burgazkartal

Hamarat Kadınlar Dikkat

Önerilen İletiler

Zorlu ev işleriyle uğraşan hamarat kadınların ellerinin 'El Bilek Kanalı (Karpal Tünel)' hastalığı riski altında olduğu bildirildi.

Dantel ve örgü gibi ince işlerin kadınların ellerinde uyuşmalara neden olduğunu söyleyen uzmanlar "Ellerde uyuşmanın birçok nedeni bulunuyor. En sık rastlanan nedenin ise bilekte sinir sıkışmasıdır" diye uyarıyor.

El sinirlerinden biri olan median sinirinin bilekten geçerken bir kanal içerisinde çevre dokular tarafından sıkışmasından kaynaklanan 'El Bilek Kanalı' hastalığının kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Bayram Börekçi, hastalığın bütün elde olabileceğini kaydetti. Dr. Börekçi, hastalığın özellikle başparmaktan yüzük parmağına kadar olan dört parmakta uyuşma, sızı ve bazen ağrı yakınmalarına neden olduğunu belirtti. Börekçi şöyle devam etti: "Karpal tünel sendromu, kadınlarda yapısal ve hormonal nedenlerin yanı sıra zorlu ev işleri, dantel ve örgü gibi ince işlerle, elle süt sağma işlerini yapan kadınlarda daha sık gözleniyor. Bunun ortaya çıkması için mutlaka bir hastalık olması gerekmemekle birlikte, romatizmal hastalıklar, şeker hastalığı gibi bazı hastalıklar da buna zemin hazırlar. Tanının konmadığı ve tedavinin başlamadığı durumlarda bazı el kaslarında erime ve elde ince işlerde beceriksizlik gözlenir. Elektromyografi tetkiki, hastalığın ağırlık derecesi ve yapılacak tedavinin yönü hakkında güvenilir bilgiler verir. Hastalığın durumuna göre istirahat, bileklik, enjeksiyon veya operasyon yapılabilir' dedi.

EL-BİLEK KANALI HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karpal tünel sendromu, el bileğinin bir hastalığıdır. Bilekteki karpal tünelden geçen median sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkar.

Geceleri ellerde ortaya çıkan ve zaman içinde giderek şiddetlenen uyuşmalar ve ağrılar uykudan uyandıracak kadar kötü olabilir ve kola, omuza yayılabilir. Avuç içinde ve parmaklarda his kaybı veya elektrik çarpması hissi özellikle baş, işaret ve orta parmaklarda görülür. Ayrıca elde kuvvet kaybı, tutamama, tutulan şeyleri düşürme, eli sallamakla bu ağrıların hafiflemesi gibi belirtiler dikkat çeker.

NEDEN OLUR?

El-Bilek kanalı hastalığı hekimler tarafından çok eskiden beri bilinmesine rağmen başka hastalıklarla karışabilmekte ve çoğu zaman hastalar doğru tanı alamadığı için hekim-hekim dolaşmaktadır. El-bilek kanalı hastalığı yerine boyun fıtığı tanısı alarak ameliyat olmuş ancak şikayetlerinden kurtulamamış hastalara sık rastlanmaktadır.

El bileği karışık bir anatomik yapıya sahiptir. Parmak ve el hareketlerini sağlayan adele-sinir-damar kompleksi buradan geçerek, dağılır. Median sinir dediğimiz, başparmak ve işaret parmağının hareket ve duyusunu sağlayan bir sinirde bileğin iç yüzünün ortasından geçerek el içinde dallara ayrılır. Bu sinirin üstü, el bileği hizasında ve kısmen de avuç içinde kalın koruyucu özelliği olan bir bandla kaplıdır. Bu koruyucu band, orta yaşlara doğru çeşitli nedenlerle kalınlaşarak, altında kalan ve koruduğu siniri sıkıştırır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap