Önerilen İletiler

1543.jpg

Bu ay içerisinde Japonya'da mütevazi bir törenle tanıtılan ve "Hibrit Destekleyici Kol/Bacak Uzvu (HAL)" adı verilen bu giysimsi dış iskelet dünyanın ilk tam fonksiyonlu robot iskeleti oldu ve giyenin gücünü ve becerilerini hayal edilenin ötesinde artırıyor.

The Times Gazetesi'nin haberine göre, bu robot giysi Cyberdyne denilen bir Japon firması tarafından geliştirildi ve sadece giyen kişi istediğinde hareket ediyor. Cilde takılan ve beynin belirli bir hareketi gerçekleştirmek için sinir sistemi aracılığıyla yolladığı elektrik dalgalarını algılayan sensörler aracılığıyla çalışıyor. Bu sensörler sinyali algılayıp robot giysinin elektrikli kol ve bacak kısımlarına yönlendiren bir bilgiayara bağlı. Sinyal algılanır algılanmaz, robot giysi, gerçek ayak kası harekete geçmeden önce hızla hareket ediyor.

Giysinin üst kısmı kol gücünü artırıyor; örneğin deneme sırasında giysiyi giyen kişi 40 kg. Ağırlığındaki üç çuval pirinci rahatlıkla havaya kaldırdı. Giysi giyen kişinin güç oranına göre ayarlı yani daha güçsüz birisi hareket ettiğinde robot giysi daha fazla yardımcı oluyor. İki yıl önce bu giysinin prototipini giyen bir dağcı, elleri ve ayakları felçli olan bir kişiyi yaklaşık 4200 metrelik Breithorn dağının zirvesine kadar sırtında taşımıştı.

Cyberdyne firması 500 adet robot giysinin alt vücut parçalarını bir sene boyunca aylık 1300 pound fiyatla kiralamayı planlıyor ve bazı Japon ve Hollandalı firmalarla bu teknolojinin kiralanması için anlaşmalar yaptı.

Rehabilitasyon aracı olarak dizayn edilen robot giysi, yaşlı ve fiziksel engelli kişilere hareket ve güç kazandıracak. Bu teknolojinin askeri ve endüstriyel amaçlarla da kullanılabileceği belirtiliyor. Giysinin üst vücut parçaları ile herhangi bir bilgi henüz açıklanmadı.

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Arkadaslar sadece japonya'daki bu cihaza takılmayın elbette cok onemli birsey hatta muhtesem bir cihaz bildigim pojeler arasındaki en muthis cihaz zaten ben onlar ile surekli yazısıyorum hemde 3,5 yıldır ama bunu kullanabilmek icin biosignal seviyemizin uygunlugu olması gerekli oldugunu soylediler hadi bakalım giy bunu sonra yuru yuruyebildigin kadar degil

ayrıca bir fabrika bir senede 400 yada 500 tane uretebiliyor oldugu icin simdilik kiralanıyor sadece ve 2009 sonunda danimarkada bir saglık merkezinde basladılar avrupaya vermeye,aylık bakım gerektiren bu cihazı gidip oradan kiralayıp kullanamıyorsunuz

ulkemize gelmesi ise hayli zaman alacak cunku avrupadan sonra ABD sonra sonra bize gelise gelecek

ama bizim ulkemizde bir proje var oda guzel birsey projenin baskanı prof Ufuk gulsoy ile defa defa gorustum ses kontrollu bir robotik giysi bu proje uretim asamasına gelid fakat cok para lazım Tubitak ta onaylıyor fakat para veren yok

israilde Rewalk isminde bir sey var bu sene cıkacaktı fakat 2011 e ertelendigini haber verdikler

ama 2011 de almanyada Ottobock'un uretecegi busenede almanyada engelli fuarında mayıs ayında gosterecekleri bir ciahz var ismi C-braze o da mutis bir sey bildigim diger birkac proje daha var rusya,abd falan gibi bunların dısında farklı gelismelerde var yakın bir zamanda cıkmasını siddetle umdugum mucize ilaclar var ABD de bunlardan baska daha birsuru iyi galisma var benim ile irtibata gecenler ile seve seve paylasırım zaten iyiyide kotuyude RABBİM eyler neylerse guzel eyler yuce kitabımız hz kuran da bir ayet sıkıntıdan sonra rahatlık vardır diyor az kaldı arkadaslar insallah ALLAH ister ise gene ayaga kalkacagız ALLAH yar ve yardımcını olsun.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap