CEMRE

Türkiye'de Bir İlk

Önerilen İletiler

Kanserli mesanesinden kurtulan 41 yaşındaki hastaya, yeni bir mesane oluşturuldu.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ilk gerçekleşti. Tamamen kapalı yöntemle, kanserli mesanesinden kurtulan 41 yaşındaki hastaya, yeni bir mesane oluşturuldu.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir süredir kullanılmakta olan Da Vinci ile bir ilk daha gerçekleşti. İsveç Karolinska Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Hocası olan Prof. Peter Wiklund robotik cerrahiyi kullanarak açık ameliyata gerek kalmadan küçük birkaç delikten mesane kanseri ameliyatı yaptı. Türkiye'nin değişik hastanelerinden yaklaşık 20 ürolog bu ameliyatı izledi.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. Derya Balbay, Da Vinci ile Türkiye'de şimdiye kadar 5 mesane kanseri ameliyatı yapıldığını, bunların hepsinde belli bir aşamadan sonra açık ameliyata dönüldüğüne dikkat çekti. Balbay, "Yani, önce mesane ve prostat robotla çıkartılıyor, daha sonra açık ameliyata geçilerek bağırsaklardan bir parça ayırıp yeni mesane yapımında kullanılıyor." dedi. Balbay, Prof. Dr. Wiklund'un ise tüm bu safhaları açık ameliyata gerek kalmadan vücut içinden yaptığını vurguladı.

Verilen bilgiye göre, operasyon açık ameliyatla yapıldığında hastanın karnından yaklaşık 30 santimetre kesi açılıyor. Önce mesane ve prostat çıkartılıyor, sonra da bağırsak kısmı yapılıyor. Prof. Dr. Willund'un yaptığı ameliyatta ise tüm bu işlemler robotla sadece 1 santimetrelik çok küçük birkaç delikten gerçekleşiyor. Bu operasyon, hastanın daha çabuk iyileşmesi ve kanama riskinin azalması noktasında da olumlu sonuçlar veriyor

  KAYNAK

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest ELWAN

böyle güzell haberler duydukça umutlarda büyüyor.

verdiğin bilgi için tşkler cemre.

paylaşım için tşkler.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap