Guest DOĞRU YOL

Bir Engelliyi Anlayamamak

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

Bilip bilmediğinizi bilemiyorum ama bilenler bilir bende toplumda yaşamaya çalışan ortopedik engelli bir bireyim. Engelli oluşumdan dolayı engellilerin sesini karınca kararınca duyurmaya çalışırım. Gerek gazeteden gereksede günlük hayatımda.

Ama maalesef günümüze gelindiğinde bakıyorum da hala bizleri, yani engellileri anlayamayan çok büyük bir kitle var. Allah aşkına kendinizi bir Görme engellinin, bir ortopedik engellinin, bir ayağı olmayanın ya da bir gözü görmeyenin yerine koydunuz mu? Nasıl yaşar ne ister ne istemez dediniz mi?

Yada yarın öbürgün herhangi bir sebeble bende engelli olabilirim dediniz mi? Onun iç muhasebesini kendi kendinizle yaptınız mı?

Ben her zaman söylerim toplumsal bilinçlenme gerek. Bu memlekette engelliler yaşıyorsa gereken bütün haklar hukuklar verilmeli ve uygulanmalıdır. Toplum olarak artık engelli insanımızdan utanmamalıyız onlara acıyarak bakmamalıyız. Onların göstermiş olduğu hayat mücadelesini kendimize örnek teşkil edip hayatımızda uygulamaya çalışmalıyız.

Nedense konu engelli olunca herkes birkaç adım geri atıyor. Aman işim var, aman yoğunum, aman hastayım şudur budur gibi bir sürü mazeretler. Bunların yarısı doğru yarısıda kıvırmadır. Ama iş kendine pay çıkarmaya gelince herkes engellinin arkasında hatta omuz omuza yanındadır. Yani bir nevi engelliyi kullanıp bir yerlere gelmeye çalışmaktadırlar.

Sözde değil özde, yapmacık değil gerçekten sahiplenmeliyiz. Toplumsan kanayan yaramız olan engellilerimize sahip çıkmalıyız. Onlara hak ettikleri değeri vermeliyiz. Onlarında var olduklarını, her şeyde haklarının olduğunu her kesimde his ettirmeliyiz. Hep beraber bu şehirde mutlu, huzurlu bir şekilde yaşamamız için onları kabullenip birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz.

Bir engelliyi anlayabilmemiz içinde illa engelli olmamız gerekmiyor. Kardeşiniz, anneniz, babanız, arkadaşınız, en iyi arkadaşınız en sevdiğiniz engelli ise onun ne çektiğini ne zorluklar içerisinde yaşadığını ne istediğini, ne istemediğini 1 saat konuşmayla çok iyi anlayacağınıza eminim.

Bu duygular içerisinde herkese sağlıklı ve bütün engellileri aşmış bir Türkiye dileklerimle kalın sağlıcakla.

M.Veysi Fırat

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest DOĞRU YOL

ENGELLİLERİ ANLAYABİLMEK

Bilindiği üzere güzel yurdumuzda gerek trafik kazalarından dolayı, gerek depremden dolayı, gerek iş kazalarından dolayı, gerek yanlış tedaviden dolayı, gereksede ana karnında yanlış uygulamadan dolayı Türkiye'mizde 13 milyona yakın engelli kitlesi var yani her on kişiden 2 kişi veya 3 kişi engelli. Şimdi hal böyleyken ve durum bu kadar çok kitleyi gösterirken toplum olarak neden acaba hala duyarlı değiliz ya da neden bu kadar ilgisiziz bunu bir türlü anlayamıyorum ben.

Geçenlerde doktora gittim biraz rahatsızdım gerçi doktorada gitmeyi hiç sevmemde ama bu seferki mecburi idi. Neyse, özel bir tıp merkezi hani daha kolay olur az yorulurum mantığıyla oraya gittim 3 katlı bir yer muayene olacağım doktor bir üst katta oraya çık oradan in ayrı bir işkence. Sonra etrafıma baktım engelliler için hiçbir şey düşünülmemiş.

Ne bir rampa, ne bir asansör, ne bir tuvalet

Şimdi soruyorum size;

Suç o tıp merkezinin açılmasına izin veren belediyede mi?

Yoksa o şekilde karar verip burası tıp merkezi olur deyip işletmeye açan doktorda mı?

Yâda oranın mutahitindemi kim suçlu sizde.

Hadi ben o merdivenleri çıktım zar zor da olsa ama ya bir tekerlekli sandalyede bir engelli gelseydi nasıl o merdivenleri çıkacaktı muhtemelen karga tulumba 2 kişi tekerlekli sandalyeyi kaldıracaktı bunu bu şekilde yapmamız doğrumu o tekerlekli sandalyede bizde olabilirdik kendimizi bir an o tekerlekli sandalyede oturanın yerine koyup düşünelim lütfen.

Onurunun ne kadar çok kırıldığını tahmin edebilirmisiniz?

Kim suçlu biliyormusunuz durun ben size söyleyeyim suçlu benim evet evet suçlu benim ben engelli olmasaydım bu sorunlar ortaya çıkmayacaktı onun için suçlu benim suçum ortopedik engelli olmak.

Birde çok üzüldüğüm bir durum var ki bu durum çok vahim bir durum insanlarımız hala bir engellinin arkasından sesli üzüntülerini belirtiyorlar ya da bir engelliyi görünce haline şükür ediyorlar. Bu ne yaaa halla halla bir gün ters tarafıma denk gelecekler orda o kişiyi öyle bir bozacağım ki o kadar insanın içinde rezil rüsva olacak ama Allahtan saygımı bozmuyor kendimi tutabiliyorum. Yoksa açacaksın azgını yumacaksın gözünü Allah ne verdiyse düzeceksin kelimeleri bir daha asla bir engelliyi gördüğünde o tür hareket içine girmeyecek bu konuda da toplum olarak bilinçlenmeliyiz kanısındayım özellikle anneler babalar bilinçlenmeli gençler annenizi, babanızı nenenizi, dedenizi bu konuda bilinçlendirin çünkü özellikle yaşı geçmiş kesim bu tavır içindeler.

Gördüğüm kadarıyla son zamanlarda engelliler sanki unutulmuş gibi yada gereken ilgi alaka gösterilmemektedir gibime geliyor şimdi siz değerli okuyucularım nereden çıktı bu diyeceksiniz. Gecen ay 10 -16 Mayıs Türkiye sakatlar haftasıydı izlediğim kadarıyla ne görsel basında neden yazılı basında engelliler dile getirilmedi. Herkes kendi halindeydi ve haftanın anlam önemine değinilmedi.

Eskiden yerel ve görsel basın bahsederdi anlatırdı televizyonlar bangır bangır engellileri gösterirdi haklar dile gelirdi herkes hak arardı hak istenirdi haftanın anlam ve önemine değinilir programlar yapılırdı toplum bilinçlendirilirdi. Hatta iş o kadar ciddi olurdu ki meclis o gün yasa çıkarır ve o hafta mecliste engelliler konuşulur du yasalar çıkardı.

Ama maalesef bu yıl bunları hiç göremedim yoksa engellilerin sorunları dertleri istekleri bittide benimmi haberim yok.

Kaldırımlar engellilere göremi yapıldı?

Tüm binalara asansörmü konuldu?

Her yere rampamı yapıldı?

İşsiz engelli kalmadımı?

Engelliler artık evlerinden rahatlıkla mı çıkıyor sokakta dolaşıp gezebiliyorlar mı?

Toplu taşıma engellilere göremi yapıldı?

Şehrin belirli yerlerine engellilerin kullanabileceği tuvaletler mi yapıldı?

Bunların hepsi yapıldada benimmi haberim yok yapıldıda ondan dolayımı engelliler artık dile gelmiyor yoksa benim bilmediğim başka bir şeymi var. Sıkıntıların hepsi çözüldü mü yoksa

Biri çıksın bana anlatsın bu ülkede 13 milyon engelli yaşıyor unutmayalım lütfen ve 60 milyonda engelli adayı yaşıyor ona göreeee.

Bir engelliyi anlayabilmek için engelli olmanız gerekmiyor engelli adayı olmanız yeterli bence.

M.Veysi Fırat

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Evet çok güzel bir konu öncellikle paylaşımım için tşkler , her bir dediğine katılıyorum yazan kişinin ama

''Birde çok üzüldüğüm bir durum var ki bu durum çok vahim bir durum insanlarımız hala bir engellinin arkasından sesli üzüntülerini belirtiyorlar ya da bir engelliyi görünce haline şükür ediyorlar. Bu ne yaaa halla halla bir gün ters tarafıma denk gelecekler orda o kişiyi öyle bir bozacağım ki o kadar insanın içinde rezil rüsva olacak ama Allahtan saygımı bozmuyor kendimi tutabiliyorum. Yoksa açacaksın azgını yumacaksın gözünü Allah ne verdiyse düzeceksin kelimeleri bir daha asla bir engelliyi gördüğünde o tür hareket içine girmeyecek bu konuda da toplum olarak bilinçlenmeliyiz kanısındayım özellikle anneler babalar bilinçlenmeli gençler annenizi, babanızı nenenizi, dedenizi bu konuda bilinçlendirin çünkü özellikle yaşı geçmiş kesim bu tavır içindeler.''

Bu sözcüklerine katılmıyorum burdaki bahsedilen art niyet yada kötü bir düşünce değil bence Öyle bir halkımız varki çok duygusal böyle tepki vermelerini yadırgamıyorum ben resmen gülüp geçenlerdenim hatta seviniyorum biranlık olsa bile kendini benim yerime koydu diye. ama art niyetle bunu söleyen olursa evet haklısın arkadasım derım bu yazıyı yazan kişiye. ama genellikle biz engelli kişiler bize acıyolar üzülüyolar diye düşünür kendimizi toplumdan dışlarız.Aslında o acımak üzülmek gercekden iyi niyetli bir gösteri olarak görenlerdenim ..

Benimde başımdan geçen küçük bir olay yazacağım , erkek arkadaşım engellinin ne oldunu çok iyi bilen nasıl davranmasını çok iyi bilen biri benden dolayı ama birgün yürüyen merdivenlerden düşen bir grup tekerlekli sandalyeli kişilere yardım etmek için koşarak gidiyor sadece sandalyelerini tutmak için yardıma ihtiyacı olana yardım etmek için ama engelli arkadaşlar arkadasımı ve diğer yardım edenleri istememiş acıdınız içinmi yardım ediyosunuz tarzında laflar sarfetmişler, işte yukarıdaki arkadasımızın dediği düşüncede oldumuz için etrafdaki insanlarıda kendimizden soğutuyoruz.Arkadasım yanıma geldiğinde seni bu zamana kadar hiç engellisin diye dışladımmı diye garip bir soru sordu , neden dediğimde olayı anlattı şimdi bu yardım acıdı içinmi yada üzüldü içinmi yada onun arkasından yazık gencecikmişte iskembede oturuyo denilince art niyet mi var aslında engellerin bazılarınıda bizler yaratıyoruz ve kalkıp bizlere özel seyler istiyoruz önce kendi içimizdeki engelli kaldıralım... Belki konunun dısında bir konu oldu ama ben o üzülüyorlar acıyorlar konusuna asırı şekilde karsı çıktım için.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap