zeynepkrtas

Anlamak Dinlemekle Olur...

Önerilen İletiler

Anlamak Dinlemekle Olur

Neden barış içinde yaşamayı öğrenemiyoruz, neden hep kavga ediyoruz birbirimizle? Neyi paylaşamıyoruz, neden anlamıyoruz birbirimizi? Anlamak bu kadar mı zor? Kendimce cevaplayabildiğim bu soruları soran ne kadar çok insan var. Şikayet ediyoruz hep kavgalardan, küslüklerden. Peki düzeltmek için ne kadar çabalıyoruz? Kendimizle bile kavga ederken bir başkasına karşı nasıl anlayışlı olabiliriz ki? Bundan kurtulmak belki de çok basittir ama bunu eyleme dökmek mi bizi korkutuyor acaba kavgalarımızı devam ettiriyoruz. Tartışırken sık sık duyduğumuz "beni dinler misin düşündüğün gibi değil" türden sözlerle belki de çoğu zaman farkında olmadan çözümün ne olduğunu dile getiriyoruz. "DİNLEMEK!!!"

Evet, dinlemek sorunların üstesinden gelebilecek, özümüzde var olan ama birçok sebeplerden dolayı yitirdiğimiz yeteneklerden biridir bana göre. Dinlemekteki sözlerimle işitmek anlaşılmasın, bahsettiğim işitmenin ötesine geçerek duyulanı anlamaya çalışmaktır. Karşı tarafa “beni dinle” dediğimizde “söylediklerimi anla, beni anla” demek isteriz aslında. Yani dinlemenin temelinde anlamak vardır.

Dinlemekteki asıl amaç anlamak iken diğer yeteneklerimiz gibi bunu da kaybediyoruz. Deneyimlerimiz ve bize öğretilenlerin sonucunda asıl maksadımızdan kopup farklı amaçlarla dinlemeye başlıyoruz karşımızdakini. Görünüşte dinler gibi yapıp aklımız kendi içimizdeki sorunlarla savaşıyor yahut söylenen her sözü üstümüze alınıp acaba ne cevap veriyim gibi kendimizi savunmaya geçecek sözler aramakla meşgul oluyoruz veya karşımızdakinin yanlışını bulmaya çalışıyoruz. Bu gibi sebeplerden dinler gibi görünüp dinlemiyoruz aslında.

Madem ki şikayetçiyiz kavgalardan o zaman kaybettiğimiz yeteneğimizi tekrar kazanmak için uğraşmalıyız. Egomuzdan kaynaklanan gereksinimlerimizin karşılanması için oluşturduğumuz niyetlerden sıyrılıp, kendimizi karşı tarafı dinlemeye odakladığımızda yani söylediklerini bir resim gibi kafamızda canlandırdığımızda, iletişim uzmanlarının "aktif dinleme" diye adlandırdığı dinlemedeki davranışlar (başını anladığını göstermek için sallama, anladığının veya anlamak istediğinin geri bildirimini yapma) kendiliğinden ortaya çıkar ve böylece dinlemedeki asıl amaca ulaşmış oluruz.

ALINTI...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sayın zeynepkrtas

Çok değerli....düşündürücü eğitici paylaşım....teşekkürler.....

Maneviyat düşüncesiyle düşünebilmeyi başarabilmek gerekir....nefis terbiyesi gerekir.....nefis terbiyesini yaşayabilen Allahı hoşnut etmiş olur.....

Ama nefis terbiyesini uygulamak şu satırlarda yazıldığı gibi kolay değildir.....çok zor bir sabır işidir.....bazen kendime çok kızıyorum ve kendimi sorguluyorum Allahı bu kadar çok sevdiğin halde neden nefis terbiyesi uygulamıyorsun diye....ve yine kendimden aldığım cevap bu oluyor.....ruhum hayat mücadelesi ile öyle yoruldu ki sabrım herşeye çok azaldı.....nefis terbiyesine çok kuvetli bir sabır lazım.....o sabır yirmili yaşlarımdayken ruhumda vardı ve yine o sabrın o özel manevi duyguların ruhuma gelmesi için Rabbimden ümidimi kayıp etmedim.....eminim ki birgün yeniden nefis terbiyesini yaşayıp nefsimi zincirim altına alacağım inşallah hayırlısıyla.....

Yaşayanlar bu yorumumu tam olarak anlarlar.....

Not : Bu konuyu kişisel gelişim bölümüne taşıyorum....

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest ELWAN

Evet canım okadar güzel işlenmişki konu.

keşke insanlar anlasa kavgalar olmasa.

neyimizi paylaşamadığımızı bir anlasalar asla böyle olmazdı.

bu dünya hiçbirimize kalmıycak barış ve huzur içinde yaşansa ne olur.

söylenecek çok şey var istediğimiz sadece barış ve huzur.

paylaşım için tşkler zeynepcim.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap