Guest serhat

Görmeden Pedal Çevirecekler..

Önerilen İletiler

Guest serhat

2319.jpg

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Projesi'yle, 16 ay önce Gören Kalpler Eğitim Derneği'nce uygulamaya konulan ''Görme Engelliler Bisiklet'' çalışmaları tamamlandı.

AB tarafından sağlanan 71 bin Avro hibe olmak üzere 78 bin Avro'luk bütçeyle Türkiye'de ilk etapta pilot illerde görme engelliler bisiklet branşı başlatıldı. Proje kapsamında her bölgeden bir ile eğitim bisikletleri gönderilerek sporcu ve antrenör eğitimi gerçekleştirildi. Proje kapsamında bisiklet branşının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Gören Kalpler Eğitim Derneği ve Spor Kulübü Başkanı Erol Saylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de görme engelli bireylerin golbol, futsal, atletizm, satranç, yüzme, judo ve halter olmak üzere 7 ayrı branşta spor yapabildiklerini söyledi.

Yurtdışında ise 23 branşta spor yapıldığını ve bunun en yaygınının ise bisiklet olduğunu dile getiren Saylan, ''Yurtdışında en yaygın olarak yapılanı ise bisiklet. Türkiye'de bu yoktu. Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Projesi kapsamında AB'ye projesi sunduk. Açılımda engelliler yoktu. Ancak biz de proje verebiliriz diye düşündük ve bisiklet projesini sunduk'' dedi.

Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans İhale Birimi'nin uygun gördüğünü ve ardından projenin sunulduğunu anlatan Saylan, şöyle konuştu:

''Avrupa Birliği'ne görme engelliler bisiklet projesini sunduk ve kabul edildi. Böylece bisikleti hibe kredilerle Türkiye'ye getirme şansı bulduk. Bu proje 78 bin Avro'luk. 71 bin Avro'su hibe, yüzde 10'luk kısmı olan 7 bin Avro ise dernek tarafından karşılandı. Temmuz 2008 yılı itibariyle başladı ve bu ay bitti. 16 aylık bir projeydi. Bu projeyle, görme engellilerin bisiklet sporunu yapmasını istedik. Görme engellilerin ruh ve beden sağlığı açısından böyle bir spora katılımı çok önemli. Sosyal entagrasyon açısından da önemli. Çünkü bu bisikleti iki kişi birlikte kullanıyor. Ön kısımda görme engelli olmayan veya az gören birisi, arkasında ise görme engelli sporcu olacak ve pedalı çevirerek destek verecek. Bu yolla görme engelliler toplumun içerisine daha çok katılmış ve evinden çıkmış olacak. Bu yolla sesini daha çok duyursun, toplumun içinde daha çok yer alsın ve toplumun içinde ben de varım diyebilsin.''

Görme engelliler bisikletin ilgi çekici olduğunu ve uygulama yapılan okullarda öğrencilerin sıraya girdiğini dile getiren Saylan, ''Şu ana kadar proje kapsamında 20 bisiklet alındı. Bunun 8 tanesi yarış bisikleti. 12 tanesi ise eğitim amaçlı kullanılıyor. Eğitim bisikletinin 8 tanesini 6 bölgede okullarımıza dağıtımı yapıldı. Bunun iki tanesi Ankara'da bulunuyor'' diye konuştu.

Ege Bölgesi'nde Denizli, Marmara'da İstanbul, Karadeniz'de Tokat, Akdeniz'de Adana, Doğu Anadolu'da Erzurum ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi için Gaziantep'te pilot okulların seçildiğini anlatan Saylan, ''Bu kentlerde de görme engelliler sporu başlamış oldu. Artık Türkiye'ye yayıldı. Gönderdiğimiz okullarda bisiklete binmek için çocuklar sıraya giriyorlar. Görme engelliler de ayaklarını yerden kesiyor'' dedi.

Üniversitelerin beden eğitimi ve yüksekokulu öğrencileriyle iyi bir entegrasyon sağlandıklarını ve destek aldıklarını dile getiren Saylan, şunları kaydetti:

''Görme Engelliler Spor Federasyonu 7 branşta faaliyet gösterirken 8. branşı böylece kazanmış oldu. 2012 Londra Paralimpik Oyunlarında Türkiye, görme engelliler bisiklet branşında da katılacak. Ankara'da elemeler yapıldı ve 20 sporcu bu işi en iyi yapabilir şekilde belirlendi. Ayrıca bu sporculara aylık düzenli olarak burs da sağlanacak. Oyunlarda sporcularımızın Türkiye'ye iyi derecelerle madalya getireceklerine inanıyorum.''

-ANKARA'DA ÜRETİLDİ-

Bisikletlerin Avrupa'dan satın alınması yerine Ankara'da üretiminin yapıldığını belirten Saylan, bunun daha avantajlı olduğunu söyledi. Avrupa'da 700 Avro'ya satılan bisikletlerin Türkiye'de 500 TL'ye imal edildiğini kaydeden Saylan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Eğitim bisikletlerini 500 liraya Ankara'da yaptırdık. Bize ithal edin dediler ama biz burada yaptırabileceğimizi söyledik. Türkiye F16 yapıyor da görme engeliler için bisiklet mi yapamayacak? Yarış bisikletleri de 2 bin liraya yaptırıldı. Proje kapsamında eğitim verecek arkadaşlarımızla İtalya'ya gittik. Türkiye'de yapılanların kalitesi oradan kötü değil. Birlikte yarışma yaptık ve bizim çocuklarımız onları geçti.''

-BİSİKLETE İLGİ-

Gören Kalpler Spor Kulübü'nde beden eğitimi öğretmenliği yapan Burcu Dalkıran da derslerde çocukların bisiklete fazla ilgili olduklarını söyledi. Dalkıran, ''Çünkü orada fiziksel olarak fazla efor gösteriyorlar. Bu çocukların enerjisini her tarafta kullanmak çok zor. Bisiklete bindikleri zaman daha fazla yüksek bir performans gösteriyorlar'' diye konuştu.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap