorarak, karşımdakini de fazla sıkmadan cevaplarımı almak istiyordum. Şanslı günümdeydim, ilgili müşteri temsilcisi bayan sabırla ve anlayışla sorularıma cevap vermeye çalıştı.

İlk sorum; engelli arkadaşlarımın çok sık karşılaştığı ve istenmeyen olayların yaşandığı engellilerin indirimli uçmak için yüzde kaç oranında rapor ya da özürlü kimlik kartına sahip olması gerekiyordu.

Cevap; indirimden faydalanmak isteyen yolcuların yüzde 40 ve üzeri oranında özürlü olduğunu belgeleyen, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nca verilmiş özürlü kimlik kartı veya sağlık kurulu raporu ya da nüfuz cüzdanlarını ibraz etmelerinin yeterli olacağını söyledi. Her engellinin de kolaylıkla yararlanabileceğini belirtti.

Oysa eskiden raporda yüzde 90 engelli olanlar (iki gözü, iki bacağı ya da iki eli olmayanlar) indirimli uçma hakkına sahiptiler.

Refakatçıların durumu

Ayrıca tekerlekli sandalye kullanan ya da görme engellilerinde kabin içinde güvenliği tehdit edebilme riski nedeniyle kesinlikle refakatçısız yolcu kabul edilmiyordu. Ancak bu konuda sorduğum soruya net cevap alamasam da müşteri temsilcisinin söylediklerine bakılınca güvenlik nedeniyle aynı kuralın geçerli olduğuydu. Ancak internetten yaptığım araştırmaya göre edindiğim bilgi, "Refakatçi ile seyahat etmelidir" ibaresi bulunan doktor raporunun ibraz edilmesi halinde özürlü yolcunun yanındaki kişiye de aynı oranda indirim sağlanacak. THY, 24 saat öncesinden bildirilmek şartıyla özürlü yolcularına ücretsiz tekerlekli sandalye ve sedye hizmeti sunacak.” şeklindeydi.

Bir arkadaşım yaşadığı bir olaydan dolayı engellilere uygulanan indirimin fiyasko olduğunu söylemişti. Arkadaşım indirimden yararlanmak için bir THY bürosuna gittiğinde kendisine en pahalı fiyattan bilet verilerek buna indirim uygulandığını ve indirime rağmen pahalı uçtuğunu belirtmişti. Ve ilk duyduğumda yeni uygulamaya bakılırsa imkansız demiştim. Kendisi de daha önce yaşadığını ancak yeni uygulamanın neler içerdiğini bilmediğini belirtmişti.

Şimdi siz sabırsızlıkla beklerken ben diğer soruya geçiyorum. Arkadaşımın yaşadığından esinlenerek hemen müşteri temsilcisine uçuşlarda erken bilet rezervasyonu yaptırdığımda ya da bilet almak istediğim zaman en ucuz tarifeden bilet bulduğumda buna yine yüzde 25 indirim uygulanıyor mu? diye sorduğumda “Evet kesinlikle engelliler uçakta en ucuz hangi fiyattan yer varsa o fiyata yüzde 25 indirim uygulanarak uçabilir” dedi.

Demek ki arkadaşımızın yaşadığı bu problemde ortadan kalkmış ve çözülmüş oluyor.

Engelli indirimli koltuk sayısı

Şimdi gelelim indirimli koltuk sayısında bir kısıtlama olup olmadığına. Önceden yaşlı, öğrenci ve engellilere uygulanan indirim için koltuk sayılarında sınırlama vardı. Örneğin siz 10 engelli olarak uçmak istiyorsunuz ancak uçmak istediğiniz tarifede 2 koltuk engellilere ayrılmışsa ne yazık ki uçamıyordunuz. Oysa müşteri temsilcisinin verdiği cevapta bir uçakta engelliler için indirimli koltuk sayısında bir sınırlama olmadığıydı.

Bu yazıyı araştırırken benimde aldığım cevaplara rağmen yinede detaylı bilgi edinemediğim için ve daha net somut bilgilere ulaşmak için www.thy.com ‘u incelediğimde geniş bir bilgiye ulaşamadım. Yer alan tek başlık ve konuda aşağıda yer alan metindi.

Hasta ve Özürlü Yolcu

Meydan doktoru veya tedavisini yürüten doktorundan "uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur" raporu alan hasta yolcularımız Türk Hava Yolları seferlerinde seyahat edebilirler. 10 günden eski olamayan bu rapor İngilizce veya Türkçe yazılmış olmalıdır.

Uçakta bakıma muhtaç durumdaki hasta yolcular refakatçileri ile beraber uçarlar.

Özürlü yolculardan rapor istenmez, ancak kendi başlarına ihtiyaçlarını gideremeyecek ve gerektiğinde uçaktan tahliyesini yine kendi başına yapamayacak durumdaki özürlü yolcuların refakatçisi olmadan seyahatlerine izin verilmez.

24 saatten az süre kalmış uçuşlara sedye talebi kabul edilmemektedir.

Ve müşteri temsilcisi ile geçen iletişim sürecinde en çok takıldığım konu refakatçı ile uçma kriterlerinin tam olarak ne olduğu idi. Bana THY’nin yayınladığı engelli genelgesini okumaya çalıştı ancak çok uzun olduğu için böyle bir bilgiye ulaşıp ulaşamayacağımı sorduğumda bilemediğini belirtti ve bende inşallah internet sitenizde aydınlatıcı bir bilgiye ulaşabilirim diyerek ve teşekkür ederek telefonu kapattım.

THY yüzünden maça gidemeyen basketçi

Uzun bir süre önce tekerlekli sandalyeli bir basketbolcunun başından geçen bir olaya göre, yaşadığı şehirden uzakta farklı bir şehirde oynanacak basketbol maçına gitmek için hava alanına gelmiş ancak uçağa alınmamış. Büyük bir şaşkınlık geçiren sporcu uçmasına izin verilmemesinin sebebi olarak yetkililerden aldığı “tekerlekli sandalye kullandığı için refakçısız uçamazsınız” cevabı ile şok geçirmiş ve “oysa ben sporcuyum kendime yetemesem nasıl spor yaparım” demesine rağmen uçamadığı içinde maça yetişememiş. Önceki THY uygulaması yüzünden mağdur olan daha çok sayıda engellimizin hikayelerini paylaşabilirim ancak önemli olan yaşananlardan dersler çıkartılarak bunların bir daha yaşanmaması ve yaşatılmaması.

Bir engelli ise yeni uygulama için, uygulamadan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Biz engelliler için uygun tesisler ve taşıma araçları olmadığı için uzun yolculuklar bizim için işkenceye dönüyordu. Bu indirimle hava yolunu tercih etmemiz kolaylaştı. Umarım diğer özel hava yolları da bunu örnek alırlar" dedi.

THY bizi kucaklamalı

Yukarıda yaşanan ve daha yazmakla bitmeyecek ilginç uygulamalara ne yazık ki dünyanın sayılı havayolu şirketleri arasında en üst sıralarda yer alan THY yeni uygulamaları ile bu kez engellilerimizi dışlayan değil kucaklayan bir yaklaşım sergileyeceğini umut ediyoruz.

Müşteri hizmetleri görevlisi ile konuşurken kendisi de sorduğum sorular hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı için beni sık sık bekleterek ilgili birimlerden bilgi edinerek cevap veriyordu. Keşke uygulamalar hakkında müşteri temsilcilerine ve ilgili tüm birimlere detaylı eğitimler verilerek bilgilendirilseler. O zaman THY’nin engelli ya da dezavantajlılara karşı yıllardır uygulanan duyarsız tutum duvarlarını da tamamen yıkmış oluruz.

Umarım engellilerin yeni uygulama ile önceden yaşadığı ve çok büyük problemlerin yaşandığı istenmeyen olaylar artık gerçekleşmez ve engellilerimizde uçmanın keyfini özgürce yaşarlar. Bunu yeni uygulamanın geçerli olduğu 1 Temmuz 2007 itibari zaman içinde engellilerimizin yaşayacakları ile öğrenebileceğiz. Olası yanlışlıklar karşısında yapıcı eleştiriler ve yetkililerle kuracağımız diyaloglarla düzeltilmesini talep etmemizde hepimize görevler düştüğünü unutmayalım.

Bizleri yaşanacak herhangi istenmeyen olaylardan bilgilendirildiğimiz sürece destek vermek için hazır olduğumuzu da unutmadan belirtelim…

Engelsiz Uçuşlar…

Mehmet Kızıltaş

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Geçen yaz bende aynı sorunu yaşamıştım, hatta sizlerlede paylaşmıştım.. Uçaklarına refakatçısız almamalarının sebeblerinden biride uçaklarının körüklü olmaması yani inip binerken birinin kesin bulunması gerekirmiş bence çok saçma çok büyük bir şirket ve ucağa binerken birinin yardımıyla biniyorsunuz.. Gercekden çok geri kalmış bir ülkemiyiz yoksa öylemi gösteriyorlar anlamış değilim.

Paylaşım için tşkler..

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Yükleniyor ...