Dogru_Yol

Başarısının Önünde Engel Yok ( Röportaj )

Önerilen İletiler

2157.jpg

Engellilerin yaşamlarını kolaylaştıran çözümler ürettiği için Uluslararası Genç Girişimciler Federasyonu tarafından 2009’un en başarılı genci seçilen Rodin Alper Bingöl “Dört yıl engellilerle ilgili farkındalık kampanyalarından sonra Türkiye’nin bir başka sorunu üzerinde çözümler üretmeye çalışacağız” diyor

Tasarımcı, sanat yönetmeni, reklamcı, fotoğrafçı, EKH’nin (Engelleri Kaldır Hareketi) kurucusu, Türkiye’nin en başarılı genci... Rodin Alper Bingöl birçok insanın 29 yıla sığdıramayacağı işler yaptı. Bu yüzden girişteki sıfatların, onun isminin önünde durması boşuna değil, Rodin Alper Bingöl Ocak 2009’da Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim ve Tasarım bölümünü bitirirken tez projesi olarak ‘engellileri’ seçti. Ama bir de baktı ki arkasında büyük bir destek oluştu. Tezlikten çıkan konu toplumsal bir aşamaya dönüştü ve dünya çapında yürütülen bir hareket oldu. Engelleri Kaldır Hareketi’nin başındaki isim elbette Rodin Alper Bingöl’dü. Bingöl, Junior Chamber International (Uluslar arası Genç Girişimciler Federasyonu) tarafından insan haklarına, çocuklara ve dünya barışına katkı kategorisinde 2009’un en başarılı genci seçildi.

BİZ AJİTASYON YAPMADIK

Bingöl engellilerle ilgili başlattığı kampanyanın çıkış öyküsünü şöyle anlatıyor: “Ben tez için konu ararken Türkiye’deki engellilerin sayısının 8,5 milyon olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdım. Bu rakamın üzerine onların ailelerini de eklerseniz yaklaşık 25 milyon kişi ‘engellilik’ halinden etkileniyor. Sonra bazı engellilerle iletişime geçmeye başladım. İşe kendimi daha çok verdiğimde başka konuların varlığı da ortaya çıkıyordu. Türkiye’deki engellilerin yüzde 50’sinin hiç cinsel hayatının olmadığını biliyor musunuz? Bir canlının varoluş nedeni üremektir. O insan, insan olmanın ötesinde varoluşunu gerçekleştiremiyor demektir. Bu durumdan çok rahatsız oldum. Tezden sonra bunu bir harekete dönüştürelim dedik. Türkiye’de sosyal sorumluluk projesi denildiğinde yapılanlar bellidir. Şuraya SMS gönder, şu hesaba para yatır, tekerleklikle sandalye yardımı yap... Elbette bunlara da ihtiyaç var ama biz farklı bir noktadan işi yakalayalım istedik. ‘Farkındalık’ kısmına ağırlık vermek gerekiyordu. Sunduğumuz çözümler kesinlikle bir bağışı kapsamamalı, kalıcı ve sistematik sonuca gitmeliydi. Şehir planlamalarından, engellilerin hukuksal haklarına kadar elimizde somut şeyler olsun istedik. Kampanyalarda insanların engellilik durumlarının neden kaynaklandığı sorgulanmaz hiç. Durum ajite edilerek yardım istenir. Biz daha çarpıcı kampanyalarla yola çıktık.”

BU BİR ŞAKA DEĞİLDİR!

Bingöl’ün ‘çarpıcı’ olarak nitelendirdiği başlangıç ise bir banner (internetteki reklam alanı) hazırlamaktı. “Karşı cinse dokunma şansınız elinizden alınsaydı... Türkiye’de 8,5 milyon engelli karşı cinse dokunamadan hayatlarını sonlandırıyor” ibaresini blog siteleri başta olmak üzere birçok internet sitesinde yayınladı. Şakaların yapıldığı ‘1 Nisan’ da ise başka bir farkındalık ile ortaya çıktı. Türkiye’nin 80 noktasında belli yerlere tekerlekli sandalyeler koydurdu. Tekerlekli sandalyelerin önündeki panoda şu ibare vardı: “Bu bir şaka değildir, kim oturmak ister?”

Kampanya öyle büyük bir ses getirdi ki ulusal ve uluslararası birçok şirket harekete destek verdi. Destek verenler arasında Okan Bayülgen, Beyazıt Öztürk, Berrin Şeker gibi isimler de vardı. Bingöl bu hareketi dernekleştirdi ve Engelsizler Derneği’ni kurdu. Derneğe genç iletişimciler, hukukçular, şehir planlamacıları, sosyologlar da üye oldu. İçlerinden ekipler, komisyonlar kurarak çalışmalara başladılar. Reklamcılık ve dernek mantığının harmanlanıp diğer kurumlarla da işbirliği yapılarak sürdürülen hareketin başındaki isim olan Bingöl, “Sizin bildiğiniz aslında insanlara doğru yaklaşma tekniğini bilmekle ilgili bir şey. İnsanların fark etmesini istediğiniz çarpıcı bir konu varsa bunu reklamcıdan başka kimse iyi yapamaz. Ben de beni rahatsız eden bu durumu, çevremi, birikimimi kullanarak hayata geçirdim. Sistemi değiştirmeye çalışıyoruz, işimiz kolay değil” diyor.

LİSTE ÇOK UZUN

Bingöl’ün çıkış noktası sadece engelliler değil. Bütün insan haklarına karşı olan uygulamalar! Dört yıl engellilerle ilgili farkındalık kampanyaları yaptıktan sonraki süreci şöyle anlatıyor: “Baktık, bu zaman içinde belli bir yere geliyoruz sonra diyeceğiz ki bu kez çocuk haklarıyla ilgili kampanyalar başlatıyoruz. Türkiye’nin acil ihtiyacı olan ne varsa ele alacağız. Sistem kendi içinde çözümler üretir hale gelinceye kadar çalışacağız.”

Doğal olarak bu gencin çalışmalarının bir karşılığı da ödül oldu elbet. Junior Chamber International (JCI) dünya üzerinde 115 ülkede faaliyet gösteren Dünya Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu’nun marka ismi. Federasyon bu yıl en başarılı gencin Rodin Alper Bingöl olduğuna karar verdi. Bingöl “Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etmeye çalışacağız. Ödül çok önemli değil, önemli olan sesimizi duyurmak” diyor.

Nişantaşı’nda engelli rampasında ağaç var

İnsanların engellilerin yaşadığı sorunları unuttuğunu, farkındalık kampanyalarının da bu anlamda önemli olduğunu düşünüyor Rodin Alper Bingöl. “Başka derneklerin kampanyalarında engellinin evden dışarı çıkamadığı ve mutsuz olduğu, ona yardım edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Oysa asıl soru ‘O insan evden neden çıkamıyor?’ olmalı. İnsanlar bağış yaptığında psikolojik olarak rahatlıyor ve yine o engelli kendi çaresizliğiyle baş başa kalıyor. Benim neye ihtiyacım varsa engellinin de var demesi gerek. Rahatlıkla sinemaya, konsere, kafeye girmesi, kaldırımda ilerleyebilmesi lazım. Herkes için eşit imkanlar yaratmalıyız. Nişantaşı’nda engelliler için kaldırıma rampa yapılmış. Çıkıyorsunuz ama ilerleyemiyorsunuz çünkü kaldırımın ortasında kocaman bir ağaç var! Bir bina yapıyorsunuz sadece yüzde 1 ekstra maliyetle onları 50 yıl boyunca engellemiş oluyorsunuz.”

ÖZKAN GÜVEN

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap