Sumeye

Uzaktan Kumandayla Boy Uzatma!

Önerilen İletiler

Birkaç yıl önce geliştirilen ‘motorize çivi’ ile boy, daha rahat uzatılıyor. Bu yöntemde ameliyatla kemiğin içine çivi yerleştiriliyor. Hasta, bir kumandayla çivinin uzamasını sağlıyor

Kadınlarda 145, erkeklerde ise 155 santimetrenin altında olanlar ‘kısa boylu’ sayılıyor. ‘Cüce’ olarak tanımlanan grupta boy 110 - 140 cm arasında. Bu gruptakiler için, boy uzatmanın tıbbi zorunluluk olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Muharrem İnan, “Hedefimiz bu kişiyi 150 cm’ye ulaştırmaktır” diyor. Doç. Dr. İnan, normalden kısa boylu olan kişiler için yeni geliştirilen ‘Motorize çivi ile uzatma’ yönteminin eski tedavilere göre daha zahmetsiz olduğunu belirtiyor.

Boy uzatma operasyonu nasıl yapılıyor?

Eski yöntemde kemiğin arası açılıp içine kemik dolduruluyordu. Daha sonraki yıllarda kemik dışından konulan sistemlerle kemik yavaş yavaş uzatılarak boşluğun kendiliğinden dolması yöntemi bulundu. 10 yıl önce uygulanmaya başlanan yeni yöntemde ise dışarıdan olan sistemlerin süresini kısaltmak için kemiğin ortasına bir çivi konuluyor ve dışarıdan kemiğe giren çivilerle kemik uzatılıyordu. Bu yöntemde 10 cm uzatma için 100 gün hastanın dışarıdan tespit sistemlerini taşıması gerekiyor.

Bu durumu rahatlatmak için birkaç yıl önce ‘motorize çivi ile uzatma’ yöntemi geliştirildi. Almanya’da geliştirilen bu yöntemde ameliyatla kemik çatlatılarak çivi kemiğin iliğine yerleştiriliyor. Ameliyattan sonra hastaya bir kumanda verip ne yapması gerektiğini anlatıyoruz. Hasta kumanda aracılığıyla çivinin uzamasını sağlıyor. Uzatma bittiğinde kemik kendiliğinden oluşuyor.

Bu dönemde kişi normal hayatını sürdürüyor mu?

Kemik sertleşene kadar bacağa fazla yük binmemesini istiyo- ruz, ancak yürümesine izin veriyoruz. Kemikleşme olunca da çiviyi çıkarıyoruz.

Bu yöntemin avantajı nedir?

Öncekilere göre daha az komplikasyonu olan bir uygulama. Estetik açıdan diğerlerinden daha avantajlı; çünkü dışarıdan hiçbir şey belli olmuyor.

Her hastaya uygulanabiliyor mu?

Her hastaya uygulayamıyoruz. Öncelikle hastanın kemik çapının uygulamanın yapılabileceği kadar geniş olması lazım. Biz karar vermeden önce hastanın kemik durumuyla ilgili raporu Almanya’ya yolluyoruz, orada kişiye özel çivi üretiliyor. Çocuklar dışındaki kişilere uygulayabiliyoruz.

BU OPERASYONU KİMLER YAPTIRABİLİR?

Doç Dr. Muharrem İnan bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “İki grup var; birincisi kendi isteğiyle boyunu uzatmak isteyenler. Kişinin boyu 190 cm olabilir ama 2 metre olmak istiyordur. Tıbbi olarak bir gerekliliği yok, ama psikolojik olarak kişi kendini kısa hissettiği için estetik boy uzatma denen bu yöntemi talep eder. Böyle bir durumda kişiyi psikolojik durumuyla ilgili birimlere gönderiyoruz.

İkinci grupta ise boyu gerçekten kısa olanlar geliyor. Biz kadınlarda 145, erkeklerde ise 155 cm’nin altında olanları ‘kısa boylu’ olarak tanım-lıyoruz. Özellikle cücelik dediğimiz grupta boy 110 cm ile 140 cm arasındadır. Bu gruptakiler gündelik hayatlarında otobüse binmek, tuvalete oturmak gibi eylemlerde bile zorlanır. Burada tıbbi zorunluluk söz konusudur. Hedefimiz kişiyi 150 cm’ye ulaştırmak.”

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest ELWAN

ewt ben bunu televzyondada izlemiştim.

çok güzel bir haber tıpta sınır yok.

inş çok daha güzel şeyler olucak paylaşım için tşkler.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Boy uzatma hakikaten ihtiyaci icin olanlara olmali yoksa ilerde burun duzeltme operasyonlarindaki gibi her isteyene yapilirsa cigrindan cikar. Bence bir insan Allah'tan minyon dogduysa onun da bir guzelligi var. Ama el ayak ve yuz buyuk ve buna karsi boy cok kisaysa boyle bir yontem tercih edilebilir. Hayat tecrubeme gore size sunu soylemek isterim. Gonul kimi severse guzel odur. Onun icin bu tip ameliyatlar tibben ihtiyac olmadikca kimse kendini kucuk gormesin. Herkesin bir iyi, guzel tarafi vardir. Maksat ruh guzelligidir. Bunu ileri yaslarda sizler de anlayacaksiniz. Lutfen birine bakarken onun gozlerine ve arkasindaki hazineye bakin.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap