zeynepkrtas

Rusya'da 13 milyon özürlü odasında yaşıyor...

Önerilen İletiler

Rusya'da yaşayan 13 milyon özürlünün eğitim, çalışma olanakları ve topluma adaptasyon gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıkları belirtildi.

Rusya’da yaşayan 13 milyon özürlünün eğitim, çalışma olanakları ve topluma adaptasyon gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıkları belirtildi. Rusya uzmanları özürlü vatandaşların eğitim almalarına ve çalışmalarına devletin gereken yardımı yapmasını talep etti. Rus Argumenti i Faktı gazetesi yaptığı çalışmada Rusya’da yaşayan özürlülerin sorunlarını masaya yatırdı. Gazete yorumunda yurtdışında yaşayan özürlü vatandaşların toplumda daha aktif olduğunu yazdı. Özürlülerin sorunlarıyla ilgili öz eleştiride bulunan gazete, “İzlediğiniz herhangi bir Amerikan filminde mutlaka bu manzarayı görmüşsünüzdür: Zenci polis, kadın iş adamı ve özürlü vatandaş. Amerika’da özürlü vatandaşların tekerlekli sandalye ile restoranlar, sinema salonları, okullar ve stadyumlarda bulunması kimseye şaşırtıcı gelmiyor. Ama sanki Rusya’da hiçbir özürlü vatandaş yok. Sanılıyor ki, sağlam diye nitelendirdiğimiz insanların özürlü vatandaşları görmesi çok ağır. Toplumsal yerlerde özürlü insanların görülmesi, bizde ya göz yaşlarına ya da ağız yüz buruşturarak hor görmemize neden oluyor. İşte insan psikolojisi böyle. başımıza gelmeyen şeylerden korkarız.” dedi.

Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı ve ayrıca özürlü vatandaşlarla ilgili Komisyon Başkanı Sergey Mironov, özürlü vatandaşların toplumsal yerlerde bulunabilmesinin çok önem arzettiğini kaydetti. Mironov, “Rusya konuyla ilgili Eylül 2008 yılında Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesini imzaladı. Bizi daha fazla iş bekliyor. Bugün özürlü vatandaşlarımız sadece müze veya tiyatroya değil, bazı hastanelere bile gidemiyor. Çünkü orada özel asansör ve kaldırım bulunmuyor.” dedi.

Rusya Özürlüler Derneği Başkanı ve Duma milletvekili Aleksandr Lomakin ise özürlü vatandaşların eğitim almalarında yardımcı olunması gerektiğini belirtti. Lomakin, “Özürlü vatandaşlar doğdukları günden itibaren kapalı bir alana itiliyor. Normal bir eğitim alması onlar için sorun. Bizim okullarımızda özürlüler için özel masa yok. Özürlü bir insanın yüksek eğitim alması ise çok nadir bir olay.” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanlığı’nın Sivil Toplum ve İnsan Hakları Konseyi üyesi İrina Yasina da ülkede özürlü vatandaşların sorunlarının çözülmediğinden yakındı. Özürlülere iş olanaklarının sağlanması gerektiğine işaret eden Yasina, “Özürlü vatandaşlarımızın üzülmemesini sağlamamız lazım. Onlara herkesin yaşadığı hayat gibi yaşamalarını sağlamalıyız.” dedi.

Yasina bazı velileri de eleştirerek, “Özürlü çocukların normal okullarda eğitim almasına sağlam öğrencilerin anne babaları karşı çıkıyor. Guya özürlüler onların çocukarının psikolojisini bozuyormuş.” diye sitemde bulundu

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest ELWAN

ewt amerikada heryere girme imkanı varmış.

rusya bu konuda çoğu ülkelerden geri kalmış.

umarım çalışmalar iyi sonuçlar verir.

paylaşım için tşklr canım.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap