Berrin

Kendi Kök Hücresiyle Yeni Bir Nefes Borusu...

Önerilen İletiler

Nefes borusu hasarlı hastaya yenisi nakledildi. Yeni organın uyum sorununu aşmak için hasta kadının kendi kök hücresi kullanıldı. Hasta şimdi çok sağlıklı...

sp.gifİspanyol Claudia Castillo, tamamı biyomühendislik yoluyla kendi kök hücrelerinden üretilen bir organın nakledildiği ilk hasta olarak tıp tarihine geçti. Geçirdiği tüberküloz hastalığı nedeniyle nefes borusu hasar gören Barselonalı 30 yaşındaki iki çocuk annesi Claudia Castillo'ya laboratuvar koşullarında üretilen bir organ nakledildi. Kolombiya'da doğan Castillo, tüberküloz enfeksiyonu sonrasında solunum yolları tahribata uğradığı için basit hareketleri yapmakta bile zorluk çekiyordu. Hastalığı, nefes borusunun ciğerlere bağlandığı bölümün çökmesine sebep oldu. Castillo, geçen haziran ayında kendi kök hücresinden yeni nefes borusu üretilmeseydi akciğerlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirdi. Ancak Barselona Hastanesi'nde cerrah profesör Paolo Macchiarini tarafından yapılan ameliyat başarılı olunca bugün normal hayatına devam ediyor

EN GÜZEL HEDİYE

Operasyon için ilk olarak bağış yapan birinin nefes borusu alındı. Castillo'nun bağışıklık sisteminin tepki göstermesine yol açma ihtimalini ortadan kaldırmak için, nefes borusu kimyasal madde ve enzimlerden arındırılıp dokulardan oluşan gövdesi bırakıldı. Castillo'nun kemik iliğinden alınan kök hücreler, İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nden profesör Birchall'in laboratuvarında gövdeye yerleştirildi. Hücreler dört gün yetiştirilip çoğaldıktan sonra hastaya nakledildi. Nakil ameliyatından sonra dört ay geçmesine rağmen doktorlar, bağışıklık sisteminin nakli reddettiğine dair bir işaret görmedi. Ameliyat ekibinin başındaki profesör Macchiarini, yeni organın Castillo'nun kendi kök hücrelerinden geliştirildiği için, organ nakillerinde sık görülen uyuşmazlık sorununun önüne geçilmiş olduğunu, reaksiyonun sıfıra indirildiğini söyledi. Hastanın nakilden sonra normal hayatını yaşıyor olmasının projeye katılan hekimler için en güzel armağan olduğunu belirten profesör Macchiarini, "Claudia çocuklarıyla oynayamaz, işe gidip çalışamaz, günlük ev işlerini yapamaz durumdaydı. Şimdi hepsini yapabiliyor. Bu kariyerimizdeki en gücel armağan" dedi.

DÖRT EKİP KATKI SAĞLADI

Araştırmaya İngiltere, İtalya ve İspanya'daki akademik kurumların da arasında bulunduğu dört ayrı ekip katkı sağladı. Barselona'daki hastanede biri Almanya diğeri ABD'den iki hastanın daha kanser yüzünden tahrip olan nefes borusuna nakil ameliyatı yapılması için beklediğini belirten profesör Macchiarini, yeni organların nakil edilecek duruma gelmesinin iki üç ay kadar bir süre alacağını ifade etti.

BAŞARILI NAKİL DEVRİM YARATTI

Barselona'daki ameliyatı gerçekleştiren ekipten İngiltere'nin Bristol Üniversitesi'nde kulak burun boğaz cerrahı Martin Birchall, aldıkları başarılı sonucun tıpta yeni bir dönemi başlattığına dikkat çekerek, "Bu sadece bir başlangıç. Bir hastaya doku mühendisliğiyle tüm bir organın nakledilmesinde bir ilk. 20 yıl içinde bunun sıradan bir ameliyat olacağı kanısındayım. Hekimlikte düşünce şeklimizi değiştirecek" dedi. Aynı yötemin bir gün tahribata uğramış bağırsak ya da mesane gibi diğer organların laboratuvar ortamında geliştirilmesi için de kullanılabileceği görüşünde olan hekimler, beş yıl içinde gırtlak kanseri hastalarına da laboratuarda yetiştirilmiş organlar takılması için klinik deneylere başlamayı umuyor. Hekimler aynı yöntemin daha birçok kişiye yardımcı olabileceğini belirtiyor, ancak geniş alanda uygulanmasının çok pahalı olabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca gırtlak nakli deneyleri ve ameliyatı için AB'nin maddi yardımı ve ticari sponsorların devreye girmesinin en ekonomik yol olacağı belirtiliyor.

HABERİN FOTOĞRAFLARI

sp.gif

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap