Can Sengul

2009´da Sağlıkla ilgili Neler Oldu?

Önerilen İletiler

2009´da neler oldu?

2009da%20neler.jpg

2009´da neler oldu?

Sağlık Bakanlığının kararlılıkla üzerinde durduğu tam gün yasa tasarısı TBMM’ye gönderildi ve yılın ikinci yarısından itibaren adeta rafa kalktı. Bakanlığın ana gündemini domuz gribi oluşturdu.

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ HAZIRLADI

Uzun zamandan beri beklenen Tıpta ve Diş hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği yayınlandı. 2009 yılında en büyük hayal kırıklığını diş hekimleri yaşadı. Beklentilerinin tersine, diş hekimliğine Yönetmelik ile 2 yerine 9 yan dal ihdas edildi. Bunun yanı sıra hizmet alımı yapılmayacağı da deklare edildi. Ekonomik kriz aile hekimliğini de vurdu; 59 ile yayılması beklenen uygulamanın 40 ilde kalmasına karar verildi.

Bunun yanı sıra, başarısızlıkla sonuçlanan sevk zinciri de ertelendi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), öğretim üyelerine rotasyon şartı getirdi. Şiddetli tepkilere neden olan öneri Danıştayca iptal edildi. Sağlık Bakanlığı özel sektöre karşı tutumunu yumuşatan türde kararlar aldı.

Buna karşın sağlıkta belirleyici konuma yükseltilen SGK ile özel sağlık sektörü arasında ipler gerildi. Katılım payının yükseltilmesi, hastanelerin sınıflandırılması, global bütçe konularında Kurumla uzlaşamayan sektör temsilcileri sözleşmeleri yenilememe kararı alma konusunda fikir birliği yaptı. 2009’un son aylarında ilaç krizi patladı. İlaç sanayi ile uzlaşma sağlayan Hükümet eczacıları karşısına aldı. SGK, Türk Eczacıları Birliği (TEB)’nin örgütlü yapısını dağıtırcasına eczanelerle tek tek anlaşma yapacağını açıkladı

ocak.jpg

Sevk zinciri ertelendi

Aile hekimliği uygulanan tüm illerde hayata geçirilmesi planlanan sevk zinciri, 1 Temmuz 2009 tarihine ertelendi. 1 Kasım itibariyle sevk zincirinin pilot uygulandığı Isparta, Denizli, Bayburt ve Gümüşhane illerinde Yeşil Kart mensupları ile devlet memurları da 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren kapsam içine alındı. Yeşil Kartlılar ve devlet memurlarının söz konusu illerde 1 Ocak’tan itibaren muayene katılım payı ödemesi kararlaştırıldı. Bazı tetkiklerde işlem tekrarı için süre sınırlamalarının getirildiği uygulama da 1 Nisan 2009 tarihine ertelendi.

Bakanlık: “Sevk iptali yerinde bir karar”

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, sevk zincirinin iptal edilmesinin yerinde bir karar olduğunu ifade etti. Türkiye’deki mevcut hekim sayısıyla sevk zincirini sağlayabilmenin zorluğuna dikkat çeken Müsteşar, “Uygulamada ortaya çıkan en önemli problem, hekimin baktığı günlük hasta sayısının anormal ölçüde artması oldu” diye konuştu.

Tıp eğitimine kapatma!

YÖK, rektörlüklere gönderdiği yazı ile tıp fakültelerindeki tıp eğitimi ana bilim dallarının kapatılarak, sağlık bilimleri enstitülerine aktarılacağını bildirdi. Kararın hangi gerekçeyle alındığı açıklanmadı.

Branş bazlı sözleşme yapıldı

SGK, özel sağlık sektörü için yeni sözleşme metnini yayınladı. Özel hastanelerin artık branş bazlı anlaşma yapabilmesinin önü açıldı. Hastaneler için belirlenen 6 branş içinde kardiyovasküler cerrahi, kardiyoloji, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, transplantasyon, yani organ nakli ile bazı beyin ameliyatlarında kullanılan “gama ve cyber knife” gibi özel işlemler yer aldı.

İlk tercih neonatoloji

2008 Sonbahar Dönemi Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda 296 kişi yan dal uzmanlık eğitimi için bir programa yerleştirilirken, adaylar en çok neonatolojiyi tercih etti.

subat.jpg

Doçentlik sisteminde yeni dönem

Yeni Doçentlik Sınav Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni Yönetmelik’e göre yabancı dil puanı 65 olarak korunurken, jüri üyelerine yaş sınırlaması getirildi. Doçentlik sınavına ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. Doçentlik sınavıyla ilgili Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Doçentlik Sınav Komisyonu kuruldu.

Eczaneler 1. basamağa yükseldi

Eczanelerin 1. basamak sağlık kuruluşu olarak kabul edilmesi ve sadece kamu hastanelerinin muayene katılım payını tahsil etmesi yönünde alınan kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tam gün yasası seçim sonuna kaldı

Tam gün yasa tasarısının üniversite öğretim üyelerini ilgilendiren maddesi düzenlendi. Askeri hekimleri de yasa kapsamına almak isteyen Sağlık Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığından olumlu yanıt alma beklentisine girdi. Yasayla birlikte üniversite ve kamu hastaneleri arasında da iş birliği sağlanacak.

Özellere tutum yumuşadı

Sağlık Bakanlığı, özel sağlık sektörüne karşı katı tutumunu esnekleştirme yönünde kararlar aldı. Buna göre, özelde çalışan hekim diğer bir kurumda çalışabilecek, hastaneler laboratuvarlarla bir araya gelerek hizmet satın alabilecek, yatak sayısını da arttırabilecek kurumlarda 65 yaş üstü hekim çalışabilecek.

14 bin 700 kişiye bir diş hekimi

Türkiye'de, Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda toplam 5 bin 158 diş hekimi görev yapıyor. Sağlık Bakanlığındaki görevli diş hekimleri dikkate alındığında Türkiye'de bir diş hekimine 14 bin 700 kişi düşüyor. Kamuda görev yapan diş hekimlerinin iş yükü artıyor.

mart.jpg

Tıp fakültelerinde rotasyon depremi

YÖK ana bilim/bilim dalı bazında öğretim üyesi açığı bulunan tıp fakültelerine geçici görevle 263 öğretim üyesi göndermek istediğini açıkladı. Görevlendirmeler, 2009-2010 öğretim yılı sonuna kadar en az bir yıllığına yapılacak. Türk Tabipleri Birliği (TTB), öğretim üyelerinin geçici görevlendirilmesi uygulamasının derhal sonlandırılmasını talep etti. İhtiyacı olan tıp fakültelerine geçici olarak öğretim üyesi görevlendirmesi yapacak üniversitelerin rektörleri, YÖK’ün başlattığı rotasyon uygulaması yerine “kardeş üniversite” alternatifi üzerinde durdu.

Özelleri rahatlatan kararlar

Buna göre, hekimler en fazla iki özel hastane ve/veya tıp merkezinde çalışabilecek. Tıp merkezinde dört tam zamanlı hekim yerine en az iki tam zamanlı, iki de kısmi zamanlı uzman tabip çalıştırılacak. Emekli uzman tabipler de kuruluşlarda çalışabilecek. Yan dal veya iki ayrı uzmanlığı olanlar bir dalda kadrolu, diğer dalda kısmi zamanlı çalışabilecek.

Rotasyon yumuşatıldı

YÖK, öğretim üyelerinin rotasyon ile ilgili eleştirileri karşısında yeni bir talimat yayınladı. Buna göre öğretim üyeleri, belirlenen tıp fakültelerinde 1 Ağustos tarihinden itibaren 7 aylığına geçici olarak görevlendirilecek.

Kriz özeldeki hekimi vurdu

Ekonomik krize bağlı olumsuzluklar özel sektörde çalışan hekimlerin maaş düzeylerinin azalmasına ve iş yüklerinin artmasına yol açtı.

Sağlık harcaması 35 milyara yakın olacak

SGK, devlet memurları ve Yeşil Kartlılar için yapılacak sağlık ödemelerinin 2009 itibariyle 35 milyara yakın olması bekleniyor. Geçen yıl 32 milyar TL olarak kaydedilen harcama rakamı 2007 itibariyle 26 milyar TL olmuştu.

nisan.jpg

TUS’un en başarılıları belli oldu

2008 Eylül Dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’nda en yüksek yüzdeyle bir uzmanlık programına öğrenci yerleştiren fakülte, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İngilizce) oldu. Tıp fakültesi dekanları TUS’un fakülte başarısını tam anlamıyla göstermese bile geçerli bir ölçüt olduğu görüşünde birleşiyor.

Türkiye’nin ilk kadın üroloğu

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), tıpta bir ilki daha gerçekleştirdi. Üroloji Ana Bilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamlayan Hatice Arıkan (31), Türkiye'nin ilk kadın üroloji uzmanı unvanını aldı.

SGK gün sınırlamasını 2 gün uygulayabildi

SGK, hastanelerde tahlil ve tetkiklerdeki savurganlığı azaltmak amacıyla 1 Nisan'da yürürlüğe koyduğu “ileri tahlil ve tetkiklerde gün sınırlamasını”, hastaların mağduriyetini dikkate alarak kaldırdı.

Akdağ: “Tam günde son aşamaya geldik”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tam gün yasa tasarısında son aşamaya gelindiğini bildirdi. Akdağ, kamudaki hekimlerin muayenehane açmasına yasak getiren tasarının, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürülmesini, ek ödemelerle nöbet ücretlerinin artırılmasını öngördüğünü açıkladı.

Ortopedistler döner zengini

Performansa dayalı ek ödeme sisteminde branşların ne kadar kazandığını açıklayan Sağlık Bakanlığı, 2008’de de, önceki yıllarda olduğu gibi ilk sırada ortopedi ve travmatoloji branşını gösterdi.

Tam gün Başbakanlıkta

Hekimlerin uzun süredir beklediği tam gün yasa tasarısı taslağı Başbakanlığa gönderildi. Taslakta üniversite öğretim üyelerinin özel muayene yapmaları yasaklanırken, nöbet ücretleri, zorunlu mesleki mali zorunluluk sigortası, radyasyonla çalışan personelin çalışma süreleriyle ilgili düzenlemeler bulunuyor.

mayis.jpg

Döner sermaye yönetmeliği değişti

Sağlık Bakanlığı, döner sermayeye bağlı yapılan ek ödemelerde değişiklikler yaptı. Eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitim faktörüne vurgu yapan Bakanlık, klinik şefi ve şef yardımcısı kadrosunda bulunmayan profesör ve doçentlere hastane hizmet içi ortalamasının yüzde 20’si oranında ek puan verilmesini kararlaştırdı.

“Tam gün tasarısı gündemden çekilsin”

Hekimlerin tam gün çalışmasını öngören yasa tasarısıyla ilgili toplanan Uzmanlık Dernekleri Platformu, tasarının gündemden kaldırılmasını, böyle bir düzenlemeye gerek olmadığını savundu.

Tıp fakültesinin tabelası asıldı

2014 yılında faaliyete geçirilmesi düşünülen Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin tabelası asıldı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, 2010 yılında Adıyaman'da 3. basamak sağlık hizmetlerinin verileceğini belirterek, hızlı bir şekilde kurumsallaşmaya başladıklarını belirtti.

Eczacılara altın tavsiyeler

İstanbul Eczacı Odası; ilaç alımlarını minimize etmeleri, stoklu çalışmaya son vermeleri, kampanyalara katılmamaları, yüzde 7 ticari iskonto uygulamayan ilaç firmalarının ilaçlarının yerine eş değerlerinin verilmesi için eczacıları uyardı.

TDB: “Fazla uzmanlık gereksiz”

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), ortodonti ve ağız, diş ve çene cerrahisi dalları dışındaki dalların uzmanlık dalı olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

haziran.jpg

Tam gün yasası Mecliste

Sağlık Bakanlığı tarafından uzun süredir tartışılan tam gün yasası, “Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” adıyla TBMM’ye gönderildi. Askeri hekimlerin de dahil olduğu Tasarıya göre; hekimler için “kısmi statü” kaldırılıyor, taslaklarda yer alan hekimlerin maaş artışları için herhangi bir düzenleme öngörülmüyor, üniversite hastanelerinde çalışan öğretim üyeleri için performans sistemi getiriliyor, nöbet ücretlerinde kısmi artış sağlanıyor, öğretim üyelerinin “özel muayenesi” kaldırılıyor, Üniversitede çalışan öğretim üyelerine Bakanlık hastanelerinde çalışmanın yolu açılıyor, hekimlere mesleki sigorta zorunluluğu getiriliyor.

Özellerde boş kadro yok

Özel hastanelerin belli sayıda hekim çalıştırabileceğini ve bu sayının üzerine çıkılamayacağını belirten Sağlık Bakanlığı, hekimlerin sadece kendilerini alabilecek hastanelere başvurabileceğini, çünkü hastanelere yeni kadro verilmeyeceğini açıkladı.

İlk yanık tedavi hastanesi hizmeti girdi

İstanbul İl Özel İdaresinin 5.5 trilyon TL harcayarak yaptırdığı Kartal Yanık Tedavi Hastanesi hizmete girdi. 7.872 m2 alana yapılan ve yanık tedavisinde Türkiye’nin ilk hastanesi olan Kartal Yanık Tedavi Hastanesi, özellikle yanık sorunlarının çok yaşandığı ve sanayi alanı olan Marmara Bölgesi’nde büyük bir eksiği giderecek.

Sağlıkta en yüksek harcamayı İstanbul yaptı

SGK’nın ilaç, tedavi ve diğer giderler için yapacağı sağlık harcamasının bu yıl için 28 milyon TL’ye yaklaşması bekleniyor. Geçen yıl sağlık kuruluşlarına 214 milyon müracaat yapıldı; tedavi harcama tutarı ise 13 milyar TL olarak kaydedildi.

İlk afiliyasyon protokolü imzalandı

Sağlık Bakanlığı ile Sakarya Üniversitesi arasında eğitim ve uygulama amaçlı iş birliği protokolü imzalandı. Hastanede görevlendirilen üniversite öğretim elemanları, hastanenin poliklinik, laboratuvar, yataklı servis ve ameliyathane hizmetlerinde uzmanlık alanına uygun görev ve sorumluluk üstlenecek. Acil tıp hizmetleri 24 saat süre ile kesintisiz olarak hastane kadrosunda bulunan veya hastanede görevlendirilen (öğretim elemanı, uzman, asistan, pratisyen) tıp doktorları ile Bakanlığın ilgili personeli tarafından verileceği belirtilen protokolde hastanedeki eğitim kliniklerine doğrudan asistan alınmasına izin veriliyor.

Eczaneler ilaç firmalarına isyan etti

İlaç firmalarını boykot kararı alan eczacılar, ticari iskonto oranları yüzde 7’ye çıkana ve vadelerde düzeltme yapılana kadar söz konusu firmaların ilaçları yerine muadillerini satacak.

TUS’ta Bakanlık hastaneleri tercih edildi

ÖSYM’nin açıkladığı verilere göre, en yüksek puanla bir uzmanlık programına yerleştirilen öğrenci, 75.343 puan alarak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalına atandı. TUS’ta diğer adaylardan fazla puan alarak ilk 10’a giren araştırma görevlileri, ağırlıklı olarak döner sermaye payları üniversite hastanelerinden yüksek olan Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerini tercih etti.

Tıpta uzmanlık süreleri kısaldı

Tıpta Uzmanlık Eğitim Yönetmeliği ile birlikte eğitim süreleri kısaltıldı. Dört yıla indirilen çocuk sağlığı ve hastalıkları, iç hastalıkları, kardiyoloji uzmanlıkları, süresi kısaltılan ana dallardan sadece üçü. Ana dal ve yan dal toplam eğitim süresi 7 yıl olacak. Yönetmelik, yeni yan dalları da beraberinde getirdi. Diş hekimliği ise 6 dalda uzmanlık eğitimi verecek.

Öğretim üyesi rotasyonuna iptal

Danıştay, YÖK'ün öğretim üyelerine rotasyon uygulamasının yürütmesini durdurdu. Danıştay, görevlendirmelerde “rıza” unsurunun önemine dikkat çekti. YÖK’ün üniversitelerin tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin zorunlu olarak rotasyona gönderilmesi kararı, Danıştay tarafından durduruldu. TTB tarafından 26 Şubat 2009 tarihli YÖK kararına karşı açılan davada, Danıştay 8. Dairesi, görevlendirmelerde öğretim üyelerinin rızasının alınması gerektiğini vurguladı.

Performans sistemi dürüst çalışmaya ters

TTB Etik Kurulu tarafından yaklaşık 1.500 hekim üzerinde yapılan bir anket, hekimlerin performans sistemine nasıl baktığını tespit etti. Anket, performansa dayalı döner sermaye uygulamasının dürüst çalışmayı yüzde 97 oranında olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Hekimler, performans sistemiyle birlikte etik olmayan uygulamaların arttığını, hastaya ve eğitime ayrılan sürelerin azaldığını ifade etti.

Katılım payı yeniden yükselecek

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Dr. Sami Türkoğlu, hasta katılım payı konusunda yeni bir kanuni düzenlemeyle yetki alacaklarını ve gerekirse katılım payını yeniden yükselteceklerini söyledi.

Türkiye'nin 3. özel diş hastanesi Bursa'da açıldı

Türkiye'nin üçüncü, Bursa'nın ise ilk özel ve tam teşekküllü diş hastanesi Dentatürk, Nilüfer ilçesinde hizmete girdi. Dentatürk Medikal Direktörü Prof. Dr. Taner Okşan, SGK'lı hastaların hastaneden faydalanıp faydalanamayacağıyla ilgili bir soruya ise "Diş ile ilgili SGK'nın özel hastanelerle yaptığı bir anlaşma yok. Ağız ve diş sağlığı branş listesinde yer almıyor” dedi. Dentatürk Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Oktay ise SGK ile anlaşma olmadığı için bu sorunu ara çözümler üreterek aşmaya çalıştıklarını söyledi.

“40 yataklı da olsa tıp fakültesini açacağız”

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, 2009 yılı sonuna kadar tıp fakültesi hastanesini 40 yataklı olsa dahi hizmete sokmayı hedeflediklerini bildirdi. Öztürk, "Burada bizim tıp fakültesi konusunda, bu şehire, bu şehrin insanlarına gerçekten kaliteli sağlık hizmeti verme hususunda samimi gayret içerisinde olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz" dedi.

İl Sağlık Müdürü de aile hekimi olmak istiyor

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, aile hekimi olarak çalışmak istediğini belirterek Sağlık Bakanlığına talepte bulunduğunu söyledi. Yirmi dört yıllık meslek hayatında 20 yıl hekim olarak çalıştığını ve son 4 yıldır da Sağlık Müdürlüğü görevini yürüttüğünü belirten Ali Taşçı, “Aile hekimi olarak çalışmak 20 yıllık hayalimdi, bu hayalimi gerçekleştirmek için talepte bulundum” dedi.

Tam gün alt komisyonda

Tam gün yasa tasarısı TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşüldü. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın tasarıyı değerlendirdiği görüşmelere sivil toplum örgütleri de katıldı. Akdağ, bir hekimin aldığı toplam ücretin yarısına yakın kısmının artık güvenceli olarak kendisine verilebileceğini belirterek, bunun emekliliğe yansıtılabilmesi için gayret göstereceğini söyledi.

Tıp eğitimi kapatmasına durdurma

Danıştay, tıp eğitimi ana bilim dallarının kapatılmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurdu. Danıştay 8. Dairesi, tıp fakültelerinin bünyesinde bulunan tıp eğitimi ana bilim dallarının kapatılarak sağlık bilimleri enstitüsü bünyesinde tıp eğitimi ana bilim dalı kurulmasına; tıp eğitimi ve bilişimi ana bilim dalının birlikte kurulduğu tıp fakültelerinden biyoistatistik ana bilim dalı bulunanlarda biyoistatistik ve tıp bilişimi ana bilim dallarının birleştirilmesine ilişkin YÖK kararının yürütmesini durdurdu.

İstanbul İl Sağlık Müdürü istifa etti

İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar görevinden ayrıldı. Bakar, düzenlediği basın toplantısında, “Konuşmamı kimse yasaklayamaz, her zaman için doğruyu söyleyeceğim. Ben kurşun asker değilim ki... Neden fikrimi söylemeyeceğim, neden muhalefet etmeyeceğim? Birileri sadece tek başına verdikleri kararların mı doğru olmasını bekliyorlar?” diye konuştu. İl Sağlık Müdürlüğüne Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu atandı.

Bakanlık planlama kararlarını açıkladı

Sağlık Bakanlığı Planlama ve İstihdam Komisyonu kararları açıklandı. Özelde “part-time” çalışan ve başka yerde çalışmayan tabip, kısmi zamanlı çalıştığı bu yerde tam zamanlı çalışabilecek. Emekli hekimler, istifa eden hekimler, sadece muayenehanesinde/poliklinikte çalışanlar ve özel hastanede kadrolu çalışmayan tabipler ile diş hekimi ve diğer sağlık çalışanları planlamaya dahil edilmeyecek.

temmuz.jpg

Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği yayınlandı

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği 18 Temmuz 2009 Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. “Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği”nin Resmi Gazete’de yayımlanması ile daha önce uzmanlık eğitimini düzenleyen 19 Haziran 2002 tarihli “Tıpta Uzmanlık Tüzüğü” ile bu Tüzüğün geçici 4. maddesi uyarınca yürürlükte bulunan “Tababet Uzmanlık Yönetmeliği” hükümleri yürürlükten kalktı. Yönetmeliğe en büyük tepki Türk Dişhekimleri Birliğinden geldi. İki dalda uzmanlık sözü verilmesine rağmen 6 dalda uzmanlık ihdas edilmesi diş hekimlerinde hayal kırıklığı yarattı.

Sevk zinciri ertelendi

SGK, Sağlık Bakanlığının uyarılarını dikkate alarak aile hekimliğine geçilen illerde sevk zinciri uygulamasını erteleme kararı aldı.

agustos.jpg

Domuz gribi aşısı ilk kez insan üzerinde denendi

İsviçreli ilaç üreticisi Novartis, domuz gribi aşısını ilk kez bir insan üzerinde denediklerini açıkladı. Novartis'in sözcüsü Eric Althoff, Britanya'da bir kişinin, yaklaşık 10 gün önce firmanın geliştirdiği domuz gribi aşısının yapıldığı ilk insan olduğunu söyledi. Aşının bir yıllık deneme süresince Britanya, Almanya ve ABD'de yaklaşık 6 bin kişiye yapılması öngörülüyor. Althoff, aşının, deneme süresi bitmeden önce piyasaya sunulabileceğini sözlerine ekledi.

Özel sektör global bütçeyle batacak

Global bütçe uygulaması sonucu 400-500 kuruluşun batacağını öngören özel sağlık sektörü, bugünkü kazancına göre kuruluşların neredeyse yüzde 40-50 oranında gelir kaybına uğrayacağını düşünüyor.

Hasta borcu yüzünden dönerler haczedildi

Batman Bölge Devlet Hastanesi, alım yaptığı esnafa ödeme yapmadığı için 6 iş yeri tarafından icraya verildi. İcra sonucu aralarında doktorların da bulunduğu 60 sağlık personelinin döner sermayelerine haciz geldi. Döner sermayelerine haciz konulan sağlık çalışanları iş yavaşlatma eylemi yaptı.

eylul.jpg

Kriz aile hekimliğini de vurdu

Elli dokuz ile yayılması beklenen aile hekimliği uygulaması Sağlık Bakanlığının tasarruf tedbirleri arasına girdi. Pratisyen hekimlere göre daha yüksek ücret alan aile hekimleri için bütçeye uygun bir meblağ konulması gerekiyor. Fakat bu yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bütçe tasarruf tedbirleri devreye girdi. Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde Bakanlık, bu yıl uygulamanın 40 ilde kalmasına karar verdi.

Global bütçede uzlaşma yok

Hükümetle özel sağlık sektörü arasında tartışılan global bütçe görüşmeleri sonuç vermedi. Hükümetin belirlediği bütçe rakamı üzerinde uzlaşma sağlanmadı ve sektör talepleri kabul edilmedi.

Bakanlığın global bütçesi belli oldu

Global bütçe çalışmalarını sürdüren Hükümet, Sağlık Bakanlığının 2010 yılı bütçesini 12 milyar 700 milyon TL olarak belirledi. Özel sağlık ve ilaç sektörü bütçeleri henüz netleşmedi. Ekonomik kriz nedeniyle diş hekimleri muayenehanelerinden hizmet alınamayacak.

Bakan domuz gribi konusunda uyardı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribinin önümüzdeki aylarda bütün dünyada çok hızlı bir şekilde yayılacağını belirterek, “Burada önemli olan kendi ülkemiz açısından bu yayılmayı yavaşlatmak, riskli gruplarını iyi korumak, onları aşılamaktır. Çok insan hastalanacaktır, buna hazırlıklı olalım” dedi.

İlaç harcaması çok arttı

Kamu sağlık harcaması, son 9 yıllık dönemde yüzde 40 oranında arttı. Sağlık harcamaları aynı süreçte eğitim harcamalarının üzerine geçti; sosyal güvenlik ve korumadan sonra ikinci büyük harcama alanı haline geldi. OECD ülkeleri içinde de ilaç harcaması en fazla artan ülke, Türkiye oldu.

Diş için özele sevk yapılmayacak

Maliye Bakanlığı, diş tedavisi için özel sağlık kuruluşları ve serbest diş hekimlerine sevki yürürlükten kaldırdı. Uygulama 17 Temmuz 2009’dan itibaren geçerli olacak.

Diş tedavisinde örnek karar

Emekli Tuncel Değirmenci, sevkle gittiği özel muayenehanede yapılan diş tedavi bedellerinin SUT üzerinden ödenmesi üzerine açtığı davayı kazandı.

Diş hekimlerinde büyük hayal kırıklığı

Diş hekimleri, SGK ile hizmet anlaşması yapılamamasına neden olarak siyasi aktör değişikliğini gösterdi. TDB, karardan geri adım atılmasının tasarruf tedbirleriyle, bütçeyle ilgili olmadığını açıkladı. Diş hekimleri odaları protesto gösterileri düzenledi. Forumlarda da TDB yönetimi istifaya çağırıldı.

Katılım payları arttırıldı

Resmi Gazete'de yayımlanan Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ'e göre, kapsama dahil kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ayakta tedavilerine ilişkin hekim ve diş hekimi muayenelerinden birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 TL, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 TL, özel sağlık kurumlarında 15 TL katılım payı alınacak. Özel sağlık sektörü söz konusu rakamı mahkemeye taşıyacağını açıkladı.

TEB: “İlaç indirimine tahammülümüz yok”

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, eczacıların yaşamlarını sürdürebilmek için daha fazla ilaç fiyat indirimine tahammülü olmadığını bildirdi.

ekim.jpg

Özel sektör sözleşme yenilemeyecek

Özel sağlık kuruluşlarında muayene katılım payının 15 TL’ye yükseltilmesi sektörde yoğun tepkilere neden oldu. Özel sağlık kuruluşlarının SGK ile sözleşmelerini yenilememesi gündemde. OHSAD, özel hastanelerin ve tıp merkezlerinin bu talebini değerlendirecek ve eylem planı belirleyecek.

Uzmanlık Yönetmeliği mahkemeye taşındı

Türk Tabipleri Birliği, temmuz ayında yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin iptalini istedi.

Tam günle gelecek döner hayal ürünü

TTB, tam gün yasa tasarısının mevcut döner sermaye ödemelerinde artış yapmadığını bildirdi. Hekimlerin 7 gün 24 saat çalışsa bile Bakanlığın açıkladığı rakamlara ulaşamayacağını vurgulayan TTB, günde 14.5 saat çalışılması durumunda mesai dışı döner sermaye ek ödeme tavan miktarının alınabileceğini kaydetti.

Özel sektör SGK ile yollarını ayıracak

OHSAD çatısı altında bir araya gelen 19 dernek, SGK ile yollarını ayırma kararı aldı. Muayene katılım payı, fark ücreti, SUT fiyatları gibi konularda talepleri karşılanmayan özel sağlık sektörü temsilcileri çözümü ocak ayından itibaren SGK ile sözleşme yapmamakta buldu. Toplantıda konuşan OHSAD Başkanı Reşat Bahat, “Böyle giderse SGK ile sözleşmeleri ocak ayından itibaren sürdürmemiz imkânsız hale gelecek” dedi.

Diş hekimlerinden sevk davası

Kayseri Dişhekimleri Odası, diş tedavisi için özel sektöre ve özel muayenehanelere sevki engelleyen bazı düzenlemelerin iptali istemiyle Kayseri Bölge İdare Mahkemesinde dava açtı.

SGK yanlışın başından döndü

SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde “eş değer” ilaç uygulamasını etken maddeye göre değil endikasyona göre düzenleyen, antihipertansif bir ilaç grubunu da dahiliyecilerin yazmasını önleyen bir Tebliğ yayınladı. Tebliğ’deki değişikliklere eczacılar ve hekimlerden büyük tepki gelince hatadan dönülerek uygulamanın ertelendiği duyuruldu.

kasim.jpg

Hastane sınıflaması 2010’da hazır

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin puanlandırılma işlemini tamamladıktan sonra hastaneleri sınıflandıracak. 2010 yılından itibaren de her hastane kendi sınıfına göre, hastalarından ilave ücret alacak. Bakanlıkça hazırlanan ajandada, sınıflı hastane sisteminin uygulamada olduğu ülke örnekleri verildi.

Katılım payı mahkemeye gitti

Maliye Bakanlığı ve SGK tarafından yürürlüğe konulan Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ’in iptali için, TEB yargıya gitti.

Eczacılardan tasarruf tedbirlerine ret

TEB, sağlıkta tasarruf tedbirlerinin sorumlusu olmadıklarını, dolayısıyla bunun bedelini ödemeyeceklerini bildirdi. Birlikten yapılan açıklamada, eczacıların kâr oranlarının yükseltilmesi talep edildi.

SGK hekimlerle de sözleşme imzalayacak

SGK bundan sonra özel sağlık kuruluşlarının yanı sıra burada çalışan hekimlerle masaya oturacak ve sözleşme imzalayacak. Sağlık tesisi kadar hekimin de sorumluluk sahibi olduğunu vurgulayan Kurum, ilk planda olmasa da, kamuda çalışan hekimlerle de sözleşme yapacak. SGK, bir aya kadar SUT fiyatlarının da arttırılacağını açıkladı.

Domuz gribiyle hekimlerin iş yükü arttı

Türkiye'de domuz gribi (H1N1) nedeniyle ölümlerin artması sonucu bazı branşlarda hekimlere ek mesai uygulaması başladı.

Diş hekimleri Hükümeti protesto etti

TDB, hizmet alımından geri dönen Hükümeti protesto etti. Birlik, sözünde durmayan Sağlık Bakanlığı önüne siyah çelenk bıraktı.

Sağlık personeli aşılandı

H1N1 virüsüne yönelik aşılama çalışmalarına sağlık personellerinden başlandı. İllere geçen hafta başında gönderilen aşılardan öncelikli olarak sağlık müdürleri ve başhekimler medya önünde aşılanırken, Sağlık Bakanı da aşı yaptırdı.

İlaç iskontosuna erteleme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilaçların iskonto oranlarının değiştirileceğine ilişkin protokolün süresinin 4 Aralık 2009'a uzatıldığını bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ilaç tebliğine ilişkin yapılan açıklamada, Orta Vadeli Program kapsamında 18 Eylül 2009 tarihinde bir tebliğ yayımlanarak, sağlık alanında yapılması planlanan tasarrufların belirlendiğinin ve bazı ilaçlardaki iskonto oranlarında değişiklik yapılacağının duyurulduğu anımsatıldı.

Sağlık çalışanlarının yarısı aşı yaptırmayı düşünmüyor

Türk Sağlık-Sen'in, sağlıkçıların domuz gribi aşısına yaklaşımlarını belirlemek amacıyla yaptığı ankete göre, domuz gribi aşısı yaptırmayı düşünmeyenlerin yarısı, aşıdan tedirginlik duyduğu için yaptırmıyor.

Gazi’den alternatif performans sistemi

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 1 Eylül 2009 tarihinden itibaren kendi geliştirdikleri performans sistemini uygulamaya başladı. Sanal olarak işlemeye başlanan sistemin ilk ödemelerinin Aralık ya da Ocak ayında yapılacağı duyuruldu.

SGK’dan özellere not

Özel hastaneler için sınıflandırma kriterleri ve puanlama formülasyonu belirlendi. Hastanelerin puanları, alabilecekleri ilave ücretlerin belirlenmesine dayanak oluşturacak. 15 Aralık’a kadar Komisyona iletilecek hastane verileri sonucunda verilecek puanlar ocak ayından itibaren de kamuoyuna deklare edilecek.

Önlem yoksa eczaneler de yok

TEB Genel Sekreteri Özgür Özel, 4 Aralık’tan itibaren bazı ilaçların fiyatlarında indirim yapılması kararıyla ilgili olarak, ''Aralık ayının 4'ündeki süreçle ilgili acil önlemler alınmazsa 2010 yılının ilk altı ayında 3 bin eczane, 2010 yılının sonlarına doğru da 7 bin civarında eczane kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmış olacak'' dedi.

aralik.jpg

Eczacılar kepenk kapattı

Hükümet, ilaç sektörüyle anlaştı. Orijinal ve jenerik ürün fiyatının referans ülke fiyatının en fazla yüzde 66’sı kadar olması kabul edildi. Türkiye’de jeneriği olmayan orijinal ürünlerin fiyatlarında da yüzde 12 ek indirim yapıldı. Fiyat indirimiyle ilaç sanayine örtülü zam yapıldığını öne süren eczacılar ise yurt genelinde kepenk kapattı; 18 bin 650 eczane eyleme destek verdi. TEB Başkanı Erdoğan Çolak, yeniden Başkan seçildi. Çolak, Genel Kurul öncesi “Sorunun çözümü konusunda ne türlü refleks gerekiyorsa bundan geri adım atılmayacak. Eczane kapatmanın doğru bir yaklaşım olmadığını biliyoruz. Ama sonuçta derdimizi bir şekilde anlatmak zorundayız. Eczane kapatmak bir çareyse bu çareyi uygulamaktan geri kalmayacağız” diyerek yeni eylemlerin sinyalini verdi.

Aile hekimlerine uyarı

Aile hekimliğine yeni başlayan Bursa’da, aile hekimleri reçeteleri yazarken kanuna uymaları konusunda uyarıldı.

Sağlık personelinin izinleri iptal

Türkiye genelinde can kayıplarına sebep olan grip vakalarına karşı sağlık çalışanları alarma geçirildi. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, grip vakaları sebebiyle tüm personelin yıllık izinlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Marmara Tıp performansa geçiyor

Sağlık Bakanlığının yaptırdığı hastaneye geçici süreliğine yerleşmek isteyen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Bakanlık hastanelerinde uygulanan performans sistemi geçerli olacak.

Fark ücreti yüzde 70’e yükseldi

Vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70’ine kadar ilave ücret alabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, özel hastanelerin serbest katkı payı almasını istemediklerini belirterek, "Oluşturulacak 5 grupta hizmetin derecesine göre yüzde 30 ile yüzde 70 arasında fark alınacak" dedi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap