Sumeye

Alın Yazısı Deyişir mi?

Önerilen İletiler

İnsanın alın yazısı önceden mi çizilmiş? İnsan alın yazısını belirleyebilir ya da değiştirebilir mi? İnsan hayatında rastlantıların rolü nedir?

Hayat rastlantı olmaz

İnsanın kaderi önceden bellidir. Burada üzerinde durulması ve açıklanması gereken şu: Evet kader belli ama biz kaderimizin nasıl yazıldığını bilmiyoruz.

İnsanların en çok takıldığı nokta bu. İnsanın kaderinin önceden belli olması bizi herhangi bir şeyi yapmaya veya yapmamaya zorlamıyor.

Allah, o sonsuz ilmiyle iradesiyle yarattığı ve yaratacağı bütün varlıkları bilir. İnsanları da bilir. Hangi tarihte nasıl bir insan yaratacak? İnsanlara verdiği akıl ve iradeyi onlar hangi yönde kullanacaklar? Bunu bilir ve bunu tespit eder. Kader dediğimiz budur.

Kader ile ilgili en önemli husus şudur: İnsanların davranışları, hareketleri, fiileri ikiye ayrılıyor. Eski tabirle ihtiyari ve gayrı ihtiyarı fiiller.

Yani bizim aklımız, irademiz, isteğimiz ve gücümüzün dahilinde olan fiiller ve bizim irademizi aşan fiiller.

Kadere bu açıdan bakmak lazım. Biz hür bir varlığız. Allah insanı yaratmış, akıl ve irade vermiş, insanı serbest bırakmış, birtakım emir ve yasaklar vermiş. Biz inançlılar olarak, Allah’ın bizim için çizdiği bu hudutlar çerçevesinde hareket etmek zorundayız. Gücümüz yettiğince Allah’ın emirlerini yerine getireceğiz, yasaklarından kaçınacağız. Sorumluluk tamamiyle insanlara ait. Bizim görevimiz bu. Bana göre tesadüf diye bir şey yok. Hiçbir şey rasgele değil. Her şey Allah’ın ilahi planı çerçevesinde cereyan ediyor.

PROF. DR. MEHMET BULUT / Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sayın sümeyye

Kader konusu önemli ve ayrıntılı düşünülmesi gerekir....aslında kader konusunun açılımı çok karışık ve uzundur....emeğine sağlık....teşekkürler....

Her şey Allah’ın ilahi planı çerçevesinde cereyan ediyor.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Anne Rahmine Düşmeden Belli Olurmuş İnsanın Kaderi...

Bazı Yaşananlar Kaçıınılmaz Ama Benim Düşüncem Yolumuzu Kendimiz Seçiyoruz...

Yani İki Yol Oluyor Seçim Bize Kalıyor Yanii Ya Doğru Olanı Ya da Yanlış Olanı Seçeceğiz...

Ve Bu Düşüncemden Dolayı Hep Şöyle Dua Ederim Rabbim Bana Doğru Olan Yolu Göster...

Teşekkürler Ablacım Paylaşım İçin...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Tesadüf diye bişey yok yaşadığımız herşey kader çizelgesidir hepsi alın yazısı buda sadece yazanda deyiştirecek olanda allahtır kimse kimsenin kaderrini deyiştiremez eyer deyiştirme imkanım olsaydı kaderimi istemezdim amaki yapacak bişey yok verdiyi nimeetlere şükredip verdiyi şerlere dertlerede hamdedip bu kaderi yaşamaya mecburuz hiç bir şeyi kendimiz deyiştiremeyiz tek dileyimiz yüce rabimden doğru yoldan ayırmasın verdiyi emirleri herzaman tuta bilmeyi nasip etsin kaderimizi mutluluğa güzeliye çevirsin yüce rabim

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest ELWAN

bunu bilmek okadar zorki kendimiz çiziyoruz kadermi.

ewt ALLAH insanlara akıl vermiş ama hiç kimse hasta olucam diye yol çizmez.

ya şans yada kader ne denirse yaşadıklarımız ne olursa olsun.

sabretmeyi şükretmeyi bilmemiz gerek.

paylaşım için tşkler.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kader alın yazısı evet allah bizleri yarattı akıl fikir verdi birde doğru yol verdi birde yanlış yol şimdi aklı olan insan yalnış yoldan giderse kader midir? kaderimiz yazılmıştır yön vermekze bizlerin elindedir. Herkez kaderini yaşar derler , hastalanırız kader deriz, bir yerden düşeriz kader deriz ama düşerken bastımzı yerın kötü yada çürük oldunu bile bile basarız düşer kader deriz. O zaman genelevinde çalısan insanlarında kaderi o işi yapmak değilmi neden o zaman hiç kimse genelevde çalısan insanları istemez, onların kaderide o değilmidir. İşte bu örneklere dayanarak söylüyorum Alın yazımız her sene kadir gecesinde yazılır ama yön vermek bizim elimizdedir. Bile bile kötüye evet diyorsak o kötü olanı yapıyorsak bu bizim sucumuz kaderimiz değil.Kaderimiz yazılır ama yön verende bizlerdiriz.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kader; vardır inanıyorum ama kader dediğimiz bizim hayatta yaşadıklarımızı Kendi aklımız ile yön vererek yaşadığımız hayatın önceden ALLAH katında yazılmasıdır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kaderde Ne Varsa Yaşanılır Kaderimiz biz Doğarken Alnımıza Yazılmış Ancak İlmi Bilgisi Olan Alimler Daha İyi Bilir de Benim kaatime Göre Kaderimizde Bazen Deşiklik Olur Örneğin Güzel Birşey Yaptığında Birine Yardım Ettiğinde Muhtaç Olan Birine Verdiğin Sadaka Yardım İle Önünde Bir Kaza Veya Bela Vardır Allah Tarafından Bu Başına GelmeyeBilir belki Yardım Ettiğin Kişinin Sana Yaptığı Dua İle Belkide Allahın Seni Affetmesiyle Yaptığın İyilik Karşılığında Sana Bir Ödül Olur

BU GÜZEL PYLŞIM İÇİN TŞKLER NEZİHE ABLAM

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap