Sumeye

Şeker Hastalığına Kök Hücre Umudu...

Önerilen İletiler

Şeker hastalığına kök hücre umudu 34554.jpg 13 Kasım 2009 Harabiyeti şeker hastalığına yol açan, pankreasta insülin yapan beta hücresinin yeniden üretilmesine yönelik kök hücre çalışmalarının umut olacak. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, harabiyeti şeker hastalığına yol açan, pankreasta insülin yapan beta hücresinin yeniden üretilmesine yönelik kök hücre çalışmalarının umut verdiğini bildirdi.

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası'nda düzenlenen toplantıda, ''Diyabet Tedavisinde Kök Hücre Çalışmaları'' konulu bir konferans veren İlhan, şeker hastalığının, pankreasta insülin yapan beta hücresinin harabiyetinden kaynaklandığını, bu nedenle hastalığın tedavisi için ya beta hücresinin yeniden yapılması ya da korunması gerektiğini söyledi.

Beta hücresinin yapılması için ya embriyonik kök hücreye ya da embriyonik kök hücreye benzer, normal bir hücrenin çekirdeğine 4 protein konularak kök hücreye dönüştürülen IPS hücresine ihtiyaç olduğunu kaydeden İlhan, kansere dönüşme riskinden dolayı embriyonik kök hücrenin kullanılmasına sıcak bakılmadığını belirtti.

Bu nedenle kanserleşme olasılığı bulunmayan IPS hücresinin beta hücresi haline getirilmeye çalışıldığını bildiren İlhan, ''Bu, şu anda laboratuvarda yapılabiliyor. 200 gün yaşayabilen beta hücresi üretildi. Araştırmalar, bu beta hücresinden insülin elde edilebilmesine yönelik devam ediyor. Bunun çok kısa zamanda başarılacağı tahmin ediliyor'' dedi.

Şeker hastalığının tedavisinde beta hücresinin korunmasına yönelik kemik iliğinde bulunan, çok çabuk elde edilip çoğalabilen ''mezankimal kök hücre''nin kullanılması yolunda önemli çalışmaların sürdüğünü ifade eden İlhan, ''Bu yöntemle bağışıklık sistemi kontrol edilip insülin yapan beta hücresi korunabilecek, bozulması engellenecek'' şeklinde konuştu.

İlhan, şeker hastalığının kök hücreyle tedavisine yönelik çalışmaların henüz araştırma safhasında olduğunu ama bunun yakın bir gelecekte uygulamaya geçeceği umudu taşıdıklarını söyledi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nilgün Başkal da diyabetin tedavisinde bugüne kadar gelmiş geçmiş en büyük buluşun insülinin keşfi olduğunu, bunun hastaların yaşam kalitesini artırdığını bildirdi.

Diyabetin hızla arttığını, bunun önüne geçmek için bir eylem planına ihtiyaç olduğunu kaydeden Başkal, ''Özellikle tip-2 diyabet çok büyük artış gösteriyor. Adeta pandemi haline geldi. Bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi lazım. Diyabeti olmayanlar hastalığa karşı mutlaka uyarılmalı'' diye konuştu.

AA

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kök hücreyle ilgili her geçen gün yeni gelişmeler olmakta...

hayırlısı olur inşallah...

Ve birgün bizler içinde umut olacağına canı gönülden inanmaktayım...

teşekürler ablacım paylaştığın için ablacım...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Şeker hastılığıda çok önemli insan hayatını kötü etkiliyor ama kök hücre bununda üstesinden gelir gelişmeler çok güzel.

Tşkler sümeye.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap