zeynepkrtas

Doğru Söz Yemin İstemez...

Önerilen İletiler

DOĞRU SÖZ YEMİN İSTEMEZ

“Doğru söz yemin istemez” Arap atasözü olan bu söz gündelik yaşam etiketimizde iki de bir karşımıza çıkmasından dolayı artık insanlar arasında devamlı kullanılır bir hal almış.

Hatta en ufak meselemizde bile çevremizde bulunanlara güvenmez ‘yemin et’ diye baskı kurarız. Eğer yemin etmez ise onun söylediği söze ve gözümüzdeki itibarı düşer hatta küseriz ve hemen o kişi hakkında hüküm giydirir onun hakkında yorum bile yapmaya başlarız…

Yemin, günlük dildeki manasıyla bir sözün doğruluğunu ispatlamak üzere çok gerekli hallerde başvurulan bir ahit olarak adlandırılır. İnsanlar yalan söylemedikleri zaman yemine ihtiyaç kalmaz. Bu bakımdan İslâmi törelerde yemin hoş karşılanmaz.

Yemini genelde toplumsal ve bireysel olarak yalan olarak isimlendirdiğimiz ve düşündüğümüz sözcüğün doğruluğuna kişileri veya topluluğu inandırmak için kullanırız.

Yemin, bir nevi güvenin karşılığıdır. İnsani yapımızdan dolayı bir kişiyi değerlendirirken kişinin güvenilir olduğu kanısına varmak için genelde sadece bir tek kavram ile değil daha çok kişi ile yapmış olduğumuz diyaloglar ve geçmiş hayatımızdaki doğruluğu ve bize karşı tutunduğu tavırlar çerçevesinde ele alırız. Ve bunları kaynak göstererek karşımızdakine tavrımızı ve rengimizi belli ederiz.

Doğru sözün doğruluğundan şüphe edemiyecek tek kişi sözü söyleyen kişidir. Eğer kişi söylediği sözün inanılmama kaygısı taşıdığını hissederse yemin gibi kişiyi inandırmak için bazı sözler söyler. İnsanlar sözleriyle ciddiye alınırlar. Yemin edilerek sözün ciddiyet kazanması mümkün değildir.

İş yemine gelmişse doğrular kuşku uyandırır…

Ersin TOY...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest ELWAN

HER YEMİN EDEN DOĞRUYU SÖLEMEZ.

BU BAZI İNSANLARDA ALIŞKANLIK HALE GELMİŞ.

ELBETTE DOĞRU SÖZE YEMİN GEREKMEZ.

HELEKİ KARŞINDAKİ KİŞİYİ TANIYORSAN.

BANA GÖRE ÇOK YEMİN ETMEKTE DOĞRU BİŞİ DEĞİL.

ÇÜNKÜ NASILSA BİRGÜN GERÇEK ORTAYA ÇIKAR.

GÜZEL PAYLAŞIMDI CANIM..

ELİNE EMEĞİNE SAĞLIK.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sayın zeynepkrtas

Güzeldi....emeğine sağlık....teşekkürler.....

Yemin oyuncak değildir.....hesap günü unutulmasın.....

Dürüst olan mert olur.....dürüst olan krallara çıplaksın diyebilendir....dürüst olan Allahın doğru ve yanlışlarını bilir.....dürüst olan Allahın hesap gününden korkar....

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap