Sumeye

SGK, Eczanelerle Ayrı Ayrı Masaya Oturuyor

Önerilen İletiler

SGK, eczanelerle ayrı ayrı masaya oturuyor 63281.jpg 18 Aralık 2009 SGK, vatandaşı ilaçsız bırakmamak için eczanelerle yapacağı tek tek sözleşmeyi tamamladı. Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) devre dışı kaldığı sözleşmede eczacılar lehine 6 iyileştirme yaptı.Eczacı çatı örgütünü anlaşmada tek yetkili kılan 45 maddenin üstü çizildi. Sözleşmede eczacılara yönelik en önemli düzenleme avans ödeme kolaylığında oldu. Daha önce 60 gün içinde yüzde 75'i ödenen incelemedeki eczane faturalarının bundan böyle yüzde 90'ı ödenecek. Bir eczane 100 bin liralık ilaç faturası verdiyse eskiden 75 bin lirasını 60 gün içinde alırken artık 90 bin lirasını alacak. İlaç kupürü yerine kutunun herhangi bir yerini kupür diye SGK'ya teslim eden eczanelere verilen 6 aylık sözleşme fesih süresi ise 4 aya indirildi.

'Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Serbest Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Sözleşme' başlığındaki metne CİHAN ulaştı. 16 Ocak 2009'dan sonra eczanelerle tek tek yapılması planlanan sözleşmede TEB'in yer aldığı bütün düzenlemelerin üzeri çizildi. Sözleşmenin bir tarafı olarak bulunan ve 6643 sayılı Kanunla kurulan Türk Eczacıları Birliğini ibaresi ilk çizilen madde oldu. İçinde mor ve turuncu reçeteyle satılan ilaçlar, diyaliz solüsyonları, iş yeri hekimi reçeteleri ve kan ürünlerinin yer aldığı 7 ayrı reçete için TEB ve bölge eczacı odalarının onayı kaldırıldı. Reçetelerin dağıtımında yine eczacı odalarının yetkisi sona erdi.

TEB'İN YILLARDIR İSTEDİĞİ DÜZENLEMELER

TEB'i devre dışı bırakan ve eczacılarla bire bir muhatap olma imkanı tanıyan sözleşmede eczaneler için kolaylıklar getirildi. Eczacılar Birliği'nin yıllardır düzeltilmesi için uğraştığı maddelerden bazılarını SGK eczacılara verdi. Bu iyileştirmelerden ilki Kurumca iade edilen reçetelerin eczaneler tarafından yeniden SGK'ya teslim süresi 15 günden 20 güne çıkarıldı. İtiraz inceleme komisyonuna başvuran eczacıların fatura tutarlarına yapılacak avans ödeme miktarı ise yüzde 75'ten yüzde 90'a çıkarıldı.

SÖZLEŞME FESHİ ZORLAŞTIRILDI

Eczane denetimlerinde sözleşme feshi gerektiren unsurlar yumuşatıldı. Eskiden eczanede bulunan karne ve sağlık raporu fotokopi ile aslı sayısı 10'u geçtiğinde eczanenin SGK ile anlaşması iptal edilirken artık 30 sağlık raporu olması halinde sözleşme iptal edilecek. Faturalarla birlikte Kurum'a gönderilen sahte kupür sebebiyle 6 ay sözleşme iptali yapılırken artık bu süre 4 aya indirildi. Hekim numunesi faturaların SGK'ya fatura edilmesi halinde iptal edilip 1 yıl yapılmayan sözleşme artık 6 ay içinde yapılacak. Reçetede yazılı eşdeğer ilaç yerine pahalı olan ilacı veren eczacıya 10 katı tutarında ceza verilip 3 ay süreyle sözleşme iptal edilirken artık bu uygulamadan da vazgeçildi. Bu son iyileştirmeyle eşdeğer ilaç tablosu dikkate alınacak.

5 BİNİ ANLAŞIRSA 24 BİNİ ANLAŞIR

İsmini vermek istemeyen bir eczacı, söz konusu düzenlemelerin tek tek anlaşma için yeterli olmayacağını ancak bazı eczaneler tarafından sözleşme imzalanırsa diğerlerinin de anlaşma yapacağını savunuyor. Aynı eczacı, "4-5 bini anlaştığı zaman gerisi gelir. 24 bin eczanede anlaşır." diyor. TEB'in devre dışı kalmasını istemediklerini ifade eden eczacı, SGK ile tek tek anlaşma yapılsa bile çatı örgütün devamı için sözleşmelerin TEB'e tasdik ettirilmesi gerektiğini vurguluyor. Protokollerin hazırlanma sürecinde yine TEB'in pazarlık yapmasını talep ediyor.

Zonguldak'tan başka bir eczacı ise fesih maddelerindeki yumuşamanın eczanelerdeki usulsüzlüğü arttıracağına işaret ediyor. Sahte kupürle devletten para almanın kolaylaşacağına işaret eden eczacı, sözleşme iptalindeki maddelerin gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRÜ VE ECZACI İMZALAYACAK

SGK'nın yeni sözleşmesi 16 sayfadan oluşuyor. Sözleşmenin son bölümünde "Bu sözleşmenin yürütümü Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılır." ibaresi de çizildi. Bunun yerine eczacı ve Sosyal Güvenlik İl Müdürü'nün sözleşmenin tarafı olduğu belirtildi. Sözleşme 1 yıl süreyle geçerli olacak. Daha önce TEB'e ödenen 500 liralık sözleşme bedeli ödenmeyecek. Kan ve kan ürünleri reçetelerinden eczacılar eczacı odalarına yüzde 2'lik komisyon ödemek durumunda kalmayacak.

CİHAN

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap