k@lpsizim_85

Engelsizlere Özel Seminer

Önerilen İletiler

Engelsizlere özel seminer

Ankara'da bulunan yaklaşık 20 Lions kulübünün Engelliler Günü kapsamında düzenlediği "Engellilerin Engelsizlere Özel Semineri"...

Ankara’da bulunan yaklaşık 20 Lions kulübünün Engelliler Günü kapsamında düzenlediği “Engellilerin Engelsizlere Özel Semineri” konulu panel, Bayındır Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Uluslararası Lions 118-U Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Nazım Geyikçi, panelin açılışında yaptığı konuşmada, uluslararası lions kulüpleri birliğinin engellilerin sorunlarına yönelik birçok çalışmaya imza attığını, hizmet aktiviteleri yürüttüğünü belirtti.

Toplantının engelli bireylerin anlattığı kadarıyla “onları” anlamayı sağlayacağını ifade eden Geyikçi, “Hiçbir lionun engelli kardeşlerimizi, dostlarımızı, arkadaşlarımızı daha az şanslı gördüğüne inanmıyorum. Onlar daha az şanslı kişiler değiller, görme engelliler gördüğünü zannedenlere, işitme engelliler duyduğunu zanneden insanlara yetenekleriyle fark yaratabilir. Bizim en büyük engelli olmaktan kurtulmamız için bu tür etkinliklere katılmamız gerek” dedi.

Panelin oturum başkanlığını yapan Anıttepe Lions Kulübü 3. Başkan Yardımcısı Ali İlhan, toplumu oluşturan bireylerin tümümün sağlıklı olmasının beklenemeyeceğini dile getirerek, “engelli” tanımı üzerinde durdu.

Engeli kucağında buldular

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi, sadece 3 Aralık’ta değil, bütün günlerde engellilerin hatırlanması ve sorunlarının konuşulması gerektiğini söyledi. Lions kulüplerinin gittikleri bölgelerde engelli sorunlarına yönelik güzel çalışmalara imza attığına değinen Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de özürlülerle ilgili bazı düzenlemeler yapılmış. Bu düzenlemeler kendiliğinden yapılmamıştır. Geçmişte sivil toplum örgütlerinin verdiği emekler ağaç olmuştur ama meyvesi yoktur. Özürlülerin bu toplumun bir bireyi olduğunu kabul etmemişiz. Engelliler istedikleri için engelli olmadılar, talep de etmediler engelli olmayı, engeli kucağında buldular.

İstihdam ve eğitimden bahsederken ulaşımdan da bahsetmeliyiz. Ulaşım erişebilirlik demektir. Engellilerin eğitilebilmesi için okula gitmesi, okula gidebilmesi için ulaşımda sorun yaşamaması gerekir. İşe gitmesi için de aynı süreç geçerlidir. Ulaşım aşılmadığı sürece erişim sağlanamaz.”

Eskiden sağlıklıydım beş yıldır engelliyim

TÜRKİYE Omurilik Felçlileri Derneği Ankara Şube Başkanı Yıldırım Yılmazoğlu da 30 Mayıs 2004’te geçirdiği bir kaza sonucu tekerlekli sandalyeyle yaşamaya başladığını belirterek, “Daha önce sağlıklı bir bireydim, engelli nedir bilmezdim. Engelli bireylerin içinde sağlıklı bireyler yok olduğu sürece, ortopedik engelli bireylerin işi zorlaşacaktır” dedi.

Ortopedik engellilerin en büyük sorunlarından birinin “barınma” olduğunu vurgulayan Yılmazoğlu, şunları kaydetti.

“Bizlerin her sağlıklı bireyin manevi desteğine ihtiyacımız var. Altını çizerek belirtmek istiyorum maddiyattan ziyade maneviyata ihtiyaç duyuyoruz. Ankara şubesi olarak altı engelli arkadaşımıza bilgisayar eğitimi veriyoruz. Onlar, eğitimin ardından Ostim’de web tasarımı yapacaklar. İstiyoruz ki bütün engelli kardeşlerimize istihdam alanı yaratılsın.

Engelliler ve aileleri birçok sorun yaşıyor. Avrupa’da engelli köpeğini sokakta gezdirirken, Türkiye’de sokağa çıkmaya korkuyor. Aileleri de eve mahkum oluyor. Biz Milli Eğitim Bakanlığı’ndan rica ediyoruz. Engelliyi anlatan dersler konulsun müfredata, çocuklarımız engelliyi bilmiyor. Hepiniz potansiyel engellisiniz bizlerin ikinci kez engelli olma şansı yok, bizlere acımayın, bizleri anlayın.’’

Hürriyet

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Duyarlı yürekler bu seminerlere katılırlar ancak.

Yüzdelik olarakta düşüş bir katılım olur diye düşünmekteyim.

Anlamak için engelli olmak gerekmez biraz empati lütfen...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest ELWAN

duyarlı olmak için engelli olmak gerekmez.

çoğumuz evde yaşıyoruz bu çok üzücü.

kimimiz utanıyoruz kimimizin imkanı yok.

acınarak değil duyarlı olarak bakılsın.

paylaşım için tşkler canım.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sayın kalpsizim_85

Emeğine sağlık....teşekkürler.....

Avrupa’da engelli köpeğini sokakta gezdirirken, Türkiye’de sokağa çıkmaya korkuyor. Türkiye islam ülkesi mi ? İslam da engelliye değer yüksek.....

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap