k@lpsizim_85

Devlet de Özel de Özürlülere Karşı

Önerilen İletiler

Devlet de özel de özürlülere karşı

Özel sektördeki şirketlerin özürlüleri istihdam etmektense ceza ödemesi, kamu kuruluşlarının da yaptırım olmaması sonucu bu konuda adım atmaması özürlüleri mağdur ediyor.

Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı İlimdar Boztaş, özel sektördeki pek çok şirketin özürlü çalıştırmak yerine ceza ödemeyi tercih ettiğini, buna karşın özürlü kadrosunu doldurmayan kamu kurum ve kuruluşları için de bir cezai müeyyidenin yasallaşması gerektiğini söyledi.

16-20 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen “istihdam” temalı 4.Özürlüler Şurası’nda kamu sektöründeki 38 binden fazla engelli kadro açığının bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirildiğini hatırlatan Boztaş, “Maalesef önceki yıllarda düzenlenen üç Engelliler Şurası’nda son derece ciddi kararlar alınmasına karşın bunların sadece yüzde 5’i hayata geçirildi” dedi. Bugüne kadar yapılan tüm düzenlemelere ve atılan tüm adımlara rağmen özürlü istihdamında istenen noktaya bir türlü gelinemediğini ifade eden Boztaş, Taraf’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Özel sektörde yer alan çok sayıda firma özürlü istihdam etmektense aylık bin 950 TL ceza ödemeyi kabul ediyor. Bir özürlü istihdam etse sigorta ve maaş olarak bundan çok daha az bir gideri olacak. Hatta 30’un üzerinde engelli çalıştırırsa prim bile ödemeyecek. Ancak bunu tercih etmiyorlar.”

Kamu sektörü daha vahim

Kasım ayındaki 4. Şûra’ya Başbakan Erdoğan’ın da katıldığını ve bu konuda ciddi adımlar atılacağından umutlu olduklarını ifade eden İlimdar Boztaş, özel sektördeki firmaların hiç değilse ceza ödediklerini, ancak kamu sektöründeki kurum ve kuruluş yöneticilerinin sorumluluk almaya pek yanaşmadıklarını dile getirdi.

Türkiye genelinde kamu kurumlarında 38 bin 192 özürlü kadrosunun boş olduğunu vurgulayan Başkan, “Örneğin Şûra’da çok sayıda yetkilinin ağzından bizzat duyduğumuz bir Ziraat Bankası örneği var. Engelli kadrosunun boş olduğu ifade edildi. Engelli istihdam etmeyi ‘görüntü kirliliği’ olarak mı düşünüyorlar acaba? Bu tabii çok acı bir tablodur” dedi.

Bu tarz kurumlarla ilgili olarak 4.Özürlüler Şurası’nda bir dizi radikal kararlar alındığını ifade eden Boztaş,

‘bir genel müdürün kurumunda özürlü ataması yapmaması halinde disiplin suçu işlemiş sayılması’ önerisinde bulunduklarını kaydetti. Cezai yaptırım söz konusu olursa hiçbir kadronun boş kalmayacağını dile getiren Başkan İlimdar Boztaş, Başbakan Erdoğan’a iletilen ‘tüm engellilerin sigortasının Hazine tarafından karşılanması’ önerisinin de özel sektördeki özürlü istihdamı sorununu çözeceğini öne sürdü ve “Hükümet’in bu konudaki cevabını dört gözle bekliyoruz” dedi.

Taraf Gazetesi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Engelli olmak bir seçim değil ki neden sahipsiz bırakırlar engelliyi...

Engelli çalıştırmak neden zor geliyor insanlara anlamıyorum...

Devlet sahip çıkmıyor zaten özel sektör'e ne diyebiliriz ki hem...

Ne diyeyim rabbim eline çekmesin bizden...

Teşekkürler paylaşım için Gülsüm...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Neden zor geliyor Zeynepcim çünkü ortamı bize göre ayarlamaları gerekiyor.kolayı varkende zoru seçmiyor ne devlet nede özel sektör kısaca.

Kaç kez arandım iş dolayısıyla ama tekerlekli sandalyedeyim deyince sonra ararız deyip bidaha aramadılar.işlerine gelmiyor çünkü...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap