k@lpsizim_85

Engellileri Üretime Kazandıran Merkez İlgi Bekliyor

Önerilen İletiler

Engellileri Üretime Kazandıran Merkez İlgi Bekliyor

Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Sanayi Odası iş birliğiyle açılan ve AB fonları tarafından desteklenen Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, Kocaeli'nde yaşayan engelli vatandaşların umut kapısı oldu ancak ilgisizlik nedeniyle üretim birimlerinin birer birer kapanması hayal kırıklığına yol açtı.

Kocaeli merkeze bağlı Karaabdülbaki'de yaşayan ve bir süre önce burada hayatını kaybeden Beatrice Brunninger tarafından bağışlanan 72 dönüm arazi üzerine kurulan merkez, 5 yılda tamamlandı. Toplam maliyeti 3 milyon euro olan projenin 1 milyon 305 bin eurosu AB fonlarından, geri kalan kısmı ise proje ortakları tarafından karşılandı.

İlk etapta tamamı engellilerden oluşan 230 kişinin istihdam edildiği üretim merkezinde tekstil, mantar, sera, tavşan üretim merkezi, mozaik, fason ünitesi, gıda işleme ünitesi ve meyvelik yer alıyordu. Ancak ilgisizlik sebebiyle merkezdeki çalışan sayısı 70 kişiye kadar düştü. Tavşan üretim merkezi, mozaik ve bazı seracalık bölümleri ekonomik olarak girdi sağlamayınca kapandı.

Merkezde bilhassa tekstil merkezinde fason üretim bölümü tam kapasite olarak çalışıyor. Çalışanların yüzde 85'ini engelliler teşkil ederken, merkez Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Sanayi Odası'nın katkıları ile ayakta durmaya çalışıyor.

Tesis Müdürü Hüsnü Bayraktar, "Herhangi bir mesleği olmayan engellilere meslek edindirmek için danışmanlık hizmeti vermeyi hedefliyoruz. Mesleği olan engellilerin üretim sürecine katılmaları için gerekli mekanları oluşturmak ve buralarda çalışmalarını temin etmek hedeflerimiz arasında. Kocaeli'ndeki engelli çocuklarla ilgili kurumlarla bağlantıların sürekli hale getirilerek bu kurumlardan hizmet görmüş çocukların yetişkinlik dönemlerinde Engelliler Üretim Merkezi'ne katılmalarını sağlıyoruz. Engellilere ürettikleri mallara pazar bulmaları için yardımcı oluyor, onlara pazarlama eğitimi veriyoruz" dedi.

"PROJE BAŞARILI OLURSA BİRÇOK BÖLGEDE UYGULANACAK"

Bayraktar, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nin engellilere uygun çalışma şartları sağladığını belirterek, "Büyükşehir Belediyesi'nin bize tahsis ettiği üç otobüsle çalışanları evlerinden alıyoruz. Çalışacakları mekanlar onların engellerine göre tasarlandı. Gönül isterdi ki çok daha fazla katkı sunalım ancak elimizdeki imkanlar bu kadar. Engelli işçilere asgari ücret üzerinden ödeme yapıyoruz. Burada toplumdan dışlanmak yerine, topluma katkı sunan fertler haline geliyorlar. Bu da onları oldukça mutlu ediyor. İlk günlerde 230 engelli ile işe başlandı. Bu arkadaşlarımızdan bazıları işlerinde usta olunca daha iyi şartlarda başka yerlere geçti. Ancak bazıları da kapanan bölümlerle birlikte işten ayrılmak zorunda kaldı. Merkezde çalışan engellilerin psikolojik olarak desteğe ihtiyacı var ancak psikolog istihdam edecek imkanımız yok. Çalışma Bakanlığı, iş yerlerine yüzde 3 engelli çalıştırma mecburiyeti getirdi. Fakat birçok kuruluş kesilen cezayı ödemekle bunu geçiştiriyor. Bu cezalar İş-Kur tarafından tahsil ediliyor. İş-Kur toplanan bu paraları engellilerin meslek sahibi olması için açılan kurslarda kullanılıyor. Halbuki sanayi kuruluşları zorunlu engelli kadrosu için ceza ödemek yerine, bu kadroları bize yönlendirse hem biz daha fazla engelli istihdam ederiz hem onlar bu cezaları ödemez. Bu proje eğer burada başarılı olursa Türkiye'nin pek çok bölgesinde uygulanacak. Ancak proje ortaklarımız dışında pek bir destek göremiyoruz" dedi.

Tesiste çalışan engelliler ise tekrar hayata tutunduklarını, aile bütçelerine katkı sağladıkları için mutlu olduklarını ifade etti. Haber Fx

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

bu konuda belediyenin biraz daha aktif olması gerekiyor sanırım yeterli duyurunun yapılmamış olmasından kaynaklanıyordur böyle projelerde tanıtım çok önemli oluyor gerçektende.paylaşımınız için teşekkürler

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

proje çok güzelde engellilerin çoğu dışarıya çıkamıyor çevresel sorunlardan dolayı ilk önce şu alt yapıyı çözsünler.herkes açılsın sokaklara rahat dolaşabilsin.

süper tesisi yapıpta oraya insanları getiremedikten sonra fazla anlamı kalmıyor.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap